Leder

Nu sidder Taleban og Kabul-regeringen ansigt til ansigt og forhandler om fred – det er historisk og svært

For første gang sidder Taleban og Kabul-regeringen ansigt til ansigt i et forhandlingslokale. Selv den stærkeste tro kan ikke flytte bjerge, men man kan håbe på en fredsaftale
Fredsforhandling mellem parterne i Afghanistans konflikt, Kabul-regeringen og Taleban, indledtes mandag i Qatars hovedstad, Doha.

Fredsforhandling mellem parterne i Afghanistans konflikt, Kabul-regeringen og Taleban, indledtes mandag i Qatars hovedstad, Doha.

Ritzau Scanpix

16. september 2020

Der er grund til at pudse briller og kridte de kritiske sko, når en begivenhed på forhånd udråbes som ’historisk’. Alene af den grund at risikoen for, at udkommet ender på historiens losseplads, altid er til stede. Som i tilfældet med den direkte forhandling mellem parterne i Afghanistans interne konflikt, Kabul-regeringen og Taleban, der indledtes mandag i Qatars hovedstad, Doha.

Udkommet vil i sandhed blive historisk, hvis det resulterer i enighed om en fredsaftale med en deraf følgende deling af magten. Omvendt kan det ende som endnu en parentes i et bumpet forløb, dersom møderne sander til i en fortsættelse af to årtiers borgerkrig med de facto-deling af landet i en urban hovedstadskultur (med demokratisk fernis) og en rigid traditionalisme styret af stammestrukturer og provinsbaserede stormænd og krigsherrer.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • erik pedersen
  • ingemaje lange
  • Torben K L Jensen
  • David Zennaro
erik pedersen, ingemaje lange, Torben K L Jensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Lasse Ellegaard

Der er ret oplagt at ville trække alle tropper ud af Afghanistan; men....
der er lige det med 11. september.

Hvis Taleban har ambitioner om at ramme alle vantro overalt på denne klode, så kan vi hurtigt blive udsat for terrorangreb med udspring i den afghanske sikre havn .... ikke desto mindre, så lad os trække alle mand hjem fra Afrika og Mellemøsten, herunder Afghanistan, og lad os i stedet opruste efterretningstjenesterne med de sparede midler.

Torben Lindegaard, angrebet 11. september var jo ikke uprovokeret, det baserede sig på USAs aktiviteter i Mellemøsten, herunder især hjælpen til at holde huset Saud ved magten af hensyn til olieforsyningen.