Leder

Irans atomprogram vil fortsætte upåvirket efter likvidering

Med likvideringen af Irans topatomforsker, ønsker Israel at sabotere diplomatiet og Irans atomprogram. Men det er langt fra sikkert, at missionen vil lykkes
Iranere beder en bøn for den iranske atomforsker Mohsen Fakhrizadeh, som lørdag blev likvideret formentlig af den israelske sikkerhedstjeneste Mossad.

Iranere beder en bøn for den iranske atomforsker Mohsen Fakhrizadeh, som lørdag blev likvideret formentlig af den israelske sikkerhedstjeneste Mossad.

Ritzau/Scanpix

Udland
30. november 2020

Den israelske efterretningstjeneste Mossad står efter alt at dømme bag likvideringen af Irans øverste atomforsker Mohsen Fakhrizadeh. Regeringen i Tel Aviv har endnu ikke afvist anklagerne, og da premierminister Benjamin Netanyahu ved flere lejligheder har udpeget Fakhrizadeh som nationalfjende nummer 1, tyder alt på, at Israel står bag.

Mossad har før udført hemmelige missioner i Iran. I årene 2010-2012 identificerede israelerne 15 iranske atomforskere, og det lykkedes dem at likvidere seks af dem. Dengang lod man agenter placere små såkaldte magnetbomber på siden af forskernes biler, som blev detoneret, straks efter forskerne kørte på arbejde.

Hvis det var Israel, der udførte likvideringen i fredags, er der efter al sandsynlighed to mål med operationen.

De ene går på, at Israel muligvis ikke kan forvente uforbeholden amerikansk støtte efter Joe Bidens sejr ved præsidentvalget. Biden har ved flere lejligheder sagt, at USA skal tilbage i den atomaftale, som Donald Trump trak sig ud af i 2018. Noget som Netanyahu advarede imod kort efter Bidens sejr.

hvis det var Israel, der udførte likvideringen i fredags, er det altså for at sabotere diplomatiet og besværliggøre genoprettelsen af den atomaftale, som Barack Obama forhandlede tilbage i 2015.

Nægter at lade sig provokere

Det andet mål med operationen handler muligvis om at sabotere Irans atomprogram. Efter Trumps tilbagetrækning fra atomaftalen i 2018 har Iran over de senere år måske haft større incitamenter til at forfølge et atomprogram, som gør landet i stand til at producere atomvåben på kortere tid.

Med likvideringen forsøgte israelerne altså at slå to fluer med et smæk.

Men spørgsmålet er, om Israels operation kan kaldes en succes. Det er for tidligt at sige. Der er syv uger til, at Biden overtager præsidentembedet, og meget afhænger af hvordan iranerne reagerer i den tid. Irans præsident, Hassan Rouhani, har sagt, at Iran nægter at lade sig provokere eller »gå i fælden«, men vil svare tilbage, »når tiden er inde«.

Det store spørgsmål er derfor, om Israels likvidering af atomforskeren vil obstruere atomprogrammet. Det spørgsmål er israelerne faktisk selv uenige om. For selv om Mohsen Fakhrizadeh kaldes for hjernen bag Irans militære atomprogram, er Iran et land med velfungerede institutioner. Hvad end Irans atomprogram har gang i af projekter i øjeblikket, vil disse højst sandsynligt fortsætte upåvirket af atomforskerens død.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karsten Nielsen

"Men spørgsmålet er, om Israels operation kan kaldes en succes". Sådan spørger Information.
Men kan en kriminel handling overhovedet være en succes? Selv set fra den kriminelles synsvinkel.

Mord på politiske modstandere er en succes, hvis og kun hvis, man ønsker at skifte fra et demokratisk system til et militaristisk.

Der er mange gode argumenter for et militærdiktatur. De drejer sig alle om, at det er billigere at stjæle end at købe. Og det er som regel forkert, eller i hvert fald kortsigtet. Det er billigere for mig at betale et par kroner for morgenbrødet, end at blive jagtet af politiet, hvis jeg stjæler rundstykkerne.

Ideen om at gennemtvinge demokrati ved magt, er vanvid. Vi skal tilbage til den verdensorden, hvor jeg betaler for rundstykkerne, giver drikkepenge, og siger "tak" til den søde pige, der hjælper mig me mit indkøb.

Det er vanvid, at vi fortsætter i Trumps fodspor, med at fornægte modpartens berettigelse. Jeg behøver ikke at sympatisere, eller retfærdiggøre de tossede arabere, men jeg kan stadig ønske at betale fair&square, og at give dem masser af line at løbe på.