Leder

Hold vejret, og håb, tyskerne vil afværge, at Tyrkiet og Grækenland gør alvor af krigsretorik

Behovet for fossil energi tilsat tyrkisk nationalisme er en farlig cocktail i det østlige Middelhav
Grækenland har sendt krigsskibe til søgrænsen til Tyrkiet. Det har Frankrig også for at støtte grækerne.

Grækenland har sendt krigsskibe til søgrænsen til Tyrkiet. Det har Frankrig også for at støtte grækerne.

Louisa Gouliamaki

Udland
2. september 2020

Det er at overdrive, når Tyrkiets præsident tillægges en ambition om at genskabe det osmanniske imperium, der som bekendt blev opløst i 1918. Men Recep Tayyip Erdogan synes at være fast besluttet på en maritim revision af Lausanne-traktaten af 1923, der fastlagde det nuværende Tyrkiets grænser, herunder til de øer i Ægæerhavet få sømil fra Tyrkiet, der tildeltes det fjernereliggende Grækenland.

Lige siden har der været problemer, selv om parterne i 1930 enedes om at søge international retshjælp i tilfælde af uenigheder. Seneste batalje var den ’nær ved og næsten’-krig, der var på tapetet i 1996 over ejendomsretten til de to ubeboede Kardak-øer, og som kun blev afværget ved amerikansk indgriben. Nu er den så gal igen, ikke som i 1996 på grund af rettigheder til fåregræsning, men anderledes tungtvejende: retten til olie- og gasforekomster under havbunden.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nu troede jeg lige vi skulle til at stoppe med at borer efter olie og gas pga. det der problem med klimaet. Det skal vi så åbenbart alligevel ikke.

Nogen må jo have fundet ud af det der med klimaet alligevel ikke er så slemt, at det kan betale sig.

Mærkeligt, at vi skal til at drøne rundt i el biler, når det alligevel er ligemeget. Men det er vel også bare for at være trendy. Og det synes rigtig mange jo også er vigtig. Ik.

Nå, nu er det tid til en Morfar inden spisetid.