Leder

Det er vigtigt at huske på, hvorfor det nu smadrede parti Gyldent Daggry havde succes

Det græske nynazistiske parti Gyldent Daggry er nu smadret, efter at partiets ledere er blevet idømt lange fængselsstraffe. Partiets historie bør være en påmindelse om, at de revner, som ekstremisterne gror frem af, eksisterer på tværs af Europa, og det er ikke domstole, men politisk handling, der skal gøre det næste parti a la Gyldent Daggry mindre attraktiv for vælgerne
Stifteren og lederen af Gyldent Daggry, Nikolaos Michaloliakos, blev onsdag idømt 13 års fængsel.

Stifteren og lederen af Gyldent Daggry, Nikolaos Michaloliakos, blev onsdag idømt 13 års fængsel.

Aris Messinis

Udland
16. oktober 2020

Grækeren Nikolaos Michaloliakos har sagt, at han bestemt ville have meldt sig ind i nazistpartiet, hvis han havde levet i Tyskland i 1933. Men i stedet måtte han nøjes med at oprette sit eget nynazistiske parti, Gyldent Daggry, og som dets führer har han stået i spidsen for nok det grimmeste politiske uvæsen, der er blevet stemt ind i et demokratisk europæisk parlament siden Anden Verdenskrig.

Michaloliakos heilede, beundrede Hitler og var holocaustbenægter. Han har sagt, at han føler »afsky« over for demokratiske normer, og har beskrevet den græske vælger som »en skammelig ting«. Alligevel formåede han på en platform af fremmedhad, antisemitisme og EU-fjendtlighed at tiltrække sig nok stemmer til at gøre Gyldent Daggry til Grækenlands tredjestørste parti ved parlamentsvalget i 2012.

Men 62-årige Michaloliakos og hans parti er nu blevet slået tilbage, da han og dusinvis af andre partimedlemmer i denne uge modtog en samlet fængselsstraf på over 500 år for kriminalitet, hærværk, vold og mord.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Egentlig et underligt parti. Startet i 1993 af en overbevidst dybt nazist og fan af det græske militær-juntasty. Og det politiske mål var, at Grækenland med magt skulle overtage det sydlige Albanien, Nordmakedonien, det sydlige Bulgarien samt visse tyrkiske områder. Desuden arbejdede partiet for at udvise de makedonske og tyrkiske minoriteter, der faktisk var født i Grækenland.

Under den sidste balkan-krig - 19919-95 udgjorde partiet den "Græske Frivillige Garde", og var aktiv i Srebenica-massakren, hvor 8000 bosniere blev dræbt i Europas sidste folkemord.

I midten af 2000-tallet blev partiet godkendt til at sidde i Europaparlamentet, samtidig med at det var Grækenlands 3. største parti. Men partiet endte med at udgøre en dybt kriminel organisation, hvor ledende medlemmer berigede sig sammen eller hver for sig ved anvendelse af utrolig stump og hensynsløs vold samt mord.
-- -- --
Og så kan man spørge sig, hvad er egentlig forskellen på græske Gyldent Daggry og tilsvarende partier i Europa som f.eks. Jobbik, der også er kendt for mord og vold?

https://www.theguardian.com/world/2012/sep/28/greek-police-victims-neo-nazi

https://www.ekathimerini.com/212137/article/ekathimerini/news/egyptian-f...

https://www.socialistworld.net/2013/09/19/greece-neo-nazis-accused-of-co...

https://www.iefimerida.gr/news/48267/%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%...

Her er en lille oversigt over højre-radikale partier i Europa, hvoraf nogle står helt ude på facistisk eller nazistisk værdigrundlag. Generelt har de omkring 10% af stemmerne ved valgene.

Belgien:
- Vlaams Belang
- N-VA

Bulgarien:
- Ataka

Danmark:
- Dansk folkeparti (EFD/MELD)

Finland:
- Sannfinländarna (EFD/MELD)

Frankrike;
- Front National

Grekland:
- Chryssí Avgí (Gyllene gryning)
- LAOS (Folklig ortodox samling)

Italien:
- Lega Nord
- Fratelli d’Italia
- La Destra
- Forza Italia.
- Alleanza Nazionale

Holland:
- Frihetspartiet

Norge:
- Fremskrittspartiet

Polen:
- Lag och rättvisa (PiS)
- Förenade Polen (Solidarna Polska)

Rumænien:
- Storrumänska partiet (PRM)

Schweiz:
- Schweizisk folkepartiet (SVP)

Slovakiet:
- Slovakiske nationalistparti (SNS)

Storbritannien:
- British national party (BNP)
- United Kingdom Independence Party (UKIP)

Tjekkiet:
- Direktdemokratisk gryning (Úsvit)

Forbundsrepublikken - Tyskland:
- Tysklands nationaldemokratiske parti (NPD)

Ukraine:
- All-ukrainska unionen (Svoboda)

Ungarn:
- Bevægelsen, Jobbik

Østrig:
- Frihetspartiet (FPÖ)
- Alliansen för Österrikes framtid (BZÖ)

Sverige:
- Sverigesdemokraterne (SD)

Flemming Madsen

Et resultat af nationalismebølgen som er skyllet ind over Europa de seneste 1-2 årtier. Og et resultat også af fejlslagen globaliserings og multikulturalismens politik, som vi var mange der troede ( jeg selv inkl ) på i 90-erne var en berigelse og den rette udvikling af samfundet... Men jeg blev klogere, for det gik ikke supergodt med denne politik, og baseret på de her dyrekøbte erfaringer må der sadles om. Det fact har de højreradikale grupper vejret og det baner vejen for deres store tilslutning.