Leder

Vi kan ikke bare overvåge os ud af terrorfaren

Terrorangrebet i Wien burde formentlig være undgået af myndighederne. Men de mange IS-krigere udstiller, at den komplette overvågning er umulig – og at forbud, prævention og deradikalisering af islamister er stærkt nødvendigt i Europa
En mand stiller et lys på fortorvet for at mindes ofrene for terroren i Wien.

En mand stiller et lys på fortorvet for at mindes ofrene for terroren i Wien.

Alexander Becher

Udland
7. november 2020

Dresden, Paris, Nice og – med andre fortegn – Wien. Serien af ’brødknivsterrorister’, altså radikaliserede og overvejende enlige ulve, der begår dårligt forberedt terror i islams navn, er allerede en blodig bølge. Alarmberedskabet er tilsvarende højt i Europa, og angrebene overrasker efterhånden mindre og mindre – selv i lande som Østrig, hvor der ikke har været terror i årtier.

Modsat de foregående ugers angreb havde gerningsmanden i Wien i mandags, den 20-årige Kutjim F., ikke bare en machete. Han havde også en pistol og et AK47-gevær, som man ikke sådan lige får fingrene i. Kun hans amatøragtige brug af våbnene gjorde, at det ikke endte i en mere omfattende massakre end de fire mennesker, han komplet vilkårligt rev ud af livet, mens 22 blev såret. Selv blev han skudt på et af gerningsstederne.

Nu raser der en vigtig debat i Østrig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Man må jo give dem noget regulær teologisk undervisning, så de kan komme værk fra den vildvej, de er slået ind på. Islamismen er jo ikke en hovedstrømning.

Kristian Jensen

Religion kan jo være farligt for nogen. Mens de fleste kan tåle lidt religion, selv om det er løgn og latin, så er der jo også dem som har svært ved selvstændige tanker. Som tolker religiøse tekster meget konkret. Der er nogen som tror fuldt og fast på det pladder der er skrevet i biblen eller koranen, uanset hvor indlysende usandsynligt og urealistisk det er. Jo mere magisk og utrolig historien er desto mere køber de argumentet om at "det handler om tro". Hvis de så samtidig er lidt smådumme, krænkelsesparate, autoritetstro og føler et stort behov for andres anerkendelse, så kan det godt være at man kan groome dem. Du skal jo bare finde en som du kan få til at tro at det eneste han skal gøre for at få 42 jomfruer, som han skal voldtage hver nat og dagen efter igen på magiskvis er jomfruer, er at spænde et bombebælte om livet og trykke på knappen. Så har du dit missil. Den gennemsnitlige ville nok kunne regne ud at det er et meget lidt sandsynligt scenarie, men det er ikke dem de leder efter. De leder efter ham der er villig til at opgive selvstændig tanke og lade sig forvandle til et missil. De findes i alle kulturer, japanerne havde fx. Kamikaze piloterne. Det er jo rimeligt dumt at spænde en bombe i nakken på sig selv og flyve ind i et hangarskib. Det kan man jo godt regne ud at man dør af. Det kan ihverfald de fleste lidt ældre personer. Det er uhyre sjældent at en gammel mand bliver selvmordsbomber. Så de leder efter en let imponerbar, gudsfrygtig, smådum konkrettænkede, der har meget få egne tanker, som ikke har for meget at miste. Måske en der er blevet nyreligiøs og søger aflad for sine "synder". Det skal helst være en mand og han må ikke være alt for gammel. Han skal kunne fungere og tænke, men ikke alt for godt og bomb.

" den komplette overvågning er umulig "
Ja, og den er også særdeles uønskværdig. For den vil betyde at vi opgiver nogle af vores aller, aller vigtigste frihedsrettigheder overhovedet: Nemlig retten til privatliv. Det er den ret, som er med til at definere frie demokratier. Uden den ret dør demokratiet og vores frihed. Derfor er det vigtigt ikke at overreagere. "Beware if you fight monsters - do not become a monster yourself"