Leder

Geschafft: Tyskland klarede faktisk flygtningekrisen

I femåret for flygtningekrisen kan vi allerede konkludere: Undergangsprofeterne tog fejl. Tyskland fungerer – og har måske reddet Europas røv
Flygtninge og migranter venter uden for ministeriet for sundhed og velfærd i Berlin i september 2015.

Flygtninge og migranter venter uden for ministeriet for sundhed og velfærd i Berlin i september 2015.

Kay Nietfeld

9. september 2020

»Tyskland har klaret så meget. Vi klarer den.«

Få fraser er så gennemtyggede som Merkels henkastede »Wir schaffen das« i sensommeren 2015, da det stod klart, at krigen i Syrien ikke var ved at slutte, at Mellemøstens overfyldte flygtningelejre var i opbrud, og at Tyrkiet ikke ville agere endestation for flygtninge i al evighed.

Strengt taget er det meningsløst at svare på, om tyskerne så har klaret den. For handler det om integration, økonomi, humanisme eller vestlige værdier? Alligevel har et væld af medier i de seneste uger brugt femåret som anledning til at give dybt forskellige svar som »Merkels enestående fejltrin« eller »Merkels flygtninge-gamble kunne betale sig«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Erik Karlsen
  • Pietro Cini
  • Per Klüver
  • David Zennaro
  • Ete Forchhammer
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • John Scheibelein
Gert Romme, Erik Karlsen, Pietro Cini, Per Klüver, David Zennaro, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og John Scheibelein anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Mathiasen

Man kan ind imellem undre sig over rytmen på Information. Vi afhandlede emnet »wir schaffen das« allerede den 5 september, og læsernes opfattelse af den sag, har nok ikke ændret sig i mellemtiden. Til gengæld har flere medier tilsluttet sig det synspunkt, at Tyskland, som kansleren i 2015 forventede, klarede opgaven. Fra tyske medier er det værd at nævne, at asylansøgernes børn føler sig temmelig godt tilpas i tyske skoler.

Den tyske ambassadør møder i dag op i det russiske udenrigsministerium. Man forstår, at udenrigsministeren har noget, han gerne vil overbringe den tyske regering. Jeg kan garantere for, at der også går noget den anden vej, og det kunne måske give anledning til en leder, som beskæftiger sig med den aktuelle europæiske situation på baggrund af tre »problemer«: Russerne, amerikanerne og briterne.

Hvad der bør interessere den opvakte kontinentaleuropæer, er presset fra vestlig side på Tyskland for at realisere den styrke, som nemt klarede flygtningetilstrømningen, til magt- og sikkerhedspolitiske formål. Det vægrer Tyskland sig ved - hvad Sonne næppe kan have overset, og derfor er udenrigsminister Maas, mod traditionen i Forbundsrepublikken, lidet respekteret og under kritik for ""Rumeiern, wegducken, Sorge äußern" (dukke sig væk, stille sig bekymret an), og Forbundsrepublikken for at være lam.

Jørgen Mathiasen

Man kan ind imellem undre sig over rytmen på Information. Vi afhandlede emnet »wir schaffen das« allerede den 5 september, og læsernes opfattelse af den sag, har nok ikke ændret sig i mellemtiden. Til gengæld har flere medier tilsluttet sig det synspunkt, at Tyskland, som kansleren i 2015 forventede, klarede opgaven. Fra tyske medier er det værd at nævne, at asylansøgernes børn føler sig temmelig godt tilpas i tyske skoler.

Den tyske ambassadør møder i dag op i det russiske udenrigsministerium. Man forstår, at udenrigsministeren har noget, han gerne vil overbringe den tyske regering. Jeg kan garantere for, at der også går noget den anden vej, og det kunne måske give anledning til en leder, som beskæftiger sig med den aktuelle europæiske situation på baggrund af tre »problemer«: Russerne, amerikanerne og briterne.

Hvad der bør interessere den opvakte kontinentaleuropæer, er presset fra vestlig side på Tyskland for at realisere den styrke, som nemt klarede flygtningetilstrømningen, til magt- og sikkerhedspolitiske formål. Det vægrer Tyskland sig ved - hvad Sonne næppe kan have overset, og derfor er udenrigsminister Maas, mod traditionen i Forbundsrepublikken, lidet respekteret og under kritik for ""Rumeiern, wegducken, Sorge äußern" (dukke sig væk, stille sig bekymret an), og Forbundsrepublikken for at være lam.

jens christian jacobsen

Afhandlet og afhandlet, Jørgen Mathiasen. Nye oplysninger kan vel befordre nye tekster?
Om den tyske flygtningepolitik er en succes, er i høj grad diskutabelt. Gennemsnitslønnen for de ca 45 %, der er i arbejde (2019), ligger ca 20% under det som 'indfødte' tyskere får for i samme beskæftigelse. Og selvom Tyskland har indført mindsteløn i 2015 (på små 10 € i timen) har flygtninge ikke automatisk krav på denne - forudsat at de, som i Inf.'s artikel, er ufaglærte. De betaler ca 35% i indkomstskat. Så der er ikke meget at leve for, og boligomkostningerne er på niveau med de danske.
Der er mange flere interessante tal, og interesserede kan dykke ned i Eurostats tabeller.

Flygtninge og migranter problematikken drejer sig kun i et vist omfang om hvorvidt de kommer i arbejde. Det helt afgørende er, hvordan de integreres i de værdier og den kultur, samt den levevis, som er gældende i f.eks. Tyskland. Og ikke mindst, hvorvidt den eksisterende befolkning accepterer deres tilstedeværelse. Og her vil der helt klart være en grænse, hvor meget et land kan bærer.