Leder

Farvel til hjernen bag Brexit. Cummings’ exit giver håb om sidsteøjeblik-aftale

Boris Johnsons særlige rådgiver har efter manges mening været den reelle magthaver i Downing Street 10. Men nu har Dominic Cummings pakket sine ting, og det giver håb om en brexit-aftale i sidste øjeblik, men spørgsmålet er, hvad hans exit vil gøre ved Johnsons politiske linje
Boris Johnsons særlige rådgiver, Dominic Cummings forlader Downing Street 10 med alt sit habengut, angiveligt efter et skænderi med den britiske premierminister.

Boris Johnsons særlige rådgiver, Dominic Cummings forlader Downing Street 10 med alt sit habengut, angiveligt efter et skænderi med den britiske premierminister.

Henry Nicholls

Udland
16. november 2020

Dominic Cummings, en af britisk histories mest kontroversielle og indflydelsesrige særlige rådgivere, er nu politisk fortid. Fredag aften blev han fotograferet med sine personlige ejendele i favnen, da han for sidste gang forlod Downing Street efter et skænderi med Boris Johnson. Premierministeren skal nu stå på egne ben. Indtil nu har han nærmest blindt fulgt Cummings råd og anvisninger.

Hans pludselige exit efterlader et betragteligt tomrum. Væk er det strategiske geni, der var mastermind bag både Vote Leaves chokerende sejr ved Brexit-afstemningen i 2016, Boris Johnsons vej til magten og dennes overlegne valgsejr i 2019. Cummings har efter manges mening været den reelle magthaver i Downing Street 10, siden hans chef rykkede ind i juli 2019.

I modsætning til vindbøjtlen Johnson, så er Cummings brændende idealist. Han talte åbent om en forestående revolution af den britiske centraladministration. Brexit var for ham allermest et middel til for altid at ændre det britiske samfund. Forbløffende nok, når man tager hans politiske indflydelse de sidste fire år i betragtning, så har han aldrig været medlem af det konservative parti, og han har åbent udvist foragt for mange af partiets spidser – som omvendt har hadet og frygtet ham.

Tager toppen med i faldet

Nu er han væk og med ham også planerne om den indre revolution. Britisk politik vil hurtigt finde tilbage til sig selv på godt og ondt. Spørgsmålet er, hvad hans exit vil gøre ved Johnsons politiske linje. Med sig i faldet tager Cummings resten af toppen af Vote Leave. Der tales om en mulig tilbagevenden til Boris Johnsons politiske kompas fra tiden som progressiv London-borgmester – men hele partiledelsen og mange af de nye parlamentsmedlemmer er Cummings ’børn’, der har svoret en Brexit-ed, og er programmeret til konflikt, ikke til kompromis.

Forude venter en hektisk Brexit-slutspurt. Med EU-venlige Joe Bidens komme og Storbritanniens afhængighed af USA peger pilen på en sidsteøjebliks-aftale med EU. Både finansminister Rishi Sunak og indflydelsesrige Michael Gove er fortalere for at indgå en sådan aftale. Men Boris Johnson siges fortsat at stritte imod.

Dominic Cummings er blevet sammenlignet med Grima Slangetunge, der i Ringenes Herre regerer ved at kontrollere sin forheksede konge, som gør, hvad han bliver bedt om. Men hvor kongen i Tolkiens eventyr kaster trolddommen af sig, så kan man have sin tvivl om, hvorvidt Boris Johnson uden Dominic Cummings nødvendigvis bliver et bedre bekendtskab. De kommende, skæbnesvangre uger vil give svaret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Cummings forlader skuden og slipper for at høste de bitre frugter efter Brexit! Uansvarligt/ansvarsløst, Cumming.

Torben Lindegaard

@Jakob Illeborg

Det er stort set utænkeligt, at UK vil ønske at stå som tredieland overfor EU -
og altså skulle samhandle med EU på WTO vilkår -
og med udsigt til heller ikke at kunne indgå en handelsaftale med USA ifølge både Pelosi & Biden

Og der er da ikke noget vi hellere vil end indgå en handelsaftale med UK; men det kompliceres ikke så lidt af, at UK vælger at bryde den Udtrædelsesaftale, der blev ratificeret for under 12 måneder siden.

Men jeg krydser fingre for en Brexit handelsaftale - og tror også på det.
Vi har en fælles interesse i det.

Torben Lindegaard

€uronews skriver i dag, at "The Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP" blev underskrevet i går omhandlende næsten 1/3 af klodens økonomiske aktivitet og 2 mia mennesker.
Kina er med, men ikke Indien.

Det er forhåbentlig et skridt på vejen til økonomiske genopretning i Østen.

https://www.euronews.com/2020/11/15/asia-pacific-countries-including-chi...

Jørgen Mathiasen

"Tendensen til at søge tilflugt i heroisme af Churchills art, når Johnson står over for hårde valg, har kun det formål at tjene hans umiddelbare personlige behov og kan i sin konsekvens være ansvarsløst."

Så kort kan man karakterisere Boris Johnson, og denne er skrevet af Dominic Grieve, som blev smidt ud af partiet af Johnson. I løbet af få dage skal Johnson afgøre, om han indgår en tynd aftale med EU eller om han forlader forhandlingsbordet uden en aftale. Bliver det sidste, kan vi være sikre på en ny omgang heroisme, mens ansvaret for et sammenbrud tilskrives EU. Det har den britiske regering allerede forberedt ved at kalde EU ufleksibel.

Brexit har bl.a. nogle voldsomme forvaltningsmæssige konsekvenser, og måske skal dansk smør i fremtiden produceres i England for at undgå told. Uanset hvad resultatet bliver, så betaler det britiske folk prisen for at have overladt roret til Boris Johnson. Det eneste opmuntrende er, at det kan vælge en ny leder og en ny politik.

Ganske interessant - for hermed er begge bagmændene til Storbritanniens brexit ude af landets EU-modstander-parti. Og nu står tilløberen, Boris Johnson, der jo ikke er den store og visionære tænker, alene tilbage.

Det interessante er, hvad Boris Johnson nu vil gøre, for han kom jo ikke med på "brexit-vognen" fordi han ligefrem brændte for udmeldelse af EU. - Tvært imod var han faktisk højrøstet EU-tilhænger. Han kom udelukkende med på brexit-ideen, fordi han så det som en personlig karrieremulighed.

Hvad Dominic Cummings nu vil foretage sig, står ikke klart for mig. Men det er da klart, at han har noget "højere" i sigte, for ellers var han jo blevet som guru for Boris Johnson.

Men Nigel Farage er allerede gået videre med sin provokative karriere. Han har som bekendt startet et nyt enkelt-sags-parti. Altså et parti hvis eneste formål er at bekæmpe alle corona-beskyttende initiativer. og dermed kæmpe for borgernes ret til at begå corona-selvmord. Måske øjner Dominic Cummings store muligheder her.

Kilde:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-britain-farage/uks...

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/nigel-farage-brexit-party...

Ete Forchhammer og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Hvis ikke Boris og Donald har opdaget det endnu .. såååehhh:

" 15 nationer i Asien og Stillehavsregionen - heriblandt Kina, Australien, Japan og Sydkorea - har søndag underskrevet verdens største frihandelsaftale. "

https://finans.dk/erhverv/ECE12563146/kina-og-14-andre-nationer-har-unde...

Her i EU skal vi nok bare vænne os til, at vi ikke kan stole på USA og UK ... og så se at få Den europæiske Union på banen på verdensplan.

Bent Nørgaard, Ete Forchhammer , Torben Lindegaard og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Rolf Andersen 16. november, 2020 - 17:57

Det er ret oplagt for EU at forsøge at indgå en handelsaftale med Indien, der ikke er med i RCEP - og selvfølgelig også forsøge at indgå handelsaftale med RCEP selv.

Hvis man drømmer helt vildt, så kan forhandlingerne med United States–Mexico–Canada Agreement måske genoptages og TTIP-forhandlingerne genoplives; meeeen .... det er godt nok noget af et long shot.
Nu har demokraterne lige genvundet Wisconsin, Michigan og Pennsylvania, så de er nok ikke så interesserede i at åbne op for al for meget handel med industriprodukter !!
Og republikanerne kan vi glemme alt om i den forbindelse.

Der er en hjerne bag brexit??