Leder

EU må vise vejen og sikre den globale grønne omstilling

Hvis ikke EU-landene viser, at de respekterer Parisaftalen, er der ikke andre til at gøre det
Onsdag leverer EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sin første state of the union-tale. Her ventes hun at bakke op om et reduktionsmål på minimum 55 procent – og ikke det videnskabeligt anbefalede mål på 65 procent.

Onsdag leverer EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sin første state of the union-tale. Her ventes hun at bakke op om et reduktionsmål på minimum 55 procent – og ikke det videnskabeligt anbefalede mål på 65 procent.

Aris Oikonomou

Udland
14. september 2020

»Diskussionen om, hvor ambitiøs EU’s klimalov skal være, er absurd. Klimaet er ikke en forhandlingspartner. Derfor skal klimaloven naturligvis følge videnskabens anbefalinger. Et reduktionsmål lavere end 65 procent for 2030 er med andre ord uansvarligt.«

– Margrete Auken og Kira Marie Peter-Hansen, medlemmer af Europa-Parlamentet for SF

Langt fra vedtaget

Torsdag lykkedes det EU-Parlamentets miljøudvalg at nå til enighed om at anbefale at øge EU’s målsætning om at reducere udslippet af drivhusgasser fra 40 til 60 procent i 2030.

Anbefalingen kommer forud for, at EU-landene i løbet af den kommende måned eller to skal vedtage en ny klimalov, der skal sætte den klimapolitiske kurs for et samlet EU frem mod 2030.

Og selv om 60 procent måske lyder ambitiøst, er det egentlig ikke nok. Ifølge FN’s Emissions Gap Report fra sidste år burde tallet være 65 procent, hvis Parisaftalen skal overholdes.

Samtidig viser beregninger fra tænketanken Carbon Tracker, at de allerede vedtagne EU-målsætninger for udbygningen af grøn energi og for energieffektivisering betyder, at EU under alle omstændigheder reducerer med 48 procent i 2030.

Nu er miljøudvalgets anbefaling langt fra vedtaget. Den skal først igennem parlamentet og accepteres af både kommissionen og ministerrådet, og den vil meget sandsynligt ende med at blive sænket til 55 procent – måske helt ned til 50 procent, som en del EU-lande ønsker.

Verdens vigtigste klimalov

Onsdag leverer EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sin første state of the union-tale. I den forventes hun at bakke op om et reduktionsmål på minimum 55 procent, men ingen forventer, at hun vil støtte det videnskabeligt rigtige mål på 65 procent reduktion i 2030.

Men det ville være en katastrofe for den globale, grønne omstilling, hvis ikke EU viser, at mindst en af de store forbrugssupermagter tager klimakrisen og Parisaftalen seriøst, og rent faktisk forsøger politisk at sætte kursen for at respektere den.

Den globale grønne omstilling kan kun blive en realitet, hvis EU lægger sig foran som lokomotiv og trækker den. Det er og bliver EU og det europæiske marked, der skal drive omstillingen frem med den nødvendige hast, for der er simpelthen ikke andre lokomotiver i remisen. Hverken USA eller Kina kan på nogen måde forventes at indtage en grøn førerposition de kommende år.

Derfor er EU’s kommende klimalov også verdens vigtigste klimalov. Og derfor er der en gigantisk forskel på, om EU vælger at reducere med 50, 55, 60 eller 65 procent i 2030.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jesper Løvenbalk Hansen

Der er jo ingen Djævel, der tror på, at Ministerrådet kan enes om et reduktionsmål for udslippet af drivhusgasser på 65% - det er helt udenfor skiven at forvente, at alle 27 lande vil acceptere et så i deres øjne ambitiøst mål.

EU-Parlamentets miljøudvalg kan anbefale en 60% reduktion.
Kommissionen kan foreslå det samme.
Men alle ved, at det er Ministerådet, der bestemmer.