Leder

Præsidentvalget i Bolivia blev født ud af politisk kaos, men er blevet en sejr for demokratiet

Den afsatte præsident Evo Morales’ parti, MAS, vandt valget i Bolivia søndag. Det er en kæmpe sejr for demokratiet. Nu op til den kommende præsident, Luis Arce, at vise, at han kan og vil samle hele landet om sig
Tilhængere af præsidentkandidaten Luis Arce fejrer valgsejren, allerede inden stemmerne er helt talt op.

Tilhængere af præsidentkandidaten Luis Arce fejrer valgsejren, allerede inden stemmerne er helt talt op.

Ueslei Marcelino

Udland
21. oktober 2020

»Der er en enorm afstand mellem den bedst placerede kandidat og så os.«

Kandidaten støttet af Bolivias overgangsregering, Carlos Mesa, var ikke sen til at anerkende sit nederlag ved præsidentvalget søndag. Allerede mandag middag, længe inden stemmeoptællingen var fuldendt, var tendensen så klar, at Mesa måtte se nederlaget i øjnene. Og det gjorde han uden forbehold.

»Og fordi vi tror på demokratiet, er det nu op til os at anerkende, at valget har fundet en vinder,« lød det således fra Carlos Mesa mandag.

Med foreløbig 51 procent af stemmerne optalt (tirsdag) står den 57-årige Luis Arce nemlig til at vinde en overvældende sejr med 52 procent af stemmerne, mens valgets taber, den 67-årige Carlos Mesa, kun står til at få omkring 30 procent af stemmerne.

Og det er ikke kun en sejr for Luis Arce og det tidligere regeringsparti MAS, det er også en stor sejr for den demokratiske proces i Bolivia – især set i lyset af det politiske kaos, som valget blev født ud af.

For præsidentvalget søndag i Bolivia var ikke et normalt valg, men et nyvalg, fordi det oprindelige præsidentvalg afholdt i november sidste år blev kendt ugyldigt.

Dengang beskyldte oppositionen den siddende præsident, Evo Morales, og regeringspartiet, MAS, for fusk, og de beskyldninger blev bakket op af blandt andet valgobservatører fra den interamerikanske samarbejdsorganisation Organisationen af Amerikanske Stater, OAS.

Efter valget flygtede Evo Morales ud af landet til i første omgang Mexico, siden Argentina, hvor han fortsat opholder sig, mens der i Bolivia blev indsat en overgangsregering med det mandat at afvikle et nyvalg.

Beskyldningerne om svindel imod Evo Morales og indsættelsen af en midlertidig overgangsregering har – naturligvis – givet anledning til mange spekulationer. Ikke mindst fordi støtter af MAS siden afsættelsen af Evo Morales vedblivende har hævdet, at der var tale om et decideret kup med det ene formål at fjerne præsidenten og hans parti fra regeringsmagten. Frygten har derfor været, om der ville blive gennemført et frit og fair nyvalg – og om overgangsregeringen uden forbehold ville træde tilbage og overlade magten til andre.

Konspirationerne og frygten er ikke blevet mindre af, at det planlagte nyvalg to gange er blevet udskudt på grund af corona.

Vil samle befolkningen

Indtil videre tyder intet dog på, at Carlos Mesa, der i Bolivia er en kendt og populær tv-vært og tidligere overgangspræsident i en kort periode fra 2003 til 2005, inden Evo Morales vandt regeringsmagten, vil skabe nogen tvivl om hverken resultatet eller processen.

Derfor er det nu op til den kommende præsident, Luis Arce, at vise, at han kan og vil samle hele landet om sig. Der er mange skår, der skal klinkes:

»Vi vil regere for alle bolivianere. Vi vil igen forene vores land,« som Luis Arce sagde som noget af det første i sin sejrstale.

Foruden de økonomiske problemer – Bolivias økonomi spås at skrumpe med syv procent i år som følge af corona – skal Luis Arce, der i 13 år under Evo Morales var landets økonomiminister, også forstå at manøvrere og bruge sin politiske magt i et samfund, der er politisk polariseret med stærke yderfløje.

Så selv om udfaldet af og forløbet omkring valget søndag viser, at Bolivia er et demokrati, hvor institutionerne tilsyneladende er stærke nok til at overkomme svære udfordringer, er det de kommende dage og uger, som er den egentlige lakmustest: Vil valgets tabere formå at bevare roen blandt deres støtter, som allerede nu råber op om, at valget var fusk?

Og har valgets vinder, Luis Arce, den politiske snilde og tæft, det kræver som præsident at holde sammen på landet?

Luis Arce har allerede været ude og byde Evo Morales velkommen tilbage som rådgiver for regeringen. Det er forståeligt, for det kræver både Evo Morales og hans mange støtter – men det er også præcis den slags meldinger, der kan skabe uro i gaderne. For taberne – og især dem, der udgør gadens parlament – vil se Evos tilbagekomst tæt ved magten som en stor provokation.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel, Karsten Aaen, Jan Jensen, Torben Skov, Pia Nielsen og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar

Problemet med Bolivias økonomi er jo den, at hele fremgangen i økonomien (som i Venezuela, Brasilien mv.) er skabt af, at man har stort set har satses alt - på et bræt - eller på en vare; gas, naturgas, og prisen på den; det må man simpelthen ikke som land - det er katastrofe rent økonomoisk for landet, for et land som Bolivia mv. når gas-prisen falder :( - og så kommer der uro - på gaderne og hos folket :(