Den præsident, vi håber på, at Joe Biden bliver

Verden har ikke brug for flere stærke mænd, verden har brug for en leder, der forstår, at magt er et ansvar, som kommer nedefra, og at klimaforandringerne er en historisk opgave. Joe Biden kan blive den leder
Nu, hvor Joe Biden har vundet kampen over Donald Trump, begynder kampen om at bestemme den midte, der vil definere Biden som præsident

Nu, hvor Joe Biden har vundet kampen over Donald Trump, begynder kampen om at bestemme den midte, der vil definere Biden som præsident

Joe Raedle

Udland
10. november 2020

Vi ved nu, at den næste amerikanske præsident bliver Joe Biden. Det, vi ikke ved, er, hvilken version af Joe Biden som kommer til at regere USA.

Under valgkampen har republikanerne hævdet, at den snart 78-årige Joe Biden var ved at blive senil. Og med underlige fortalelser og forglemmelser har Biden ikke helt formået at udslette indtrykket af, at han skulle være svækket af alderdom.

Omvendt har demokraterne anført, at Joe Biden med sin erfaring kunne genopfinde samarbejdet i amerikansk politik og genskabe USA’s position i verden. De siger, at han er den, som kan hele en splittet nation. Det sidste virker dog mere som en metafor for at uddrive dæmonen Trump end som et ønske om at imødekomme hans tilhængeres krav.

Men uanset hvad er det et fremskridt, at USA’s næste præsident ikke foragter sårbarhed eller dyrker styrke, rigdom og magt som afguder og betragter klimapolitik som obstruktion. Det vil være frisættende, at USA’s næste præsident ikke identificerer magten med sin egen person, men citerer sin mor, når han skal forklare sin grundholdning:

»Ingen er bedre end dig, Joe – men du er heller ikke bedre end andre.«

For Joe Biden, der som 29-årig blev valgt ind i Senatet i 1972, er ikke ideolog. Han har ingen særlige mærkesager og er ikke særskilt progressiv. Men han er blevet kaldt for en »centrist«, som forstår, at centrum i politik er noget, som bevæger sig. Det er ikke nødvendigvis opportunisme, men et engagement, som handler om at forsvare og udvikle fundamentet i et samfund, hvis principper han føler sig forpligtet af.

En fantastisk vejrhane

I dagens Information refererer Evan Osnos en samtale med en anonym embedsmand, som leverer følgende karakteristik af den forhenværende vicepræsident:

»’Han er en fantastisk vejrhane for, hvor midten af ​​venstrefløjen ligger,’ siger den højtstående embedsmand fra Obama-administrationen. ’Han kan se: ’OK, det er her, samfundet bevæger sig hen. Det er her, Det Demokratiske Parti bevæger sig hen – så nu flytter jeg mig også’.«

Biden har i sine mange år i amerikansk politik stemt for meget af det, der af venstrefløjen betragtes som det demokratiske partis historiske svigt: frisættelsen af Wall Street, brutale reformer af straffesystemet og krigen i Irak. Som socialisten Cornel West har sagt: »Biden er en nyliberalistisk katastrofe«.

Men Joe Biden erklærede også i foråret, at han ville lave de største reformer siden Franklin D. Roosevelt. Klimaforandringerne var så alarmerende, forskellen mellem hvide og sorte så åbenlyst urimelig og den sociale elendighed så himmelråbende, mente Biden, at den, der vil forsvare centrum, måtte gøre noget radikalt. 

Biden annoncerede, han ville hæve minimumlønnen til 15 dollar og fremlagde en plan for store offentlige og grønne investeringer i amerikansk industri, hvilket er et epokalt brud med de sidste årtiers nyliberalisme. Til podcasten Pod Save the World sagde Biden for nylig om klimaforandringerne, at »det er den vigtigste opgave, menneskeheden står over for. Og det er den vigtigste opgave for mig«.

Parlamentariske vanskeligheder

En anden socialist, Bernie Sanders, har sagt, at han tror på, at Joe Biden kan blive den næste Franklin D. Roosevelt, der skabte historiske sociale fremskridt i USA, tog fra de rige gennem skattesystemet og gav til arbejderklassen og internationalt satte sin politiske kapital ind på at overvinde nazismen.

Nu, hvor Joe Biden har vundet kampen over Donald Trump, begynder kampen om at bestemme den midte, der vil definere Biden som præsident

Problemet for demokraterne er, at denne definitionskamp ikke er et internt anliggende. Der vil sandsynligvis være republikansk flertal i Senatet, og der er konservativt flertal i højesteret. Begge institutioner kan blokere lovgivning.

Historisk har Joe Biden med den globale erkendelse af klimakrisen, den folkelige mobilisering og en spektakulær bevægelse i finanssektoren fra sorte til grønne investeringer en enestående mulighed for at blive USA’s første store klimapræsident og verdens grønne leder. Parlamentarisk bliver det utroligt vanskeligt. Med præsidentielle beføjelser kan han melde USA ind i Parisaftalen igen og fjerne nogle af Trumps destruktioner. Men hvis Biden skal blive den præsident, vi håber på, skal han kunne bruge coronakrisen som anledning til samfundsforandrende investeringer og gøre klimapolitik til noget, som skaber job og mening for arbejderklassen. Det bliver svært, men det kan ikke afskrives. 

For verden har ikke brug for flere stærke mænd, verden har brug for en leder, der forstår, at magt er et ansvar, som kommer nedefra, og at klimaforandringerne er en historisk opgave. Denne leder kunne blive Joe Biden. 

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jaja, håb du bare, Rune, du der er ligeså forblændet af frygt for forandringer som de fleste andre medier, og derfor ikke ønsker at se andet end Trumps fald.
Men der er ingen grund til at håbe noget som helst, for det er ret evident hvilken præsident Biden bliver. Wall street jubler, krigsmaskineriet bliver smurt, det forhåndenværende ortodoksi glædes. Denne centrumekstremistiske cirkushest, som kan sprittes af og sættes ud på lageret efter han har opført sin offentlige rolle, mens dnc's grå eminencer trækker i snorerne... ja, håb er nok ikke tilstrækkelig her

Ken Sass, Jeppe Bundgaard og Anders Graae anbefalede denne kommentar

Lad os ikke tage sorgerne på forskud - jeg tænker, at Georgia vælger to demokrater til Senatet under de givne omstændigheder, hvor der pludselig er attråværdigt mål indenfor rækkevidde.

Ete Forchhammer , Steen Bahnsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar