Leder

Polen truer EU’s historiske krisebudget. Det er nu, EU må stå fast

Polens leder truer i striden om retsstatsmekanismen åbent med et veto mod EU’s budget. Det kan lyde som teatertorden, men truslen er endnu et skridt på vejen mod mulige Polexit-scenarier og eksistentielle spørgsmål for EU, som nu må stå klippefast
Det er fristende at se Jaroslaw Kaczynskis trusler om et polsk veto mod EU-budgettet som populistisk bluff. Men Kaczynski, der nu både er PiS-leder og vicepremierminister, presses af den radikalt nationalistiske Zbigniew Ziobro, der bejler til at overtage Kaczynskis post som konge af højrefløjen.

Det er fristende at se Jaroslaw Kaczynskis trusler om et polsk veto mod EU-budgettet som populistisk bluff. Men Kaczynski, der nu både er PiS-leder og vicepremierminister, presses af den radikalt nationalistiske Zbigniew Ziobro, der bejler til at overtage Kaczynskis post som konge af højrefløjen.

Wojtek Radwanski

Udland
15. oktober 2020

Forestil dig EU i en historisk økonomisk krise. Efter måneders forhandlinger skal de sidste knaster slibes, så en genopretningsfond på 5.500 mia. kr. og et rammebudget på 8.000 mia. kr. kan sættes i søen. Og så falder denne trussel fra lederen af et stort europæisk land, der hetzer mod homoseksuelle og sætter frie medier og domstole under pres:

»Der vil komme et veto. Hvis truslerne og afpresningen fortsætter, vil vi entydigt forsvare Polens vitale interesser. Vi har at gøre med et forsøg på at tage vores suverænitet fra os, selv på det kulturelle område. Men vi vil forsvare vores identitet. Vi vil ikke tillade, at vi bliver terroriseret med penge.«

Ja, det sagde Polens mest magtfulde politiker, Jaroslaw Kaczynski, til avisen Gazeta Polska Codziennie i tirsdags. Citatet er gået som en løbeild gennem Europa. For Kaczynskis trussel om veto mod budgetterne er ildevarslende i et EU, hvor der selvsagt kun bør flyde EU-midler til fungerende retsstater, men hvor Polens regering undergraver domstolenes uafhængighed og blæser højt og flot på EU-domstolens indvendinger.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

Polen "truer" ikke EU. Polen ER, ligesom Danmark, Tyskland, Frankrig, etc. EU.
"EU" er ikke Macron og Merkels interesser, Mathias Sonne.

De er retsstats-fjendtlige, ja. Og det bør resten af EU presse dem på, men konflikten er ikke at de er "u-europæiske", akkurat ligesom man ikke bliver "udansk" af at opgive flæskesvær og ikke danse folkedans.

Claus Nielsen, Michael Hullevad, Daniel Joelsen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

EU falder hvis flere lande melder sig ud, så drop denne mobbekultur, tving ikke alle til at gå i takt og gå til forhandling som voksne mennesker.

Bjørn Pedersen, Birte Pedersen, Michael Hullevad, Peder Bahne, kjeld jensen og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Med så store kulturelle forskelle er det galmands værk at prøve at ensrette. "One size fits all" har ingen gang på jord. De store mobber de små. Enighed gør stærk! Splittelse og mobning gør svag.
Sådan er det bare.