Leder

Det er ren idioti at stoppe bornholmernes vindprojekt. Men det er præcis, hvad Dan Jørgensen gør

På Bornholm ønsker befolkningen at eje deres egen energiforsyning, men det vil klimaministeren ikke give tilladelse til
Klimaministeren ønsker ikke at give tilladelse til, at bornholmerne vil eje deres egen energiforsyning.

Klimaministeren ønsker ikke at give tilladelse til, at bornholmerne vil eje deres egen energiforsyning.

Pelle Rink

Udland
7. november 2020

»Vi har tidligere set, hvordan der på grund af lokal modstand er blevet spændt ben for vindmøller både til lands og tæt på kysterne. Den slags benspænd har vi ikke tid til nu, og derfor er det helt afgørende at sikre et stærkt folkeligt medejerskab af den grønne omstilling.«

–Pelle Dragsted, tidl. medlem af Folketinget for Enhedslisten.

I sidste uge kunne man i Information læse om en gruppe borgere og erhvervsdrivende på Bornholm, der i fællesskab ønsker at rejse en vindmøllepark med en kapacitet på 100 MW omkring ti kilometer fra kysten i farvandet sydvest for Rønne. Bornholmernes mål er nemlig, at øen skal være selvforsynende med grøn energi allerede i 2025.

Der er bare én udfordring: Arealet i Østersøen, hvor vindmølleparken skal stå, er allerede reserveret af staten, der inden 2030 vil anlægge en af de to såkaldte energiøer, som Folketinget er blevet enigt om.

Statens energi-ø skal dog ligge meget længere ude i Østersøen, ligesom den med sine planlagte 2.000 MW er langt større – og indgår i Folketingets samlede planer om at producere grønt brændstof af vindmøllestrøm.

Alligevel vil energi- og klimaminister, Dan Jørgensen (S), ikke ophæve reservationen og give bornholmerne tilladelse til at lave deres egen energiforsyning, fordi han ikke ønsker at give særbehandling:

»For at sikre ligebehandling for alle kan der ikke gøres en undtagelse, hvor en enkeltstående anmodning om arealophævelse imødekommes på trods af lokal opbakning til projektet,« som det hedder i et svar fra Energi- og Klimaministeriet.

Men det er rigtig, rigtig dumt.

De gange i danmarkshistorien, hvor det er lykkedes uden konflikter at opstille vindmøller, har det altid været, fordi det var de lokale selv, der opstillede og ejede møllerne. Det har vi set på Samsø og Ærø, hvor befolkningerne elsker deres egne møller. Vi så det, da københavnerne købte ejerandele i vindmølleparkerne i Øresund mindre end en kilometer fra land – og vi ser det nu, hvor bornholmerne glemmer al snak om grimme vindmøller, fordi de selv stiller dem op og ejer dem.

Fredag afleverede bornholmerne således 1.000 underskrifter fra borgere, lokalpolitikkere og øens erhvervsdrivende til Dan Jørgensen i protest over ministerens afgørelse.

Not in my backyard-problematikken handler i høj grad om ejerskab, og derfor er det ufatteligt dumt af regeringen at sætte en stopper for de få folkelige vindmølleprojekter, der er.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

D A N / Q U I X O / i k k e / m i n / k o p / T E

Dan..altså. Du er KLIMAminister. Ikke ModstanderafgrønnelokaleinitiatIver-minister. Eller?

Lillian Larsen, Claus Bødtcher-Hansen, Werner Gass, Arne Albatros Olsen, Rolf Andersen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor ikke gå den anden vej og give lokale lov til at opføre kystnære selvejede vindmølleparker . Mon ikke det kunne ha¨stoppet mange ballader og utilfredshed hos de lokale.

Claus Bødtcher-Hansen, Werner Gass og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Kystnære vindmølleparker skal såmænd nok også møde sine modstandere. Hvad med en ordentlig havvindmøllepark?

Den grønne kapitalisme på arbejde; her er ikke plads til jordbundne bønder uden en klar businesscase. Period.

Arne Albatros Olsen

Det er udtryk for den sædvanlige politiske arrogance. Molbo !