Leder

EU på detox: Kampen mod kemikalierne tegner lysere end frygtet, men pengene hersker stadig

EU’s nye kemikaliestrategi er markant mere grøn og progressiv end ventet – og med ’Bruxelles-effekten’ kan den få global virkning. Men kampen for den store europæiske ’detox’ er kun lige begyndt, skriver Mathias Sonne i denne leder
Den nye progressive EU-strategi på kemikalieområdet, som miljø-, hav- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevicius fremlagde onsdag i denne uge, er en rigtig god nyhed. Men kampen er kun lige begyndt, skriver Mathias Sonne i denne leder.

Den nye progressive EU-strategi på kemikalieområdet, som miljø-, hav- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevicius fremlagde onsdag i denne uge, er en rigtig god nyhed. Men kampen er kun lige begyndt, skriver Mathias Sonne i denne leder.

Francois Lenoir

17. oktober 2020

Regntøj, mad, møbler, legetøj, kosmetik, maling, emballage – vores hverdag er proppet med tusindvis af kemikalier. De direkte sammenhænge kan langtfra altid påvises, men mistanken vejer tungt, når man ser på tallene for overvægt, allergier, fertilitetsproblemer og kræft.

I et vaklende EU var der derfor endelig gode nyheder fra Bruxelles, da EU-Kommissionen i denne uge præsenterede sin Kemikaliestrategi for bæredygtighed. Kemiindustrien, Europas fjerdestørste industrigren, har med sit enorme lobbyapparat gjort sit for at udvande den, men glæden blandt miljøorganisationer viser: Europa styrer mod en tiltrængt detox.

Grundlæggende kræver kemikaliestrategien et skifte fra at fokusere på en (mere eller mindre) sikker brug af farlige kemikalier til at undgå, at de produceres. Det gælder ikke mindst hormonforstyrrende stoffer og de stort set unedbrydelige PFAS-kemikalier fra for eksempel teflonpander og imprægnering, som de fleste af os går rundt med i blodet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Karsten Nielsen
  • Thomas Tanghus
  • Erik Nissen
Karsten Nielsen, Thomas Tanghus og Erik Nissen anbefalede denne artikel

Kommentarer

I Sverige er man faktisk i gang med at forbyde de farlige kemikalier i tøj og sko, samt pålægge hård beskatning på de øvrige unødige og uønskede kemikalier i beklædninger. Men også dette er et kompromis, for den europæiske kemi-industri er barsk, og bruger rigtigt mange penge på lobbyisme.

Men måske var det noget for Danmark. For jo flere der går med, jo vanskeligere bliver det for kemi-industrien at køre over landene.