Leder

En mere sober Trump får et lille comeback i sidste tv-debat, mens Biden klarer skærene

Trump er langt bagud i meningsmålingerne, så det var ikke overraskende, at han benyttede sin måske sidste mulighed for at vende valgkampen til at gå i et frontalt angreb mod Joe Biden som politiker og som person i den sidste tv-debat
I modsætning til den første tv-debat, der af kommentatorer med sympati for begge partier blev kaldt for »en katastrofe« og »en ynkelig forestilling«, virkede præsident Trumps optræden denne gang mere i kontrolleret.

I modsætning til den første tv-debat, der af kommentatorer med sympati for begge partier blev kaldt for »en katastrofe« og »en ynkelig forestilling«, virkede præsident Trumps optræden denne gang mere i kontrolleret.

Jim Bourg

Udland
24. oktober 2020

Hvis man ikke lige vidste det, skulle man have troet, at Donald Trump var udfordreren og Joe Biden den siddende præsident i den sidste tv-debat mellem de to præsidentkandidater, som fandt sted i Nashville natten til fredag dansk tid.

Trump førte et veritabelt stormløb mod Biden, og det var til tider effektivt. Han hamrede løs med relevante spørgsmål til en mand, der har været i landsdækkende politik i 48 år: Hvis du vil kritisere mig for min indvandrer- og sundhedspolitik og forholdet til Nordkorea, kan du så ikke forklare, hvorfor præsident Barack Obama med dig som vicepræsident i otte år ikke fik løst disse problemer?

Præsidenten viste, at han kan være en syleskarp debattør. Trump behøvede ikke at afbryde Biden for at score point, som han så bombastisk og intimiderende forsøgte i den første tv-debat.

Tænk, hvis denne side af præsidenten havde fyldt mere af sendefladen i løbet af de seneste fire år …

Tænk, hvis han i den første debat – der er blevet kaldt »en ynkværdig forestilling« og en »national katastrofe« – havde været lige så god til at forsvare sin coronapolitik, sin støtte til afroamerikanske universiteter, sin kriminalreform og sin indvandrerpolitik ...

Næppe overbevisende

Færre moderate republikanske og partiuafhængige vælgere ville være blevet hægtet af vognen. Det ville have forbedret Trumps chancer for genvalg. Men fordi en behersket stil og en evne til at diskutere substans er så atypisk for denne præsident, vil det næppe overbevise de relativt få vælgere, der endnu ikke har taget stilling i svingstaterne.

For Donald Trump synes løbet at være kørt. I de sidste 12 dage får han ikke flere oplagte chancer for at rette op på skuden. Det betyder dog ikke, at Trump er chanceløs i betragtning af et valgsystem, der hjalp ham til en kneben sejr i 2016, selv om han fik tre millioner færre stemmer end Hillary Clinton.

Trump har altid været et menneske, der lever på kanten. Enten sammenbrud eller succes. Altid på marginen. Måske det også lykkes at trylle denne gang.

I debatten åbnede Biden døren lidt på klem. Præsidenten skal vinde svingstater som Ohio (hvor han i meningsmålinger står lige med Biden) og Pennsylvania (hvor han er bagud). I begge delstater udvindes der skiferolie og naturgas ved hjælp af teknologien fracking.

Biden har det med at træde vande i sin holdning til netop fracking, og hans plan for en overgang fra fossile brændsler til vedvarende energikilder. Det er forståeligt, at han er nervøs for at miste arbejdervælgere i disse industrisektorer, men i debatten syntes Trump at få skovlen under ham.

Biden skal oppe sig

Biden kunne have gjort rede for, hvordan han vil sikre beskæftigelsen – det gjorde han ikke. I stedet forærede han Trump-kampagnen en værdifuld gave: Den kan plukke et citat ud, hvor Biden siger, han vil have olieindustrien nedlagt, selv om udtalelsen er taget ud af kontekst.

Det er den slags fodfejl, en præsidentkandidat senere fortryder at have begået. I 2016 talte Clinton om at lukke USA’s kulminer uden at forklare, hvad minearbejderne så skal gøre for at overleve.

Måske gik Bidens chance for at vinde den republikanske oliestat Texas op i røg natten til fredag. Det er muligt, at Ohio også ryger med i købet.

I Pennsylvania skal der nok mere til for, at Trump kommer over målstregen. Men Biden-kampagnen var sig pinligt bevidst, hvor uheldigt deres kandidat havde formuleret sig. Kort efter debatten udtalte Biden, at han ikke vil nedlægge olieindustrien – fossile brændsler vil fortsætte, betonede han. Dog uden at modtage subsidier fra forbundsregeringen.

Men skaden var sket. Trump vil slå på det tema i tv-reklamer og i valgtaler indtil valgdagen.

Det var også bemærkelsesværdigt, at Biden undlod at benytte Trumps udnævnelse af den konservative dommer Amy Coney Barrett til højesteret til at pege på, at domstolen en uge efter valget skal tage stilling til, hvorvidt Obamas sundhedsreform er forfatningsstridig eller ej. Det ville have været et slagkraftigt argument.

Men her var han heldig og fik hjælp af Trump, der højt og flot lovede at gøre, hvad der ikke er lykkedes for ham i fire år: at sløjfe sundhedsloven. For tv-seerne fremstod det klart og tydeligt, at denne præsident endnu ikke har fundet ud af, hvad han vil sætte i stedet.

Normalt rykker så tv-debatter så sent i valgkampen ikke på stillingen. Først i næste uge ved vi, om Trumps præstation vil blive belønnet i meningsmålingerne. Utvivlsomt har præsidenten fået fremdrift. Nu skal Biden oppe sig for at holde fast i sin føring.

Serie

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg så debatten i nat, og som ikke amerikaner, er der langt mere stil over Biden. Trump virker grov og plump i sin fremtoning. Debatten undgik næsten skænderier. Trump bliver personlig, angriber Bidens familie, mens han på klima og corona, har nogle yderst vidtløftige svar. Men det blev da klart for alle, at der er to veje at gå. Så hvem stoler man mest på.
Jeg fik bare det syn, at hvis Trump optræder rimelig normalt, ikke leger klovn og sviner, og måske siger mere end 5 ord i en sætning, så mister han opbakning blandt egne vælgere. De kan lide ham fordi han optræder og siger horrible ting, selv om det er løgne, æder de det råt. Jeg håber og beder til der kommer et skifte. USA skal heles. Det magter Biden.

Eva Schwanenflügel, Kirsten Brocks, Erik Lønholm, ole bramsen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Lisbeth Glud, Alvin Jensen, Steen Bahnsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar

3 til 5 ord. It is bad, it is good, he is a god guy, he is a bad guy, det er det infantile sprog han henvender sig til sine vælgere med på vælgermøder, ikke fremtidig politik, men angreb på modstander Biden og så Obama og Clinton. og han lyver så vandet driver.

Eva Schwanenflügel, ole bramsen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Lisbeth Glud, Alvin Jensen, Steen Bahnsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar

Trump: “My opponent wants to save the planet.”

Biden: “I absolutely want nothing to do with saving the planet. Don’t put that evil on me!”

Anders Graae, Ole Arne Sejersen, Steen Bahnsen og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar

Det bliver interessant at følge de "mere personlige – og eksotiske" beskyldninger fra Trump vedr. Biden og Biden Jr's tilsyneladende dybt korrumperede forhold i Kina og Ukraine, efterhånden som indholdet af den computer Biden Jr. glemte kommer frem.
Hvad der tidligere kun a posteriori kunne konkluderes ifm Burisma og andre underlige "tilfældigheder", kommer vi givetvis til at se konkrete beviser på nu - ja, måske ikke her eller andre etablerede medier som helst undgår disse ting, men de kommer frem ligegyldigt hvad - information wants to be free

Jeppe Bundgaard

To veje at gå, Helle Walter...? Korupt eller korupt? Mere fracking eller mere fracking? Flere penge til olieindustrien eller flere penge til olieindustrien? Flere skattelettelser til de rige eller flere skattelettelser til de rige? Ingen hjælp til almindelige mennesker under en pandemi eller ingen hjælp til almindelige mennesker under en pandemi. Fortsæt selv. Lad dig nu ikke forblænde af Biden. Prøv at undersøge hvilken lovgivning, han har stået for, og hvad han har stemt for igennem hans karriere. Det bliver ikke bedre for almindelige mennesker under ham. Og hvad sker der så efter 4 år med Biden? Der sker det samme som efter Obamas brudte løfter. De vælger en, der er endnu værre Trump. En rigtig fascist, der faktisk ødelægger verden og ikke kun Amerika.

Uenig Jeppe.. Men var jeg amerikaner stemte jeg på Biden. hvis de vælger en der er værre end Trump, nej de har lært lektien i USA.