Leder

Særligt én mand holder gang i den nye krig på kanten af Europa – og det er ikke Putin

En gammel konflikt om det lille bjergområde Nagorno-Karabakh er nu både en brik i en storpolitisk kamp, et billede på en ny verdensorden og et grundlæggende problem for EU
En kvinde i sit køkken i byen Terter i Aserbajdsjan, efter at der er indgået våbenhvile i konflikten i Nagorno-Karabakh, hvor kampene indtil videre har betydet, at 70.000 er flygtet fra hus og hjem.

En kvinde i sit køkken i byen Terter i Aserbajdsjan, efter at der er indgået våbenhvile i konflikten i Nagorno-Karabakh, hvor kampene indtil videre har betydet, at 70.000 er flygtet fra hus og hjem.

Bulent Kilic

Udland
13. oktober 2020

Der er igen udbrudt krig på grænsen til Europa. De første rapporter om tøndebønder og angreb mod civile foreligger allerede, flere hundrede er døde, og 70.000 mennesker er flygtet fra hus og hjem.

Konflikten er ikke ny – i over hundrede år har Armenien og Aserbajdsjan kæmpet om et lille landfast bjergområde på størrelse med Nordjylland ved navn Nagorno-Karabakh – men omstændighederne er forandret.

Foruden at være en fascinerende reminiscens af Sovjetunionens opløsning er krigen om Nagorno-Karabakh også en brik i en storpolitisk kamp, et billede på en ny verdensorden og et grundlæggende problem for EU.

Som altid er der uenighed om, hvem der løsnede det første skud. Men efter de seneste ugers kampe og forsøg på våbenhvile står det mere og mere klart, hvem der gerne vil holde gang i bomberne. Og for en gangs skyld er det ikke Vladimir Putin, der puster til gløderne, russerne forsøger faktisk at mægle i konflikten. Det er Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan, der vil krigen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Undskyld mig, men hvad er 'tøndebønder'? (2. sætning i lederen).

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Rune Mariboe anbefalede denne kommentar
Henrik Plaschke

Hans Larsen

Ja, det spurgte jeg også mig selv om. Måske skulle der stå tøndebomber?

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Rune Mariboe anbefalede denne kommentar

Henrik « Godt bud! #nårArtiklenSkrivesPåIphone ;)

Jeg mener en "Tøndebonde" er en primitiv vinbonde.

Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Erdogan "genopdager" det osmaniske rige! Tilsvarende kunne andre lande også "genopdage" deres fordoms riger: romerriget, vikingernes, spaniens, englands, sovjets, ja, det tyske ligger også ligefor. Så bliver det interessant at se om der stadig er plads til Erdogan! Kors i hytten, sådan en dåre!

nils valla, Alvin Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

@ Peter Beck-Lauritzen

Glæder mig til den kommende "Vikingealder".
Klimavenlige ferier med sejlskibe til sydligere himmelstrøg hvor kvinder kan benyttes uden beskyldning om sexisme. Og ingen bekymring om valutabalance, man tager bare hvad man vil.
Med fordel kunne vi så snuppe Pyramiderne, Collosseum, Den Røde Plads og Frihedsgudinden.
Uden Pyramiderne kan ægypterne så ikke genopstå, da de uden pyramiderne ikke havde været store, og der derfor ingen storhedstid var.
Uden Collosseum kan Romerriget ikke genopstå, da de uden Colosseum ikke havde været store, og der derfor ingen storhedstid var.
Uden den Røde Plads kan Sovjet ikke genopstå, da de uden den Røde Plads ikke havde været store, og der derfor ingen storhedstid var.
Uden Frihedsgudinden kan USA ikke genopstå, da de uden Frihedsgudinden ikke havde været store, og der derfor ingen storhedstid var.
Hvilket betyder den kommende Vikingetid potientielt kan fortsætte til evig tid hvis ikke det lige var for de Radikales anklager om Sexisme. ;-)