Leder

Europa risikerer at blive reduceret til brikker i USA’s og Kinas stormagtsspil

Rivaliseringen mellem Kina og USA er nu så voldsom, at den truer med helt at definere Europas forhold til begge de stridende parter, og der er et presserende behov for, at EU-landene bliver enige om at stå sammen, så de ikke blot bliver brikker i et nulsumsspil mellem stormagter
USA’s udenrigsminister Mike Pompeo lagde onsdag vejen forbi Rom, hvor han blandt andet mødtes med italiens premierminister Giuseppe Conte. Pompeo forsøger at få italienerne til at lægge afstand til Kina ved at gentage den advarsel om et stadig mere aggressivt kinesisk regime, som han de seneste par år er rejst Europa tyndt med.

USA’s udenrigsminister Mike Pompeo lagde onsdag vejen forbi Rom, hvor han blandt andet mødtes med italiens premierminister Giuseppe Conte. Pompeo forsøger at få italienerne til at lægge afstand til Kina ved at gentage den advarsel om et stadig mere aggressivt kinesisk regime, som han de seneste par år er rejst Europa tyndt med.

Riccardo Antimiani

1. oktober 2020

Europa bliver i stadig større grad kampplads for den tiltagende stormagtsrivalisering mellem USA og Kina. Det er tydeligt i Italien, som Beijing bejler kraftigt til, og som ofte ses som et af Europas svageste led i forsøget på at danne fælles front mod Kina.

Onsdag lagde USA’s udenrigsminister Mike Pompeo så vejen forbi Rom i et forsøg på at få italienerne til at lægge afstand til Kina ved at gentage den advarsel om et stadig mere aggressivt kinesisk regime, som han de seneste par år er rejst Europa tyndt med.

Italien har mere end de fleste andre EU-nationer lænet sig kraftigt op ad Kina, som scorede en stor sejr, da Rom sidste år som den hidtil største europæiske økonomi blåstemplede og tilsluttede sig Beijings gigantiske silkevejsprojekt, der ikke kun handler om økonomi og handel, men også om at øge kinesisk politisk indflydelse.

Det skabte frygt i Bruxelles for, at Kina nu fik mulighed for at øge sin indflydelse i hjertet af Europa. Og fra USA, der direkte har advaret om, at det vil skade europæiske landes forhold til USA, hvis de åbner døren for meget for Kina, blev det set, som om at den italienske regering underløb sine allierede.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dan D. Jensen
  • Jesper Eskelund
  • Torben K L Jensen
  • Toke Kåre Wagener
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Erik Karlsen
Dan D. Jensen, Jesper Eskelund, Torben K L Jensen, Toke Kåre Wagener, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Martin Gøttske

Jeg er så eurofil, som de kommer; men ....
det er ikke overraskende, at de 27 lande ikke kan enes om en fælles front imod Kina -
på trods af brud på menneskerettigheder & unfair handelspolitik.

De 27 lande kan ikke engang enes om sanktioner imod Hviderusland, hvorfra vi hver eneste week-end på TV ser og hører om grove brud på menneskerettighederne - Cypern vil ikke være med og den slags afgørelser træffes ved konsensus, så det kan ikke lade sig gøre.

Eventuelle sanktioner imod Hviderusland ville ellers oplagt være mindre farligt for det enkelte EU land, end sanktioner imod en stormagt som Kina; men Putin spøger i kulissen, så nej ....

Sanktioner imod Kina - det tør vi bare slet ikke alle 27 lande.

Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Rolf Andersen, Erik Jakobsen og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar

Poul Schlüter sagde engang: "Unionen er stendød" ... rigtigt, den er i hvert fald ikke rigtig kommet til live, men det er nok nødvendigt at unionen kommer til live - i en eller anden form - hvis Europa skal kunne stå på mål overfor typer som Xi, Putin og Trump og deres respektive stormagter.

For slet ikke at tale om vores 'egne' despoter i f.eks. Polen og Ungarn (og Hviderusland)

Dan D. Jensen, Torben Bruhn Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

EU skal blive enig i Danmarks holdning? "Det er tydeligt i Italien, som Beijing bejler kraftigt til, og som ofte ses som et af Europas svageste led i forsøget på at danne fælles front mod Kina" - Italien må falde til patten? gøre som Pompeo&Koefod vil??? er det det vi kalder "frihed og demokrati"? EU skal ikke danne ”fældes front mod” USA? Vi vil kæmpe for friheden til at gøre som vi bliver tilsagt? Meget Dansk! Ps Danmark har sanktioner mod Kina, Rusland, Iran med flere. Det har vi i demokratisk orden selv bestemt – det er det vi har frihed til.

Torben K L Jensen

Vi skal også have Indien med i gruppen af skurkestater for samtidig med at Mette F. leflede for Brodi forbød Indien "Amnesty International" at operere i landet,indefrøs deres konti og visa - ganske som det er sket i Kina. Siger vi A er moralen at vi også siger B - eller er det anderledes her ? Hykleriet er mærkbart. Måske er det bare fordi Indien er blevet Kina´s konkurrent på menneskerettigheder.

Torben K L Jensen

Forresten bliver "Belt and Road Initiative" (den nye silkevej) et fremragende værktøj til at flytte store befolkninger når deres levegrundlag forsvinder i takt med de kommende oversvømmelser,forsaltning af dyrkbar landbrugsjord og hvad klimaforandringer ellers medfører. Tidens politisering af ting der er fælles for hele kloden gør mig rasende.

Ilja Wechselmann

Hvis Biden vinder er der stor sandsynlighed for at handelskrig og rivalisering mellem USA og Kina konverterer til samarbejde. I så fald vil denne artikels pointe være usamtidig. Forkert. Forældet. Under alle omstændigheder og helt udenfor moralske betragtninger, som gøres gældende af de mange oven-anførte indlæg, tænker jeg at en Europæisk afbalanceret politik mellem Kina og USA, ligesom i forholdet til Indien, Rusland og Mellemøsten må være vejen frem. Og hvad betyder så det? Det betyder noget forskelligt respektive for de enkelte store magter. Og til de enkelte store konflikter. Ift. USA f.eks. er der mulighed for retablering af nogle af de tabte / knuste relationer. Ift. Kina er der mulighed for balancering mellem teknisk/organisatorisk/handelsmæssigt samarbejde samtidig med kritisk afstandtagen fra landets undertrykkelsespolitikker. Osv.

Torben K L Jensen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Ved nærmere eftertanke, her fra sidelinjen hvor livet har lært mig at spørge hvorfor just denne nyhed med denne vinkling - hver gang jeg med fornøjelse læser nyheder fra øst som fra vest. Jeg forstår nu at læse Information bedre: Rune Lykkeberg: ”Vi har trukket os flere skridt væk fra det refererende …. vi er med til at bygge borgere op, så de er klar til at forandre verden, og det kommer vi også til at gøre”. Så målet med Informations texter er ”bygge borgere op” – til at se den sandhed Rune vil vi skal se? Og forandre verden om Rune ønsker” Søren Kierkegaard: ”kun den sandhed der opbygger, er sandhed for dig”.
Det er i det mindste ærlig snak, selv ”Pravda” illuderer en grad af objektivitet.