Leder

Luk hanen for mere politisk gas fra Rusland

Det er nemt at kræve et stop for Nord Stream 2, men det er svært at gennemføre. Med forgiftningen af Aleksej Navalnyj er et farvel til den højpolitiske gasledning alligevel et rimeligt svar på Putins primitive midler
Angela Merkel truer med »et fælles og passende svar« fra EU og NATO efter, at Ruslands vigtigste oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, er blevet forgiftet og nu ligger indlagt på et hospital i Berlin. Men det gør næppe indtryk på Vladimir Putin, for EU har ingen interesse i at ramme det russiske civilsamfund med brede sanktioner, skriver Mathias Sonne i denne leder.

Angela Merkel truer med »et fælles og passende svar« fra EU og NATO efter, at Ruslands vigtigste oppositionsleder, Aleksej Navalnyj, er blevet forgiftet og nu ligger indlagt på et hospital i Berlin. Men det gør næppe indtryk på Vladimir Putin, for EU har ingen interesse i at ramme det russiske civilsamfund med brede sanktioner, skriver Mathias Sonne i denne leder.

SPUTNIK

Udland
7. september 2020

Visheden er nagende stor: Den russiske oppositions vigtigste figur, Aleksej Navalnyj, ligger i Berlin, forgiftet med nervegiften Novichok. Sandsynligheden for, at Kreml har en finger med i spillet, er altså meget stor.

Dermed er Navalnyj for alvor blevet til en test af Vestens værdier og væsen. Og om vi endegyldigt må tage afsked med troen på Rusland som strategisk partner.

Remsen er lang: Georgien, Ukraine, Krim. Mord på kritikere, internettrolde, hacks og tommetyk propaganda fra medier som RT Deutsch, hvis chefredaktør mener, at Navalnyj måske blev forgiftet i Tyskland som del af et antirussisk komplot.

Efter sidste års russiske lejemord i Tiergarten på den etniske tjetjener Zelimkhan Khangoshvili var reaktionen fra Berlin mild. Med Navalnyj er Merkels tålmodighed sluppet op, og hun truer med »et fælles og passende svar« fra EU og NATO.

Det gør næppe indtryk på Putin, for EU har ingen interesse i at ramme det russiske civilsamfund med brede sanktioner. Putin er heller ikke bange for NATO. Han er bange for demokrati og en selvsikker middelklasse. Og for folk som Navalnyj, der udstiller de dybe russiske problemer.

Politisk betændt gasledning

Der er i Tyskland gået valgkamp i at kræve, at den politisk betændte og næsten færdige Nord Stream 2 gasledning, der går fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen, nu droppes helt. Men selv om gaslinjen næppe er nødvendig for at sikre den europæiske forsyning i udfasningen af kul og atomkraft, er det nemmere sagt end gjort. Der er allerede lagt 75 milliarder kroner fra ejeren Gazprom samt fem europæiske energivirksomheder. Alle tilladelser er for længst givet, og hvis de annulleres, vil det føre til enorme erstatningskrav, som vil koste europæerne dyrt, politisk som økonomisk.

Omvendt er Merkels evige argument om, at Nord Stream 2 er et rent økonomisk projekt, åbenlyst bullshit. Projektet er en vild blanding af økonomiske interesser, grøn energipolitik og geopolitik, som splitter både internt i EU og i det transatlantiske forhold.

Udenrigsminister Heiko Maas åbnede lørdag forsigtigt for muligheden – og faktisk ville en Nord Stream-kovending i den tyske regering være det tydeligste signal om, at Navalnyj-affæren ikke pareres med billig forargelse. Det vil ikke gøre Putin til en sober demokrat. Men truslen er et passende svar med hans fokus på den stærkes ret. Og den stiller Kreml over for konkrete cost-benefit-overvejelser, før regimet laver flere brutale numre – ude som hjemme. For målet i horisonten er og skal forblive: afspænding og et strategisk partnerskab med Rusland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Folketingets interessenter, vores folkevalgtes racisme og vores selvskabte klimaflygtninge.

Det er nu befolkningen bør overveje, hvornår vores folkevalgte politikere, ikke længere prøver at lade som om, vores folkevalgte politikere interessere sig for vælgernes liv, olie og gas industrien er vores folkevalgte politikeres intressenter i den økonomiske vækst uden bæredygtige energi til formålet.

Der bør tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Fra link.
“Tre migranter hopper over bord fra strandet Mærsk-skib
I over en måned har nødstedte migranter været fanget på Mærsk-skib ud for Malta. Tre hoppede over bord.”
Citat slut.

Link: https://www.berlingske.dk/internationalt/tre-migranter-hopper-over-bord-...

Torben K L Jensen

Putin kan være fuldstændig ligeglad med Europa og gasleverancer til Tyskland fordi et splinternyt rørsystem er færdiggjort til gaslevering til Kina´s 1,4 milliarder kinesere øgede forbrug efterhånden som den kinesiske middelklasse vokser og en anden ting i den forbindelse er at Rusland allerede er fuldt integreret i den nye silkevej (Belt and Road Initiative) der på det sidste er nået til Iran hvor Rusland har fuld kontrol i Syrien - så alt den hype om de forende emirater og Israel betyder i virkeligheden lige så meget som en skrædder i helvede - de to autokratiske stormagter sidder på den afgørende indflydelse i mellem-østen og Nord-afrika. PS : Mit gæt : Den nye havn i Beirut bliver bygget af kineserne (med favorable lånebetingelser til det ruinerede land udenom IMF) og dermed er endnu en del af Xi´s prestige-projekt : Den Nye silkevej. Man kan for fanden ikke standse en tsunami med en suppeske. Ked af at sige det - men den frie verden har svigtet - megastort.

Peter Beck-Lauritzen, John Scheibelein, Marianne Stockmarr, Michael Hullevad, John Andersen, Kaj Julin, Nike Forsander Lorentsen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel og Anina Weber anbefalede denne kommentar

Når jeg læser – som I dag – om ”Den Frie Verden” tænker jeg over hvor den er, og hvad den har frihed til. Jeg forstår at Saudi, UAE og Israel er en del af den frie verden? Så den frie verden er den, der er fri til at gøre det vi beder dem om? ”Westlessness” er resultatet af at vi ikke tillader andre samfundsformer end dem som, af folkevalgte eller diktatorer, hjælper os til at bevare så meget som muligt af den indflydelse ”vi” tabte ved den militære sejer WWII. Det er under de sidste hundrede år ”Den frie verden” gav en del a Kina til Japan, udskiftede lederen i Iran med en Sheik vi kunne li +, +. Selv Imran Khan vil hellere ha’ Xi end os, de deler mindet af Usama bin Laden der ”døde som martyr for Islam”. Det vi IKKE kan, er at holde op med at fortælle andre hvordan de skal leve livet, hvilket leder til ”Westlessness”. Ps, Kina har havnen i Piræus og behøver ikke en i Libanon.

Gert Lindberg, kjeld jensen, Søren Dahl, Peter Beck-Lauritzen, Marianne Stockmarr, Ole Frank, John Andersen, Torben K L Jensen og Morten Voss anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Søndag aftens udgave af Anne Will var med en diskussion af Europas energiforsyning, det seneste attentat i Rusland, og Tysklands europæisering af sagen en miniudgave af sikkerhedskonferencen i München bare med den undtagelse, at Die Linke også var repræsenteret gennem sin udenrigspolitiske talskvinde (Sevim Dağdalen):
https://daserste.ndr.de/annewill/videos/Giftanschlag-auf-Nawalny-aendert...

Der er gode grunde til at stoppe Nord Stream 2, bl.a fordi det ikke stemmer med en grøn omstilling, men der er temmelig mange interesser, som modarbejder det, herunder også den, at det vil være en fjer i den amerikanske præsidents hat. Man gad godt at høre, hvad den tyske regering anbefaler de øvrige EU-lande at gøre.

Thomas Bindesbøll, Peter Beck-Lauritzen og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det bør tilføjes, at Sevim Dağdalen med sine konsekvente udbredelse af uklarhed om attentatet og det indlysende, at den russiske stat måtte være interesseret i at opklare, hvad der er foregået på russisk territorium, lagde nogle gevaldige hindringer i vejen for en centrum-venstre regering i Berlin efter valget i 2021-

Jeg kan godt forstå Informations opfordring til, at Tyskland/EU stopper Nord Stream 2 som sanktion mod Putin/Rusland.
Men så bør Information tilsvarende opfordre til økonomiske sanktioner mod USA, hvis myndigheder nedskyder deres sorte borgere.
Også mht USA er remsen lang: Grækenland, Italien, Iran, Chile, Argentina, Nicaragua, Cuba, Grenada etc.
Også her kan man stille spørgsmålet, om “vi” endegyldigt må tage afsked med troen på USA som strategisk partner.

kjeld jensen, Søren Dahl, Per Torbensen, Erik Boye, John Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Anina Weber, Lars Løfgren, Marianne Stockmarr og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Luk da endelig for Nord Stream 2 sålænge det ikke betyder at der i stedet skal transporteres mere fracking gas fra USA til de polske havneanlæg som er under udbygning, hvilket nok var øverst på listen da Trump besøgte Polen sidste år. Dengang han aflystre sin annoncerede afstikker til Danmark.

https://www.reuters.com/article/us-poland-usa-energy-idUSKCN1VL0HH

kjeld jensen, Ole Svendsen, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Anina Weber og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Det er rigtig fint, hvis de tyske politikere lukker for Nordstream 2. Putin opfører sig som en gangster overfor sin egen og andres befolkninger. Det kan han jo kun gøre ved at betale sin kumpaner for hjælpen. At lade russisk gas strømme til europa medfører samtidig en strøm af kapital til Rusland. Hvis vi kan mindske den strøm, kan vi samtidig mindske Putins magt. Desuden så er tiden jo løbet fra afbrænding af fossile brændstoffer, så lad og bruge pengene på at opbygge egen produktion af vedvarende energi. Det er bedre for dig, mig, miljøet og for Putins modstandere.

@Pia Nielsen, 07. september, 2020 - 11:53

Med alle disse milliarder USA 'investerer' i flere, af de tidligere østblok-lande, tror jeg ikke, at dit ønske vil blive opfyldt, Pia Nielsen. Specielt ikke, da "as many as 530 U.S. oil companies could file for bankruptcy protection if oil had stayed at $20 per barrel"... Nu er prisen dog steget til $40 per tønde, og alligevel "Bankruptcies Accelerating in North American Oil Patch, with More Carnage Said Likely".

Der er simpelthen for meget olie/gas, ingen har brug for, på verdensmarked, og hvis flytrafikken ikke meget hurtigt vender tilbage til før-corona-niveauet (det tror jeg ikke, sker), tillige med en uhæmmet vækst i udviklingen af eldrevne transportmidler, og hvis "oil, the plot against Europe" ikke lykkes - kan det hurtigt ende med at blive US-olieindustriens endeligt, så USA er desperat! Den største kamp om US-olieindustri kommer til at udspille sig i Europa, som er kontinentet med de fleste tilgængelige midler, at række ud efter, fordi "Europe remains what it has been since 1973: a pawn in the oil barons’ great game. We don’t really have oil and have nowhere else to turn. Europeans have to pay whatever sellers demand."

Når alt kommer til alt, med en ålelang, splinterny rørledning til Kina, vil Rusland skovle oceaner af penge under alle omstændigheder, mens vi vil stå med hatten i hånden, i køen til import ad søvejen fra USA, hele vejen fra den anden halvkugle? Sikke et blodrødt 'grønt CO2-regnskab' det bliver... Nøj, hvor er vi smarte. :(

Mine klider:
https://oilprice.com/Energy/Energy-General/North-American-Oil-And-Gas-Co...
https://www.naturalgasintel.com/bankruptcies-accelerating-in-north-ameri...
https://www.reuters.com/article/us-belarus-oil-lithuania/u-s-oil-for-bel...
https://www.transportenvironment.org/newsroom/blog/oil-plot-against-euro...

kjeld jensen, Per Torbensen, Steen K Petersen, Torben K L Jensen, Pia Nielsen og John Andersen anbefalede denne kommentar

Mine 'KILDER', selvfølgelig ;)

Jørgen Mathiasen

Man skal lige være klar over en enkelt ting mht Nord Stream 2 & 1:
Nord Stream 1 går fra Rusland til Tyskland gennem Østeuropa. Den forsyner Ukraine og Polen undervejs. Nord Stream 2 skærer begge lande af linjen gennem linjeføringen i Østersøen, og så kan især Ukraine komme i problemer.
Berlin er på det rene med dette strategiske mål for Rusland, men hvordan vil Forbundsrepublikken forholde sig til det? Og hvad vil de europæiske partnere sige, når sagen kommer på EUs dagsorden?

Tyskland importerer også store mængder olie fra Rusland. Importen af fossile brændstoffer forsvinder altså ikke af, at man lukker Nord Stream 2, man skal simpelthen omstille til vedvarende energi.

Jeg anbefaler nok engang »Anne Will« til dem, der kan følge med i det tyske.

Tværs gennem det danske landskab, er den offentlige danske virksomhed Energinet lige nu i gang med at grave 230 km gasrør ned - fra Esbjerg over Fyn og Sjælland, gennem Lillebælt, Storebælt og Østersøen - med al den naturskade det indebærer.

Du kan være med til at sige fra over for Baltic Pipe ved at finde dit Nemid frem og underskrive Borgerforslaget Annuller beslutningen om at anlægge gasrørledningen Baltic Pipe.
Skriv under

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-04679

Michael Gudnæs

Jørgen Mathiassen, du tager fejl Northstream 1 går direkte gennem Østersøen fra Rusland til Tyskland. Den blev bygget på russisk initiativ, fordi de havde oplevet at især Ukraine stjal gassen fra den eksisterende gasledning, således at den gas, som Rusland solgte til Europa aldrig nåede frem til køberne. Dette har givet Rusland et omdømme som 'utilregnelig' leverandør.

Northstream 2 er blot en udvidelse af Northstream 1. Og jeg kan slet ikke se noget problem i at den bygges - de Europæiske lande er jo stadig fri til at købe deres gas der, hvor de har lyst. Hvis de hellere vil lægge en norsk ledning ned gennem Jylland, so værs¨go. Hvis de hellere vil købe frasking gas fra USA til det dobbelte af prisen, så værs'go. Det hedder det frie marked.

At nægte et land at anlægge infrastruktur, derimod, hedder tekniske handelshindringer.

Søren Dahl, Per Torbensen, Erik Boye og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Forkert Jørgen - Nord-stream 1&2 går begge parallelt syd om Bornholm Østersøen - et samlet projekt der blev forhandlet på plads i 2005 af den socialdemokratiske kansler Gerhard Schröder og nuværende formand for Gazprom - det russiske statskonglomerat der styrer gasudvindingen i Siberien.
Nord-stream 2 Bliver bygget færdig - lige så sikkert amen i kirken.

Vi skal være CO2 neutrale 2050 hvis vi skal gøre os nogen forhåbninger om en tålelig fremtid for vores børn. Det er meget trist at fordelingen af de fossile brændstoffer som vi stadig er afhængige af skal drukne i et politisk spil og kold krig. Der skal nu også lægges rør fra norge til Polen (Baltic Pipe) fordi kontrakten med de russiske leverancer stopper i 2022 - Noget tyder på at man vil satse på Carbon Capture Technology and Storage i stedet for sol og vind. Jeg finder det dybt uansvarligt.

Jørgen Mathiasen

@Gudnæs & Jensen
Jeg fik sat et forkert navn på ledningen.

Blandt de talrige kilder til sagen er også denne artikel på N-TV, Nord Stream 2 er ikke uden alternativer:
https://www.n-tv.de/wirtschaft/Nord-Stream-2-ist-nicht-alternativlos-art...

Om ledningen på land kan man læse om, hvordan Rusland omgår den gamle ledning:
So hatte Putin im Streit mit der Ukraine bereits mehrfach den Gashahn zugedreht. Einige der älteren Pipelines verlaufen von Russland durch die Ukraine und Polen, wofür die Länder Gebühren erheben. Mit den Ostsee-Röhren umgeht Russland die alten Routen.

“Dermed er Navalnyj for alvor blevet til en test af Vestens værdier og væsen.“ Nej, Information! Testen er Assange som i disse dage igen er sendt i retten. Men det er nemmere at tage et main-steam naritive som Rusland op og så lukke gas ud.

Nordstream 2 handler i dén grad om geopolitik set fra russisk side.
Pt. sælger Rusland gas til Europa via gasledninger, som løber igennem bl.a. Ukraine.
Det betyder, at Rusland skal betale transmissions bidrag til Ukraine. Desuden kan Rusland pt ikke lukke for gassen til Ukraine uden samtidig at lukke for gassen til Europa.

Når først Nordstream 2 er bygget færdig, så kan Rusland levere gas direkte til EU uden at skulle betale en klink til Ukraine. Desuden kan Rusland lukke for gassen til Ukraine som politisk pression.

I værste fald kan færdiggørelsen af Nordstream 2 være forløber for en russisk invasion af Ukraine.
I Tyskland er man selvfølgelig klar over dette, men udsigten til at Tyskland kan tjene en masse penge på Nordstream 2 vejer desværre tungere.

Tyskland er pga. egeninteresse fortaler for Nordstream 2 og dermed er Tyskland allerede fortaler for Russiske interesser.

Når først EU er afhængig af russisk gas og Tyskland er afhængig af pengene fra Nordstream 2, vil gasledningen kunne bruges som pression mod Tyskland og hele EU.

Dette vil kunne lægge en dæmper på hvor hårdt EU vil reagere overfor Rusland i tilfælde af, at Rusland lukker for gassen til Ukraine eller invaderer landet.

Meget kan man sige om Putin - men dum er han ikke.

Det er op til EU at opføre sig langt klogere og realistisk i forhold til Nordstream 2.
For EU som helhed og for Ukraine i særdeleshed er Nordstream 2 en decideret katastrofe.

Nordstream 2 skal skrottes, men det sker næppe, fordi Tyskland har bidt på Putins madding og er alt for interesseret i at tjene en masse penge på projektet.

Jørgen Mathiasen

Ole Svendsen
De strategiske aspekter af gasledningerne blev diskuteret i »Anne Will« bl.a med deltagelse af W. Ischinger fra Sikkerhedskonferencen i München og en analytiker fra det udenrigspolitiske selskab. Man er med andre ord opmærksom på spørgsmålet i det sikkerhedspolitiske miljø.

Hvad vi især bør tilføje, er det helt nye element, at Forbundsrepublikken bl.a for at aktivere Frankrig har europæiseret svaret på attentatet mod Navalny. Vi har til gode at se, hvad der kommer ud af det, men foreløbig består der den mulighed, at EUs medlemslande tager en beslutning om at stoppe Nord Stream 2. Man kan også tage andre beslutninger. Polen er allerede garanteret gas fra den nye ledning, og man kan gøre det samme i forhold til Ukraine.

Det er ikke kun Tyskland, som har blandede interesser i sagen. Det er der også andre lande, som har. Lad os derfor lige se, hvad svaret fra Nato og EU bliver.

Jens Peter Madsen

Ja lad os bare få stoppet Nord Stream II og Baltic Pipe. Det er helt unødvendige gasledninger, som hører til i en fortid før vi helt så i øjnene at Klimaet ikke tåler nye anlæg til transport og afbrænding af fossile brændstoffer. Men klima katastrofen kan kun afværges, hvis alle lande i Europa forhandler og finder fredelige løsninger i et åbent samarbejde med med Rusland. At anvende Nordstream II i en politisk og økonomisk blokade mod Rusland er gift for nødvendige klimaløsninger og er en foræring til Trump og alle verdens gaskøbmænd. Danmark og det danske klimaflertal kan gå foran i denne nødvendige kamp for klimaet ved at annullere gasrørledningen Baltic Pipe - Støt Borgerforslaget mod Baltic Pipehttps://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-04679

Thomas Bindesbøll

Forsinket tak til dig, Jørgen Mathiasen, for linket til ARDs debatprogram med Anne Will.

Midt i en masse gode og præcise kommentarer om giftattenantatet oplever man så Sevim Dağdalen, repræsentant for Linkspartei. Det var da noget af det værste sludder og vrøvl, plus groveste neglicering af foreløbige fakta. Hvis samme parti fortsætter hendes mildt sagt besynderlige attitude her, så burde de bombes tilbage til kun lige over 4 pct af især deres vælgere i vestlige del af Tyskland. (De gamle Hard-core SED-medlemmer af samme Linkspartei i Øst, er alligevel udenfor pædagogisk rækkevidde og opfatter - af dybt uransagelige grunde(!?) - kapitalist-kleptokrat og mangemilliardær Putin som var han leder af den forlængst, hedengangne Sowjetunion. Ach Du Lieber!

Så var det bedre at høre gamle maoist, fhv minister og De Grønne's Jürgen Trittin. Han gav også meget bestemt repræsetanten for Linkspartei, ovennævnte (ja undskyld mig, rene 'ignorant', Sevim Dağdalen, ganske tørt på, med besked om at gå hjem og læse op på den virkelige verden. Ak ja. man må håbe, der findes mere forstandige kræfter i dét omtale Linkspartei, hvis nye og grøn-røde alliancer i Tyskland skal have en chance.

Jeg vedlægger til orientering - og for evt. interesserede - et link til en egen opsamling af blot de allerværste politiske mord i Rusland, i Putins regeringstid. mange flere kunne nævnes. Det er desværre min fornemmelse, især ud fra manglende indlæg og kommentarer over i snart mange år, at alt for mange af dem, der herinde på Information normalt opfatter sig selv som både venstre(men i hvert fald dog vel(!)orienterede, stadig har alt for lidt fokus på endsige aktiv støtte til(!?) de oppositionelle demokrater østpå.
Lige fra Hviderusland, over Rusland selv. eller de endnu mere helt glemte, i russisk Kaukasus.
De beder alle om vor hjælp! Får de dén ?

https://www.information.dk/node/712867#comment-1456518

Jørgen Mathiasen

Hej Thomas
Du er velkommen.

Sevim Dağdalen kørte derudaf i nærmest koldkrigerisk stil og ignorerede, at hendes østtyske vælgere har erfaring med udbredelse af tåger og tvivl, når en eller anden statsforbrydelse skal tilsløres. Der er andre fremtrædende medlemmer af die Linke, som foruden Dietmar Bartsch og antagelig også Gregor Gysi, der har fattet, hvad virkningen på vælgerne er, men Venstrepartiet har muligvis allerede 1 år før valget opgivet en centrum-venstre koalition.

Thomas Bindesbøll

Hej Jørgen,

Tak. Det var godt du postede link til denne udgave af altid interessante Anne Will, som sammen med Markus Lanz udgør Tysk TV's bedste debatfora.
Jeg må - som du - gentage min dybeste skuffelse, eller snare "vantro" da jeg hørte og så Venstrepartiets Sevim D, og hendes nærmest helt old-fashion koldkrigeriske stil. Det var dog deprimerende. Suk! Nærmest som var det gamle danske devise "at hvis det er fakta, ja så benægter jeg fakta"...

Blev som nævnt glad for især Jürgen Trittins rolige, men faste modsvar. Han ved forhåbentlig af egen erfaring noget om at bevæge sig ind mod realiteternes verden.
I indrepolitisk tysk dagsorden må man håbe at dem du nævner, bl.a. Gregor Gysi (der da om nogen må være insider mht, sovjetsystemets "tænkning") må være både moralsk/empatiosk hæderlige, samt realpolitisk fornuftige, de nærmeste måneder fremover.
"Irgendwo" har moderne, demokratiske Tyskland da aldrig mere end just nu måske haft brug for reelt "store koalitioner". Både lokalt/regionalt , hvor der heldigvis har været ganske politisk modige og alternative samarbejder/koalitioner, som isolerede, mest mod "højre". Håber at "Linkspartei" vil finde andre og bedre udenrigspolitiske repræsentanter, og sande realiterne. Så vidt som vi hidtil oplyst må formode dem.

PS: Dagens gode nyhed var at Navalnyj nu er i stand til at tale. Åh, hvor man dog bare håber på at han bliver frisk igen, både i krop og i egne meninger.