Leder

Præsidentvalget i Bolivia blev født ud af politisk kaos, men er blevet en sejr for demokratiet

Den afsatte præsident Evo Morales’ parti, MAS, vandt valget i Bolivia søndag. Det er en kæmpe sejr for demokratiet. Nu op til den kommende præsident, Luis Arce, at vise, at han kan og vil samle hele landet om sig
Tilhængere af præsidentkandidaten Luis Arce fejrer valgsejren, allerede inden stemmerne er helt talt op.

Tilhængere af præsidentkandidaten Luis Arce fejrer valgsejren, allerede inden stemmerne er helt talt op.

Ueslei Marcelino

Udland
21. oktober 2020

»Der er en enorm afstand mellem den bedst placerede kandidat og så os.«

Kandidaten støttet af Bolivias overgangsregering, Carlos Mesa, var ikke sen til at anerkende sit nederlag ved præsidentvalget søndag. Allerede mandag middag, længe inden stemmeoptællingen var fuldendt, var tendensen så klar, at Mesa måtte se nederlaget i øjnene. Og det gjorde han uden forbehold.

»Og fordi vi tror på demokratiet, er det nu op til os at anerkende, at valget har fundet en vinder,« lød det således fra Carlos Mesa mandag.

Med foreløbig 51 procent af stemmerne optalt (tirsdag) står den 57-årige Luis Arce nemlig til at vinde en overvældende sejr med 52 procent af stemmerne, mens valgets taber, den 67-årige Carlos Mesa, kun står til at få omkring 30 procent af stemmerne.

Og det er ikke kun en sejr for Luis Arce og det tidligere regeringsparti MAS, det er også en stor sejr for den demokratiske proces i Bolivia – især set i lyset af det politiske kaos, som valget blev født ud af.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Jan Jensen, Torben Skov, Pia Nielsen, Henrik Leffers og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Problemet med Bolivias økonomi er jo den, at hele fremgangen i økonomien (som i Venezuela, Brasilien mv.) er skabt af, at man har stort set har satses alt - på et bræt - eller på en vare; gas, naturgas, og prisen på den; det må man simpelthen ikke som land - det er katastrofe rent økonomoisk for landet, for et land som Bolivia mv. når gas-prisen falder :( - og så kommer der uro - på gaderne og hos folket :(