Leder

I Asien er autoritære tendenser på fremmarch i gamle såvel som nye demokratier

Thailands konge har udtalt, at de unge må lære at elske nationen og monarkiet. I Hongkong kræver kommunistpartiet, at ungdommen skal elske Kina og partiet. Men begge steder vil protestbevægelserne selv bestemme, hvem de støtter, og hvordan de vil regeres
Demonstranterne i Thailand vil have en ny og demokratisk forfatning, der skal sikre politiske rettigheder og underlægge kongehuset civil kontrol.

Demonstranterne i Thailand vil have en ny og demokratisk forfatning, der skal sikre politiske rettigheder og underlægge kongehuset civil kontrol.

Athit Perawongmetha

Udland
19. oktober 2020

Tusindvis af thailændere fortsatte weekenden over deres fredelige protest. Dermed trodser de sidste uges nødlov indført af militærregeringen for at knuse den folkelige opstand, der har stået på i månedsvis.

De primært unge demonstranter vil have en ny og demokratisk forfatning, der skal sikre politiske rettigheder og underlægge kongehuset civil kontrol. De kræver, at premierminister Prayuth Chan-ocha, den tidligere hærchef, der tog magten ved et militærkup i 2014, trækker sig.

I stedet har styret grebet til metoder fra den totalitære krisehåndbog. Nødbekendtgørelsen forbyder selv små forsamlinger og giver politiet ret til at foretage anholdelser uden sigtelser. Sikkerhedsstyrkerne er beskyttet af juridisk immunitet, så længe dekretet står ved magt, mens pressen er pålagt streng censur af hensyn til »national sikkerhed og fred og orden«. Adskillige af protesternes mest fremtrædende skikkelser er allerede blevet anholdt, og vandkanonerne er sat ind.

De unge vil selv bestemme

Scenerne fra Bangkok ligner til forveksling, hvad der fandt sted sidste år i Hongkong. Den folkelige modstand er et åbenlyst fællestræk, mens årsagen og ansvaret ligger hos de undertrykkende magthavere.

Dem findes der for tiden foruroligende mange af i Asien. Autoritære og antidemokratiske tendenser er på fremmarch i gamle såvel som nye demokratier.

I Indonesien har præsident Jokowi slået ned på regeringskritikere og sat den tidligere general under Suhartos militærregime, Prabowo Subianto, til at lede Forsvarsministeriet. I Filippinerne lukker Rodrigo Duterte ned for den kritiske presse og frygtes at ændre forfatningen, så han kan sidde længere end den lovbestemte ene præsidentperiode. I Indien, verdens største demokrati, tager et hinduistisk majoritetsvælde form. I Malaysia har konstant skiftende parlamentariske flertal gjort den demokratiske proces til en farce, mens Cambodja er gledet tilbage til diktaturlignende tilstande. I Myanmar er Aung San Suu Kyis demokratiske stjernestatus i frit fald.

Men som nyere historie i flere af de samme lande viser, kan despoter og generaler forsvinde lige så hurtigt, som de kom til magten. Især når ungdommen går på gaden.

Thailands konge har udtalt, at de unge må lære at elske nationen og monarkiet. I Hongkong kræver kommunistpartiet, at ungdommen skal elske Kina og partiet. Protestbevægelserne begge steder vil selv bestemme, hvem de støtter, og hvordan de vil regeres.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

Ordet “demokrati” er bedragerisk. “vi kæmper for demokrati” – vil altid vække positive følelser og sympati. Exemplet Thailand, det er et demokrati, det er der også i Indien, Mexico, USA, Frankrig, Polen med flere. Det demonstranter kæmper for overalt i verden er andre livsbetingelser – ikke styreformen. Mexicanske unge bliver slagtede om de vil ha et land som ikke – fuldt demokratisk – styres af korruption og narkotika karteller. ”Gule veste”, ”Black lives matters”, Muslimer, sexuelle minoriteter i respektive Frankrig, USA, Indien og Polen – vil ha et andet samfund, de har demokrati. Hvis den ”frie danske presse” kunne få fokus væk fra at rapporterer om hvem som voldførte sig mod hvem en julefrokost 19hvidkål, kunne de – måske – informere om samfundsforandringer rundt om i verden? Men det har ikke læsere i den danske selvretfærdigheds kultur? Vi foretrækker de enkle budskaber?
Ps: totalitære Kina har ingen corna virus, og har ifølge IMF overtaget USA som verdens største økonomi og er begyndt at vaccinere befolkningen. Demokratiske Indiens økonomi skrider under Corona byrden, og forandring - demokratisk besluttet – mod et Hindustan. Men enig, det er vigtigere for en dansker at vide om xx nu også fortalte YY om at ZZ gramsede på damerne. At skrive om hvordan folk egentlig lever rundt om i verden, og hvad det giver af fordele og ulemper med mere eller mindre eokratise styreformer? – og diskutere hvordan Danmark bedst har egen nytte af at navigere ud fra den viden? Det er for komplext?

Efter mange års udbredt demokrati, er demokratiet faktisk truet over det meste af verden.

kjeld hougaard

Just set BBC – har ikke andet at få tiden til at gå med i disse Coronatider, voldsomme protester mod det demokratisk skabte samfund – brænde og vold. @Gert Romme: Ja – fordi demokratier ikke levere gode livsvilkår for befolkningerne i stort. Jeg vil hellere leve i Singapore-samfund, end i UK, og hellere i Shanghai, end i Delhi. Jeg vil leve et stilfærdigt anstændigt liv. Skal de klovne vi nu ser i dansk politik, skal de styre over mit liv?

Det er som regel kun diktatorerne selv og deres håndlangere, som får privillegier for at gøre det beskidte arbejde, der synes at diktatur er en genial idé.

Det er virkelig spøjst, som der dukker det ene grimme diktator fjæs op efter det andet rundt omkring i verden i disse år.

Demokrati og frihed er ikke en selvfølge, og derfor er det vigtigt at kæmpe for det.
Det betyder at verdens frie og demokratiske lande skal ville og turde kritisere diktaturer og krænkelser af menneskerettigheder. Også selv om disse diktaturer truer med økonomiske og andre repressalier. En Joe Biden som præsident i USA er et skridt i den rigtige retning.

Det er vigtigt, at EU og USA finder sammen igen og kæmper for frihed, demokrati og menneskerettigheder. Både i verden men også internt i egne lande.

Nu - 75 år efter II. verdenskrigs afslutning kan Europa og EU faktisk selv - også på dette område.

Her er listen over de organisationer, der vil det demokrati til livs, som mange har kæmpet for at indføre, og som har kostet liv, førlighed og afsavn.

Og selv bag de fine tilnavne som -folkeparti, -demokrati og så videre, skjuler der sig en række såkaldte partier, der ikke ligefrem ønsker borgerne en demokratisk fremtid. Mange går ligefrem ind for den stærke mands "demokrati",

Belgien:
- Vlaams Belang
- N-VA

Bulgarien:
- Ataka

Danmark:
- Dansk folkeparti (EFD/MELD)

Finland:
- Sannfinländarna (EFD/MELD)

Frankrike;
- Front National

Grekland:
- Chryssí Avgí (Gyllene gryning)
- LAOS (Folklig ortodox samling)

Italien:
- Lega Nord
- Fratelli d’Italia
- La Destra
- Forza Italia.
- Alleanza Nazionale

Holland:
- Frihetspartiet

Norge:
- Fremskrittspartiet

Polen:
- Lag och rättvisa (PiS)
- Förenade Polen (Solidarna Polska)

Rumænien:
- Storrumänska partiet (PRM)

Schweiz:
- Schweizisk folkepartiet (SVP)

Slovakiet:
- Slovakiske nationalistparti (SNS)

Storbritannien:
- British national party (BNP)
- United Kingdom Independence Party (UKIP)

Tjekkiet:
- Direktdemokratisk gryning (Úsvit)

Forbundsrepublikken - Tyskland:
- Tysklands nationaldemokratiske parti (NPD)

Ukraine:
- All-ukrainska unionen (Svoboda)

Ungarn:
- Bevægelsen, Jobbik

Østrig:
- Frihetspartiet (FPÖ)
- Alliansen för Österrikes framtid (BZÖ)

Sverige:
- Sverigesdemokraterne (SD)

@ Kjeld Hougaard,

Faktisk er du langt bedre stillet end både diktaturerne og demokratierne. For du kan ret frit tage ophold et andet sted, medens demokratier og diktaturer ikke (helt) selv kan vælge sin befolkning, selv om det har været prøvet gennem historien med makabre resultater.

Altså - er man utilfreds, kan man jo blot flytte. Det har vi gjort, - vi har fordelt vore "hjemme" på 2 andre lande i hver sin ende af Europa, hvor vi har huse, personnumre, rettigheder og en berigende tilværelse. Og i denne omgang har vi ikke boet i Danmark i en længere årrække.

Vi er helt mobile og uafhængige af nationer, og skaber vores egen tilværelse, så vi føler os hjemme alle steder. Og vi er klar til at rykke teltpælene op igen, hvis vi syntes, der er behov for det.

Og vi undrer os faktisk over, at ikke mange flere gør det samme.

Gert Romme:
Lige en lille finte-du fremhæver ofte din og dines valg og levemåde på tværs af kulturer, hvilket sørme også giver et indblik og refleksioner for os andre. Men det er altså ikke ale der har de muligheder sådan bare lige. Du må have ramt dit valg og muligheder på det rette sted på det rigtige tidspunkt.