Leder

Macrons nye sikkerhedslov er illiberal lov og orden-politik

Macrons nye ’sikkerhedslov’ er tappet i den mest Sarkozy-konservative del af det borgerlige Frankrig og skaber mistillid mellem borgere og ordensmagt
Den nye sikkerhedsloven har splittet Emmanuel Macrons parti.

Den nye sikkerhedsloven har splittet Emmanuel Macrons parti.

Ludovic Marin / Ritzau Scanpix

Udland
25. november 2020

Tirsdag blev en ny »sikkerhedslov« førstebehandlet i den franske nationalforsamling.

Står det til regeringen, skal borgerne i fremtiden kunne straffes med et års fængsel og en bøde på 45.000 euro, hvis de fotograferer ansigterne på franske politibetjente og videreformidler billederne »på en hvilken som helst måde og i hvilket som helst medie« med den hensigt at »skade politifolkenes fysiske eller psykiske integritet«.

Loven skal »beskytte dem, der beskytter os«, som det hedder i teksten. Der har nemlig været flere eksempler på politifolk, der er blevet hængt ud på sociale medier med navn og billede og efterfølgende er blevet overfaldet.

Men mange, blandt andet EU-Kommissionen og ngo’en Journalister Uden Grænser, er bekymrede. For hvad vil det sige at ville »skade« nogen? Det er i forvejen ulovligt at opfordre til vold. Og på »et hvilket som helst medie«? Det er elastik i metermål med en meget høj strafferamme.

Loven kommer på et absurd tidspunkt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"Optagelser kan gavne retssikkerhed
Man skal hellere ikke længere tilbage end mandag aften for at finde eksempler på, at den slags videooptagelser kan gavne borgernes retssikkerhed: Under rydningen af en teltlejr for migranter på Place de la République i Paris blev der lavet optagelser af politifolk, der sparkede benene væk under en ung mand og skubbede en journalist til jorden.

Og så har vi slet ikke at nævnt Black Lives Matter-bevægelsen."

Præcis!
Dette er endnu et eksempel på hvordan "hovsa-lovgivning" lavet i hastværk, kan underminere retsstaten og demokratiske frihedsrettigheder.

Eva Schwanenflügel, Peter Fenger Lund og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Ja, forhastet lovgivning og andre hovsa-løsninger har vi set rigeligt af på det seneste. Også herhjemme.