Leder

Tror du stadig på det bedste i USA?

Donald Trump har som præsident talt til noget af det mørkeste, farligste og mest destruktive i USA. Men amerikanernes svar på Donald Trump har fremkaldt det mest progressive, solidariske, grønne og idealistiske engagement i nyere amerikansk historie
Vi har fået magtkulturen fra USA, men vi har også fået protestbevægelserne og modkulturen. Det er de to billeder, man skal holde i hovedet på samme tid, hvis man skal forstå det USA, som går til valg i dag.

Vi har fået magtkulturen fra USA, men vi har også fået protestbevægelserne og modkulturen. Det er de to billeder, man skal holde i hovedet på samme tid, hvis man skal forstå det USA, som går til valg i dag.

Grafik: Jesse Jacob

Udland
3. november 2020

Man skal kunne holde to modsatrettede ideer i hovedet på samme tid og stadig være i stand til at fungere. Det er ifølge den amerikanske forfatter F. Scott Fitzgerald det, der kendetegner en »førsteklasses intelligens«.

Man skal erkende, at verden er defineret ved konflikter, og hvis man fjerner dem, har man opgivet at forholde sig til virkeligheden. Dette er ikke kun et kendetegn for intelligens og samfundsanalyse; det er også et kriterium for at forstå USA med Donald Trump som præsident.

Man kan sagtens se Trumps præsidentperiode som det store amerikanske sammenbrud, der har afsløret USA som et fejlslagent socialt eksperiment og et ødelagt demokrati. Og der er rigeligt med eksempler, som vil bekræfte det.

Men det amerikanske civilsamfund har også de seneste fire år skabt en enestående mobilisering af sociale bevægelser drevet af overbevisningen om, at man ved fælles deltagelse kan realisere de højeste idealer. Og de mange millioner amerikanere, som de seneste uger har stået i kø i timevis for at afgive deres stemme, gør det, fordi de på trods af trusler om stemmesvindel, forsøg på at forhindre visse grupper i at stemme og et historisk dysfunktionelt valgsystem stadig tror på det amerikanske folkestyre.

Trumps præsidentperiode har for mange været et attentat på kvindefrigørelsen. Et angreb på kvinders rettigheder, retten til deres egen krop og de regler, som beskytter de små mod de store. »Grab them by the pussy«, som Donald Trump sagde.

Men de seneste fire år har amerikanerne også skabt den globalt stærkeste kvindefrigørelse i det 21. århundrede. #MeToo-bevægelsen blev en forlængelse af borgerrettighedsbevægelsen og en åben protestform fra amerikanske kvinder, som udstillede magtmisbrug og skabte virkelig forandring ved at drage de overordnede, der forgreb sig på deres underordnede, til ansvar. Denne amerikanske protestbevægelse har inspireret kvinder i alle vestlige lande til at gøre op med dem, som troede, de kunne tillade sig at gribe dem i skridtet.

Donald Trump har været en katastrofe for den grønne omstilling: Han har meldt USA ud af Parisaftalen, ansat lobbyister fra olieindustrien til at fjerne miljøregler og klimaregulering og gjort, hvad han kunne for at smadre det amerikanske energiagentur, EPA, der fungerer som en slags miljøministerium.

Men vi har også fra USA set udfoldelsen af klimabevægelsen The Sunrise Movement, en grøn vækkelse blandt aktivister og en ny generation af demokrater, som har presset Joe Biden til at gå til valg på det mest ambitiøse klimaprogram nogensinde i amerikansk historie.

Det var en frygtindgydende scene, da Donald Trump, efter hvide nationalister var marcheret gennem Charlottesville med fakler og antisemitiske opråb, nægtede at forsvare den antiracistiske konsensus, som vi andre troede var et slags officielt grundlag for amerikansk politik. Fremmedhad blev legitimeret og sluppet løs under Donald Trump.

Men civilsamfundets progressive svar var den stærkeste antiracistiske bevægelse i nyere tid, Black Lives Matter, som inspirerede minoriteter i alle lande til at demonstrere imod den racisme, de bliver udsat for i deres eget samfund. Som mange andre radikale bevægelser har Black Lives Matter leveret ideologiske overdrivelser og udskejelser, men grundlæggende har den været bevidstgørende, effektiv og bevæget den amerikanske opinion.

Trump er kulminationen

På sin vis har Donald Trump været kulminationen på den økonomiske overklasses triumf og nyliberalismens sejr. En rigmand som præsident, der hævdede, at han kæmpede for arbejderne og folket, men som gennemførte historiske skattelettelser, der øgede en i forvejen skandaløs ulighed. Men vi har også under Donald Trump set udviklingen af en demokratisk socialisme, som er blevet så stærk, at den er blevet ideologisk forbillede for venstrefløjen i Europa og har præget Joe Biden til at gå til valg på krav om en fordobling af minimumslønnen og omfordeling gennem skatterne.

Generelt har Donald Trump talt til noget af det mørkeste, farligste og mest destruktive i USA. Men amerikanernes svar på Donald Trump har fremkaldt det mest progressive, solidariske, grønne og idealistiske engagement i nyere amerikansk historie. 

USA har under Trump eksporteret billedet af den stærke autoritære leder, som ikke anerkender nogen begrænsninger af sin magt, og som forvandler alle forhandlinger og al samtale til slagsmål mellem vindere og tabere. Men USA har under Trump også eksporteret en idealisme, et engagement og et politisk håb, som har inspireret progressive over hele verden. Vi har fået magtkulturen fra USA, men vi har også fået protestbevægelserne og modkulturen. Det er de to billeder, man skal holde i hovedet på samme tid, hvis man skal forstå det USA, som går til valg.

Serie

Præsidentvalg 2020 – kampen om USA

Én ting er republikanerne og demokraterne enige om. Præsidentvalget 2020 handler om to radikalt forskellige opfattelser af Amerika.

Og valget vindes af dem, der kan gøre deres vælgere så bange for enten trumpismen eller den radikale venstrefløj, at de stemmer den 3. november. Biden fører i målingerne, men Trump er blevet undervurderet før. Spørgsmålet er, om han kan overraske igen.

Men præsidentvalget er ikke kun meningsmålinger og kapløb om magten. Følg vores valgdækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg vil nu gerne se udfaldet af valget inden jeg hylder den modkultur til Trump, som der refereres til. Worst case scenario er er jo, at Trump også er præsident efter morgendagens valg.

Ud over de mange ting der lines op på Trumps meritter angående tilbageslag, så har den faktuelle sandhed også lidt skibbrud i hans periode. Når det hvide hus talsperson i ramme alvor står frem, og taler om alternative fakta for, at få en løgn til, at glide ned, så ved man hvad klokken har slået.

Trump forsøger, at forstumme enhver kritik med "Fake News", men er selv den største spreder af løgn og latin. Uden at overdrive kunne man med rette kalde ham demagog - og en farlig en af slagsen

For amerikanerne er det vel blevet et spørgsmål om selve demokratiet der står på spil. Men foreløbig sidder Trump jo stadig i det hvide hus. Og det er jo endnu ikke givet, at han ikke får en periode mere. Meningsmålingerne tyder jo anderledes. Men hvem ville ikke have forsvoret, at han blev præsident i 2016.

Jeg får ikke rolige nætter før end han er væk fra posten. Og intet tyder jo på, at han vil anerkende et valgnederlag, hvilket jo også siger et og andet om hans demokratiske sindelag.

Gitte Loeyche, Søren Cramer Nielsen, Søren Dahl, Lisbeth Glud, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, Henrik Leffers, Henning Egholk, Jan Fritsbøger, Hans Larsen, jørgen djørup, Hanne Ribens, Rolf Andersen, Steen K Petersen, Anders Reinholdt, Niki Dan Berthelsen og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Man sagde da jeg var dreng om kommunismen "at det er en god idé, men den virker ikke i praksis". Mon de vil sige det samme om neo-liberalismen efter Trump?

Mogens Holme, Carsten Wienholtz, Bent Nørgaard, Anna Regine Irgens Bromann, Ib Christensen og Sven Elming anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Jan Boisen,

Vel skrevet, tak!
Ikke så meget mere at tilføje. Man kan med rette frygte kaos, især hvis løgnagtige dæmagog Trump sjofler almindelig anstændighed og tromler al almindelig og normal optælling af alle stemmer, med streg under alle!

Vi får se. Men som min egen søde familie i USA siger og skriver, så har de aldrig været så nervøse over et valg, som nu. Og de har ellers oplevet meget, lige tilbage fra Nixon og Watergate.
Vi krydser fingre for et flertal af ordentlige amerikanere, der modsat alle våben fanatikere, og uanset egne meninger, mestrer det demokratiske format ikke kun fanatisk at brovte op om egne meninger, men også respektfuldt turde lytte til andre ..

Den sidste egenskab forekommer desværre at være en markant mangelvare i USA, disse tider. Suk.

"fordi de på trods af trusler om stemmesvindel, forsøg på at forhindre visse grupper i at stemme og et historisk dysfunktionelt valgsystem stadig tror på det amerikanske folkestyre."
Ikke fordi de tror på det, men fordi de er nødt til at håbe, at det trods alt må lykkes at få ham afsat, hvilket helt sikkert ikke sker i denne omgang, hvis de lader være med at stemme.

"På sin vis har Donald Trump været kulminationen på den økonomiske overklasses triumf og nyliberalismens sejr". Det samme kunne være sagt om en Hillary Clinton-sejr i 2016. Hun måtte trække sig tilbage til datteren Chelseas lejlighed på Manhatten, da hun blev dårlig under et vælgermøde og ikke kunne nå hjem til Clintondomicilet på Martha's Vineyard. Chelsea, , der aldrig rigtigt har arbejdet i eget navn, har en lejlighed fylder en hel blok fra 26th Street til 27th Street på Madison Avenue!! Har man været i New York ved man, at det alligevel tager en smøgs tid at gå fra en gade til den næste. Jo, det kunne også være blevet overklassens triumf. Eller hvad med om republikaneren John McCain var blevet præsident i 2008. Adspurgt kunne han ikke huske hvor mange boliger han ejede. Eller hvad med Mitt Romney........
Man kan sige meget om Joe Biden, men betalingen for hans lobby-virksomhed for Delaware-bankerne har aldrig slået så mange penge af sig at man kan påstå, at en sejr til ham i morgen vil være overklassens triumf.

Men en gammel mand som vil fracking, forhøjelse af de militære budgetter og har kvindelige sexchikaneanklager hængende over hovedet er altså IKKE progressiv........

Men han er da et mulehår bedre en Trump. Især hvis han ikke trækker vesten ind i nye krige. Problemet opstår hvis venstrefløjen allerede nu udnævner ham som progressiv, for derefter, om han vinder, ikke lader høre sig indtil 2024.

Godt valg til alle - i det fantastiske Amerika!

Uanset at jeg synes Trump er et fjols, er det mest bekymrende selve karakteren af den demokratiske proces - eller mangel på samme.
I 2006 var jeg assisterende valgobservatør i en vaskeægte bananrepublik. Jeg besøgte mange valgsteder og observerede fx om valgstederne var frit tilgængelige, om der var nok af dem, om folk frit, uhindret, uden chikane og anonymt, kunne afgive deres stemme. Frit forlade valgstedet osv osv.
Så kigger man på USA og kan læse i diverse medier at man visse steder forsøger at begrænse stemmeafgivelsen, at vælgere kan blive mødt af frivillige bevæbnede "værn" der overvåger valgsteder og stemmeafgivelsen. At der bliver ført retssager der forsøger at begrænse fri stemmeafgivelse osv osv

Well - hvis det der reporteres om i USA fandt sted i en bananrepublik - så ville de fleste vestlige lande ikke erklære valgprocessen som værende fri og demokratisk.

Det undrer mig at ingen medier tager den problematik op.

Lillian Larsen, Niels Jacobs, René Arestrup, Søren Cramer Nielsen, Søren Dahl, Lisbeth Glud, Mogens Holme, Carsten Wienholtz, ingemaje lange, P.G. Olsen, Henrik Leffers, Per Kortegaard, Torben Skov, Thomas Tanghus, John Andersen, Jan Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Pia Nielsen, Anders Reinholdt, Erik Pedersen, Steen K Petersen, Mathias Petersen, Hans Larsen, Anna Regine Irgens Bromann, Ib Christensen, Thomas Bindesbøll og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Thoma Bindesbøll
Tidligere i dag fik jeg en henvisning til et interview med Obama-rådgiveren Ben Rhodes, som taler om forholdet mellem de to sidste am. præsidenter og kansler Merkel. Der er stadigvæk personlige forbindelser mellem Merkel og Obama...
Tyskland er det europæiske land, som har mest at vinde ved en sejr til Biden - det er også et tema i interviewet. Hvis du vil læse det, er linken her:

https://www.t-online.de/nachrichten/ausland/usa/id_88785422/obama-berate...

Thomas Bindesbøll

Jan Jensen,

Mange rigtige pointer i dét du fremhæver. Dog kan ikke alt rummes indenfor en enkelt figur. Som så ofte.
For mange (forhåbentligt flertallet efter stemmeoptllingen i i morgen!) må derfor stemme efter et dybt demokratisk bristende system af (IKKE!) = Hver mand sin stemme.

Der er intet genuint demokratisk land i verden der Anno 2020 fortsat opererer med et oldtids-tåbeligt system, som det amerikanske "hver enkelt stats (indirekte) valgmænd for sig". I stedet for blot det meget mere enkle, når vi taler om et NATIONALT valg: = Hver borgers stemme tæller naturligvis 1-1, nationalt, uden andre "filtre" mht til valget af samme lands præsident. Hvad ellers? I USA selv kalder de det endda for "the national / popular vote".

Hvorfor så ikke blot følge samme "national vote" , hvor alle USA-borgeres samlede stemmetal - helt naturligt for et moderne(!) demokrati, naturligvis tælles op, nationalt, og 1-1 ? Svaret blafrer desværre fortsat i vinden.

Fodnote: De fleste republikanske præsidenter er - bortset fra GW Bushs genvalg 2004 - blevet valgt via det oldnordiske "stat-for-stat" princip, og dermed IKKE via et samlet, USA-nationalt flertal. Her har Demokraterne åbenbart i stort set alel år haft en samlet "folkelig majoritet".

Jeg har ikke nærmere tjekket kilderne til denne påstand, men da den stammer fra Sveriges Radios i over 2 årtiers meget dygtige USA-korrespondent, Gina Lindberg, har jeg som udgangspunkt ikke grund på at tvivle på hendes oplysninger.

Som historiestuderende skrev jeg engang en eksamensopgave om de dengang, (og især lige efter den blodige amerikanske borgerkrig 1860-63) af mange grunde velmenende forsøg på at genoprette en form for national forsoning, også mellem de enkelte stater og så den føderale præsidentmagt i Washington.

Derfor overlever - desværre - det i dag fuldstændigt historisk utidssvarende "valgmandssystem" stadig i USA. Rimelig tosset, hvis man ellers tager demokratiets grundspilleregel Nr. 1 - "hver borger een stemme" - alvorligt og ad notam, i praksis. = På tide at det snart sker - inden historien løber fra forældede systemer ?

Som min Kusine Kirsten bla. skrev i seneste mail, fra ellers ærke-republikanske Idaho, hvor hun bor, sammen med sin mand : 'Hvornår når vi herovre mon op til et almindeligt europæisk demokratisk niveau, hvor vi stemmer lige ud hvem vi helst vil have til præsident, eller sammensætter et lovgivende parlament, via samme enkle procedurer"?

Vil godt lige lade hendes enkle spørgsmål stå lidt her, imens jeg bare selv - som hende - håber på mirakler.

Lisbeth Glud, ingemaje lange og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar

Når man læser kommentarer I Information – så fremstår bladet som et missionsblad. Der er intet mærkeligt i det, ”dagens” neuro-videnskab antyder at al tænkning er ønsketænkning – mennesket søger sig mod den information de selv sætter pris på – og der finder de sandheden [ https://doi.org/10.1016/j.tics.2020.03.004]. hivs der blandt bladets læsere findes en der har det Scott Fitzgerald angiveligt kaldte ”en førsteklasses intelligens” kan I – måske – forstå hvorfor jeg håber på Trump. USA interesserer mig i den forbindelse mig mindre end resten af verden. I en ny udkommen bog: ”Tomorrow, the World next” beskriver Stephen Wertheim, udviklingen mod USAs verdens herredømme, en diskussion som startede inden Pearl Harbor. De har lykkedes – selv Danmarks befolkning skyder med stolthed muslimer på USA’ vejne! Trumps ”America first” politik har acceleret den modreaktion, som af Tysklands præsident Steinmeier er kaldt ”westlessness”. En Trump sejer er godt for verden uden for Angelo-Saxen kultursfæren. Fire år mere Trump-USA-First – og andre kulturer kan ånde lettet op?

Anna Regine Irgens Bromann

@kjeld hougaard

Vi har sandelig forskellige opfattelser af, hvad der ville være godt for verden. Personligt har jeg svært ved at forestille mig en større katastrofe end endnu fire år med en amerikansk præsident, der direkte modarbejder Parisaftalen. De fleste eksperter er enige om, at klimaforandringerne kommer til at lede til krig og ressourceknaphed, og det kommer i høj grad til at ramme den ikke-vestlige verden. USA kan skabe masser af uro og krig i verden, helt uden direkte at blande sig - simpelthen ved bare at undlade at nedbringe deres CO2-udslip.

@Anna Regine Irgens Bromann. Det er derfor vi behøver ham fire år til – resten af verden vil udvikle din og min afsmag for USA’s dominans. Klima enighed kommer ellers at – Trump eller ej – at dikteres af USA interesser at dominerer verden, militært of financielt.

Thomas Bindesbøll

Jørgen Mathiasen,

Mange tak for vanligt godt link til de gode tyske medier. Her har man da indoptaget det bedste af det bedste, belært af tidligere tiders bitre erfaringer.
Må indrømme, at jeg allerede på forhånd kommer til at savne Merkel. Politisk er jeg ikke en CDU'er (oversat til danske forhold), men det er ret ligegyldigt her.

Merkel har alt ialt - i en meget turbulent tid - både holdt retsstatsfanen., humanismen og den poltiske tolerances fane meget fint oppe i (mod)vinden. Født og opvokset som hun har været i det nu hedengangne DDR, og som (såvidt jeg husker) i en præstefamilie.

Hun vil derfor i det store "realpolitiske spil" i EU/Europa hurtigt blive savnet.

Een af de gange hun første gang aftvang dyb, almindelig menneskelig respekt, i hvert fald hos mig, tilsat ditto respekt fra politiske flygtninge fra Rusland, var i efteråret 2006, hvor hun under Putins besøg i Tyskland aftvang samme Putin i det mindste blot en enkelt kommentar til det nyligt dengang svinske og feje mord på kritiske og modige journalist Anna Politkovskaja.

Enhver, der har sit erindrings- og videoarkiv i orden, vil huske Putins pinlige "bortforklarimnger", plus en slet skjult hån, da han til sidst afsluttede: "Øhhh... som de fleste her ved, havde denne kvinde ingen større betydning i Rusland selv"...

"Ach so" ?
Som vanligt: Aldrig kalde det myrdede offer - blot en smule respektfuldt - ved navn? Ligesom vi senest har set både Putin himself, samt diverse andre Mafiosi klakører i Kremls indercirkel på TV, og hvor man ejheller her har kunnet tage personnavnet "Navalnyj" i brug. Dét siger alt om dette menneskeforagtede system.
"Ende" - i denne omgang ;-)

ingemaje lange, Finn Jakobsen og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

God morgen Thomas
Der har ikke været mange visioner i Merkel - hun er Makrons absolutte modsætning - men hendes bedømmelse af magtfulde mænd i politik er skarp, og Trump hader hendes selskab af den grund.
Berlin holder naturligvis munden fuldstændigt lukket, men jeg tror, at man i morgen vil kunne høre lyden af et lettelsens suk herfra og ud over hele Europa, hvis Biden vinder.

Det skulle nu være så vidt, at CDU vælger sin næste formand i januar, og så starter der en magtoverførelse: 2021 er supervalgår i Tyskland. CDU har retten til at foreslå unionens kanslerkandidat, men signalerne står i øjeblikket på, at Bayerns ministerpræsident Söder (CSU) bliver nomineret. Han har i det mindste den fordel, at han kan optræde temmelig selvbevidst - bl.a i forhold til Putin.

Jørgen Mathiasen

@Jens Juul
Dawid W. Blight, som er professor i amerikansk historie på Yale, har skrevet skrevet en aktuel artikel om valgundertrykkelsen i USA. Den er også blevet oversat og udgivet på tysk af Die Zeit, 29.10.2020 »Wessen Stimme zählt« (Hvis stemme tæller?). Der er andre artikler i den europæiske presse - man kan ikke sige, at emnet er overset.
Valgundertrykkelsen i USA er antageligt også velkendt af amerikanerne selv. Det bemærkelsesværdige er, at de ikke bringer det til ophør.

Kun dengang jeg løb rundt og legede cowboydere og indianere. Siden da har jeg anset USA for aggressiv, imperialistisk, fejlslagen stat. Bortset fra den gode kunst, så er der ikke meget at hente i det dysfunktionelle land.

Torben Morten Lund, Mogens Holme, Torben Skov, Pia Nielsen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

kjeld hougaard, jeg kan godt følge dig i din betragtning, at mindre amerikansk fokus på resten af verden kunne være et gode,
problemet er bare at det ikke er det "amerika first" betyder i praksis, godt nok siger Trump at USA ikke skal starte nye krige, men i samme øjeblik at Trump ser en mulighed for at rane noget værdifuldt ( olie ? ) som USA ikke har adgang til via "markedet" vil han ikke tøve med at stjæle med militære midler,
og hans bøllemetoder som presser nato-lande til øget oprustning viser med mere end ønskelig tydelighed at han slet ikke er blind for militær som værktøj til at mele egen kage,
så jeg konkluderer at han kun vil undlade at komme med humanitære frelser-løgne som legitimering af krigene,
han vil i stedet bruge USAs "ret" til de resurser de har brug for og de pågældende landes "urimelige" behandling af US-business,
noget i stil med at når USA tilbyder den bedste betaling SKAL de da selvfølgelig have varen, og Trump er jo fuld af dæmoniserings holdninger til mange lande, kina rusland mfl. så nej Trump betyder på ingen måde mindre krig, eller mindre amerikansk grådighed med magt,
og du bør virkelig ikke håbe på hans sejr, jeg anser en Trump sejr som en langt større katastrofe, end de 4 år som er gået med ham ved roret.

Arne Lund: du tager fejl. USA er fremfor alt det kapitalistiske samfund, der via kræfternes frie spil har evnet at udvikkle teknologier, som både har gjort nogle ufatteligt rige og marginaliseret andre på bunden. Så længe USA kan fremstå med en vis succes som inovationens primære arnested, har vi andre et par udfordringer med at tale socialismens sag.

"amerikanernes svar på Donald Trump har fremkaldt det mest progressive, solidariske, grønne og idealistiske engagement i nyere amerikansk historie"

Så må vi håbe at han ikke smider det hele over bord som Obama gjorde (Obama havde faktisk et vindue hvor han kunne have fået gennemført de nødvendige reguleringer af det financielle marked kort efter finanskrisen - det gjorde han som bekendt ikke).
Men angående det grønne så er pengestrømmen vist ved at vandre fra sort til grøn, så måske Biden er heldig. Det bliver så nok meste indenfor teknologierne carbon storage og carbon capture, hvor olieselskaberne har interesser, men forhåbentlig også for vindmølleindustrien.

Men ud over at Biden skal vinde i morgen, skal der som bekendt også være flertal i både Repræsentanternes Hus og Senatet. Og han står samtidig med et meget splittet Amerika og en Corona krise der ikke er overstået endnu. Held og lykke med det.

Obama var med sine utroligt gode talegaver i stand til at lægge røgslør ud over alt - Den progressive bevægelse blev splittet og lammet. Det kommer nok ikke til at ske under Biden.

Et af Obama administrationens mantra var ordet "transparacy". Men det kom der vist i stedet mindre af.

Obama undermined press freedom. Now he wants a strong media to stop Trump?
https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/mar/30/barack-obama-press...

Men det bliver interessant at se om Biden her vil fortsætte i Obamas spor og yderligere stække muligheden for en kritisk fri presse i dette så kaldte demokrati, som legitimerer sig med stemmeprocenter på bare 56%.

Der bliver i øjeblikket arbejdet på at få udleveret Assange til USA for spionage. Assange er alvorligt syg af sit lange ophold i isolation. Han er ganske enkelt traumatiseret. Bliver han udleveret, hvilket er mest sandsynligt, risikerer han at skulle statuere eksemplet, og rådne op i et amerikansk fængsel.

Vil Biden mon benådige Assange af humanitære grunde eller vil han sende et tydeligt signal til alle journalister om at rette ind. Jeg frygter at dette er sidste håb for Assange og den fri presse.

Store dele af mainstream pressen er besynderligt tavse om sagen, eller behandler sagen som beskrevet i denne artikel af Chomsky . Inklusiv Information. Man skulle ellers tro at dette ville være en hjertesag for alle journalister.

Julian Assange is not on trial for his personality – but here’s how the US government made you focus on it:
https://www.independent.co.uk/voices/julian-assange-trial-us-trump-chels...

Hvad er muligheden for en benådning. Tja - her mener mange at den under Biden er nul (det håber jeg ikke er rigtigt), mens der er en spinkel mulighed for benådning hvis den narcissistiske, skrupskøre, og totalt uberegnelige Trump vinder.

Befri Assange i pressefrihedens navn.
https://assangedefense.org/

Ture Nilsson, Arne Albatros Olsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

USAs politiske system kan beskrives som et Managed Democracy også kaldet Guided Democracy.

Guided democracy, also called managed democracy,[1] is a formally democratic government that functions as a de facto autocracy. Such governments are legitimized by elections that are free and fair, but do not change the state's policies, motives, and goals.[2]

In other words, the government controls elections so that the people can exercise all their rights without truly changing public policy. While they follow basic democratic principles, there can be major deviations towards authoritarianism. Under managed democracy, the state's continuous use of propaganda techniques prevents the electorate from having a significant impact on policy.[3]

The concept of a "guided democracy" was developed in the 20th century by Walter Lippmann in his seminal work Public Opinion (1922) and by Edward Bernays in his work Crystallizing Public Opinion (1923).
https://en.wikipedia.org/wiki/Guided_democracy

Amerikanerne, dem som jeg har mødt og kender, er åbne, venlige, interesserede og gæstfrie folk. De er nysgerrige på europæiske forhold og f.eks. Danmarks "free medicin". Desværre er de også lidt naive når man så forklarer om vores høje skat, Moms og motorafgifter, nødvendigt for at have frie hospitaler. Apropos dette så har flere millioner i USA fået adgang til sundhedsydelser under Obama Care. Den som Trump og hans tilhængere er så meget imod! Min familie på vestkysten skrev for nylig til mig og forklarede i spøg at de alvorligt overvejede at emigrere til Danmark eller Norge, specielt hvis Trump fortsatte!
Han er ikke en ny Obama, men jeg ønsker Biden og Harris al mulig held og lykke med valget. Og se så at få genoprettet tilslutningen til Parisaftalen, WHO, FN, samt et bedre forhold til EU ikke mindst. Amerikanere, I fortjener en bedre og mere demokratisk mand som Præsident. Det gør Verden også. Tak.

Nicole Post, Dan Jensen og Pia Jefsen Munkholt anbefalede denne kommentar

Gad vide hvor mange demokratiske vælgere, der stemmer FOR Biden?

Jeg vil gætte på, at et flertal stemmer IMOD Trump.

I den forstand markerer dette valg - uanset udfald - det Demokratiske partis politiske fallit.

Maria Francisca Torrezão

At det skulle være tegn på intelligens, at kunne rumme to modsatrettede tanker på en gang, er noget nyt for mig. At kunne gøre rede for nuancerne imellem to modsatrettede ideer kan derimod efter min mening være tegn på en slags intelligens. At dele verden i de gode og de onde er udtryk for et forsimplet verdenssyn. Noget man lærer fra sjove tv-serier a la Dallas og Dollars.
Og ja, tryk avler modtryk, det har man vidst siden tidernes morgen, men at USA, som et modsvar på Donald Trumps politik, ligefrem skulle have eksporteret ”idealisme”, engagement og håb til resten af verden, har jeg svært ved at få øje på.

Ang. den ”grønne” omstilling: jeg har trods alt lidt mere respekt for dem, som siger, de ikke vil være med i Parisaftalen end for dem, som opfinder et tilfældigt % tal uden at have den mindste anelse om, hvordan dette tal reelt skal gennemføres og når oven i købet dette tal ikke er oprigtigt ment, men blot et forsøg på at gøre sig interessant i andres øjne og fremstå som ”foregangsland” og sidst men ikke mindst, fordi man forventer at tjene penge på det.
Én ting kan ”de gode” og ”de onde” være fælles om: egoismen.

Anna Regine Irgens Bromann

@kjeld hougaard

Men vi har ikke fire år at spilde! Verden har allerede afsmag for den amerikanske dominans, og mange har haft det i årevis. Fire år til med Trump vil ikke opnå andet for verden end eskalerede klimaforandringer. Jeg kan slet ikke beskrive, hvor frustrerende det er at få stjålet sin fremtid af en orange tyran.

@Maria Francisca Torrezâo

Nu handler det jo ikke kun om at være med i Parisaftalen eller ej. Trump støtter decideret olie- og kulindustrien; han gør ikke bare ingenting, han accelererer tingene. Desuden opstiller du et falsk modsætningsforhold: man er ikke enten klimahykler eller modstander af Parisaftalen. Man kan rent faktisk også forsøge at gøre noget. Om Biden falder ind i den kategori eller ej er for tidligt at sige, men én ting er sikkert: Trump kommer ikke til at gøre noget som helst.

Jørgen Mathiasen, Niels Jacobs og Jan Boisen anbefalede denne kommentar
Maria Francisca Torrezão

Det er i hvert fald ikke min intention at opstille falske modsætningsforhold. Jeg siger blot at jeg, af principielle grunde, synes, det er ærligere at sige, at man ikke vil være en del af et fælles projekt, frem for at få det til at se ud som om man forpligter sig til det, for derefter blot at slynge med tal uden at have en troværdig plan for, hvordan ens egen del af projektet skal gennemføres.

Lars Kristensen

Den dag efterkommerne af de første europæere der kom til Nordamerika vedkender, at de er efterkommere af mennesker der kom til Nordamerika og forjagede den tids amerikanske indbyggere fra deres land og behandlede dem som nogle der blot skulle udryddes, så kan jeg begynde at, at der sker en mere menneskelig udvikling i USA.

Dernæst at de er efterkommere af mennesker der handlede med mennesker som slaver og udnyttede mennesker på det groveste, så kan jeg se der sker noget nyt og bedre i USA.

Det er fortidens synder der fortsat ridder USA som en mare. Befolkningen ved det, men vil ikke vedkende sig den. Den dag det sker, at USA's befolkning vedkender fortidens synder - ikke at de skal undskylde hvad der blev gjort i fordoms tid - men at de vedkender sig, at det skete og derfor aldrig igen skal ske, kan USA gå en bedre tid i møde.