Leder

Søgsmål mod Google kan blive epokegørende for techgiganterne

Republikanernes søgsmål mod Google kan med den rette lovgivning blive begyndelsen på et reelt opgør med tech-giganternes monopoler. Opgøret er nu et fælles politisk projekt for demokraterne og republikanerne, og det kan skabe momentum, skriver Anders Degn i denne leder
»Nu er der (bred) politisk konsensus om, at techgiganternes monopol er så omfattende, at der skal reageres. De søjler, der holder techgiganterne oprejst, har i høj grad været baseret på, at det ikke har været en politisk prioritet at håndhæve antimonopollovgivning. Republikanernes søgsmål mod Google kan blive en markering af, at de tider er slut,« skriver Anders Degn i denne leder.

»Nu er der (bred) politisk konsensus om, at techgiganternes monopol er så omfattende, at der skal reageres. De søjler, der holder techgiganterne oprejst, har i høj grad været baseret på, at det ikke har været en politisk prioritet at håndhæve antimonopollovgivning. Republikanernes søgsmål mod Google kan blive en markering af, at de tider er slut,« skriver Anders Degn i denne leder.

Christian Hartmann

Udland
23. oktober 2020

Republikanere og demokrater er enige om, at techgiganternes magt truer vores økonomier og den frie deling af information. Det blev der sat en tyk streg under, da det amerikanske justitsministerium og 11 amerikanske delstater tirsdag rettede et søgsmål mod Google for at have brudt den amerikanske antimonopollovgivning.

Justitsministeriet hævder, at Google er blevet et »monopol«, der »aggressivt bruger sin monopolstatus og sine penge, der strømmer ind, til løbende at udelukke rivaler og beskytte sit monopol«.

Google sidder på omkring 90 procent af alle søgninger på internettet i USA. Derfor er de af vicestatsanklager, Jeffrey A. Rosen, blevet karakteriseret som »porten til internettet og et søgnings- og reklamemonstrum«.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her