Leder

Med filmatiseringen af ’Mulan’ har Disney gjort knæfald for Kina

Filmbranchen har længe indordnet sig under Kinas censur for at komme ind på det kinesiske marked. Men med filmatiseringen af ’Mulan’ har Disney nået et nyt lavpunkt
Disney kan umuligt have været uvidende om menneskerettighedssituationen i Xinjiang.

Disney kan umuligt have været uvidende om menneskerettighedssituationen i Xinjiang.

Carlos Garcia

Udland
11. september 2020

Disney har satset stort på filmatiseringen af den kinesiske folkelegende Mulan. Over en millard kroner har underholdningsgiganten postet i projektet, som tæller en perlerække af kinesiske stjerneskuespillere og er målrettet Kinas købestærke biografgængere.

Disney var villig til at vente et helt år på, at hovedrolleindehaver Liu Yifei havde tid i sin kalender. Manuskriptet er blevet til efter rådgivning fra kinesiske konsulenter og myndigheder med henblik på at få filmen til at falde i både publikum og censurregimets smag.

Resultatet er en historie, der i modsætning til tegnefilmen af samme navn fra 1998 bruger mindre tid på at udfolde Mulans personlige udvikling og i stedet fremhæver pligt over for familie og kejserdømme.

Riget er i fare, og den kung-fu-kyndige Mulan drager forklædt som mand i kamp. Hun skal redde moderlandet og forsvare familiens ære. Klicheer og kastestjerner flyver om kap i et farverigt epos, hvor fjenden udgøres af brutale barbariske horder. Præcis hvem barbarerne er, uddybes ikke. Men de kommer fra nordvest via Silkevejen.

Mange af filmens maleriske scener i ørkenen og sneklædte bjerge er skudt i det nordvestlige Kinas Xinjiang-provins. Filmholdet tilbragte månedsvis på den egn. Det gjorde de, samtidig med at hundredtusindvis af Xinjiangs muslimske indbyggere, hovedsageligt fra uighurminoriteten, blev spærret inde i politiske opdragelseslejre under en kampagne beordret af kommunistpartiet. Overgrebene i provinsen tæller langtfra kun masseinternering og bliver af stadigt flere betegnet som folkemord.

Disney kan umuligt have været uvidende om menneskerettighedssituationen i Xinjiang. Alligevel takker selskabet i filmens rulletekster adskillige lokale myndigheder, herunder et sikkerhedsbureau, der har været involveret i den systematiske undertrykkelse.

Mulan er blot det seneste eksempel på, at den globale filmindustri gør alt, hvad den kan for at tækkes Kina. Kina udgør i dag verdens næststørste filmmarked efter USA.

Senest har skribentsammenslutningen PEN i en rapport med titlen Made in Hollywood, Censored in Beijing dokumenteret, hvordan Kina sætter standarden og begrænser ytringsfriheden ud over Kinas grænser. Censur og selvcensur er slemt nok – Disneys knæfald for myndighederne i Xinjiang er et nyt lavpunkt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Som en filmatisering af "Holger Danske" til et dansk publikum med den forskel at vi kun er lidt over fem millioner i forhold til Kina´s middelklasse der for tiden udgør ca. 800 mio. gør "Mulan" til en biograf-basker af dimensioner. Godt for Disney og godt for sammenholdet i "Riget i midten" særlig hvis Mulan opererede i tiden hvor man byggede "Den kinesiske mur" der blev bygget som bolværk mod de mongolske horder med Djengis Kahn i spidsen. Ligner forbavsende grad den stortyske nazi-propaganda der forherlige arierne og tusindårsriget - så der er noget om snakken med at historien gentager sig. NB : Nu vil USA forbyde import af bomuld fra Xinjiang men hvordan fanden skal det kunne lade sig gøre når hele befolkningen sidder koncentrationslejre.

t. helleskov, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Hvis nu filmen, Lasse Karner, var optaget et andet sted end i Xinjiang - havde det så været i orden?
Og folkemordsbetegnelsen som du kolporterer - har du et verificeret tal for dette?

Eva Schwanenflügel

@ Torben

"Den nordlige del af Den Kinesiske Mur blev ikke bygget for at afspærre mod invaderende hære.

I stedet blev den bygget for at overvåge civile bevægelser, vurderer den israelske arkæolog Gideon Shelach-Lavi fra The Hebrew University of Jerusalem på baggrund af et nyt studie udgivet i tidsskriftet Antiquiti."

https://videnskab.dk/kultur-samfund/dele-af-den-kinesiske-mur-blev-ikke-...

Dennis Jørgensen, Karsten Aaen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Imponerende! Information burde få en pris for dagens webudgave: kunsten at vende kappen efter vinden: 1) hvor forfærdeligt at JP er bange for sit eget skind. 2) hvor forfærdeligt at Oscar komiteen styrer hvilke film de vil prioritere – FILMKUNSTEN I FARE – 3) hvor forfærdeligt at Disney ikke er bange for sit eget skind, men laver den filmkunst DE vil. Skal film to linjer ned på samme dag vurderes for sine filmiske kvaliteter eller politisk? GODT GÅET Information. Som PH ville ha udtrykt det? ”Informations mening: altid hånden klar til stening”

Torben K L Jensen

Eva - historiske fakta betyder mindre i en national kontekst feks. historien om Holger Danske og selvfølgelig alt hvad Saxo har skrevet er en forherligelse af en bestemt familie i den danske kongerække så der er intet nyt i den kinesiske nationale oprustning der ikke adskiller sig ret meget fra historien om det vilde vesten i USA. Det hele er sgu big propaganda.

Torben K L Jensen

Forresten blev den kinesiske mur brugt til forvisning af ubekvemme personer i den forbudte by - i jødisk sammenhæng en "Urias-post" og i russisk en forvisning til Siberien.

Amerikanske Disney.:
Multimediemastodontisk kæmpe valutafirma.
Tænk, hvis de brugte deres indflydelse på kunst og de politisk/religiøst forfulgte.
Det mod har de ikke.