Leder

Salvinis nederlag er et ilde varsel for Europas højrepopulister

Matteo Salvinis ellers tilsyneladende ustoppelige færd mod posten som Italiens premierminister blev blokeret ved afgørende regionalvalg. Resultatet kan være et ilde varsel for højrepopulister på tværs af Europa, som ønsker at udfordre den siddende magt i deres lande
De seneste dages skuffende regionale valg i Italien kan ryste Matteo Salvinis lederskab af både højrefløjskoalitionen og Lega.

De seneste dages skuffende regionale valg i Italien kan ryste Matteo Salvinis lederskab af både højrefløjskoalitionen og Lega.

Claudio Furlan/Zuma/Ritzau Scanpix

Udland
23. september 2020

Italiens Matteo Salvini virkede ustoppelig. Drevet frem på et letantændeligt brændstof af vrede og foragt – oftest rettet mod indvandrere og EU – surfede lederen af det højrenationale parti Lega på toppen af en europæisk højrepopulistisk bølge.

Men nu er motoren brændt sammen. Salvinis stime af sejre blev for alvor brudt, da der søndag og mandag var valg i syv af Italiens 20 regioner. Indtil da havde Salvini vundet ni ud af ti regionalvalg på under to år. Og der var lagt op til, at han nu skulle erobre endnu flere regioner fra venstrefløjen. Specielt den røde højborg Toscana.

Det kunne give Salvini, der så valget som en folkeafstemning om regeringens coronahåndtering, så meget momentum, at han kunne indlede det sidste afgørende angreb for at erobre premierministerposten.

Men han fejlede i den første store politiske test i Italien efter coronakrisens indtog. Toscana forblev rød. Det samme gjorde Campania og Puglia, som prognoser ellers så ud til at ville skifte til Lega.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sund fornuft er in, ergo er populismen yt. Salvinis dage er talte, Inger Støjbergs ligedan.

Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Gert Romme, Bent Gregersen, Nike Forsander Lorentsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

bare en skam at den sunde fornuft endnu ikke har bredt sig til medierne, de promoverer stadig typer som støjberg, løkke og tulle massivt, til gengæld er de virkelig gode til at ignorere de fornuftige, med information som en delvis undtagelse af og til.

Christel Gruner-Olesen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

bare en skam at den sunde fornuft endnu ikke har bredt sig til medierne, de fleste promoverer stadig typer som støjberg, løkke og tulle massivt, til gengæld er de virkelig gode til at ignorere de fornuftige, med Information som en delvis undtagelse, af og til.

Jan Fritsbøger

oops hvad skete der der ?