Leder

Irans atomprogram vil fortsætte upåvirket efter likvidering

Med likvideringen af Irans topatomforsker, ønsker Israel at sabotere diplomatiet og Irans atomprogram. Men det er langt fra sikkert, at missionen vil lykkes
Iranere beder en bøn for den iranske atomforsker Mohsen Fakhrizadeh, som lørdag blev likvideret formentlig af den israelske sikkerhedstjeneste Mossad.

Iranere beder en bøn for den iranske atomforsker Mohsen Fakhrizadeh, som lørdag blev likvideret formentlig af den israelske sikkerhedstjeneste Mossad.

Ritzau/Scanpix

Udland
30. november 2020

Den israelske efterretningstjeneste Mossad står efter alt at dømme bag likvideringen af Irans øverste atomforsker Mohsen Fakhrizadeh. Regeringen i Tel Aviv har endnu ikke afvist anklagerne, og da premierminister Benjamin Netanyahu ved flere lejligheder har udpeget Fakhrizadeh som nationalfjende nummer 1, tyder alt på, at Israel står bag.

Mossad har før udført hemmelige missioner i Iran. I årene 2010-2012 identificerede israelerne 15 iranske atomforskere, og det lykkedes dem at likvidere seks af dem. Dengang lod man agenter placere små såkaldte magnetbomber på siden af forskernes biler, som blev detoneret, straks efter forskerne kørte på arbejde.

Hvis det var Israel, der udførte likvideringen i fredags, er der efter al sandsynlighed to mål med operationen.

De ene går på, at Israel muligvis ikke kan forvente uforbeholden amerikansk støtte efter Joe Bidens sejr ved præsidentvalget. Biden har ved flere lejligheder sagt, at USA skal tilbage i den atomaftale, som Donald Trump trak sig ud af i 2018. Noget som Netanyahu advarede imod kort efter Bidens sejr.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Karsten Nielsen

"Men spørgsmålet er, om Israels operation kan kaldes en succes". Sådan spørger Information.
Men kan en kriminel handling overhovedet være en succes? Selv set fra den kriminelles synsvinkel.