Leder

Uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus, så er den fossile industris dødskamp er indledt

Den fossile energiindustri i USA indledt sin egen afvikling. Det er en proces, der ikke kan standses, om end den endnu går alt, alt for langsomt
Siden Trump tog plads i Det Hvide Hus, er 11 amerikanske kulselskaber gået fallit som led i en uafvendelig trend, der på et tiår har tvunget mindst 50 amerikanske mineselskaber i knæ.

Siden Trump tog plads i Det Hvide Hus, er 11 amerikanske kulselskaber gået fallit som led i en uafvendelig trend, der på et tiår har tvunget mindst 50 amerikanske mineselskaber i knæ.

Lalo de Almeida

Udland
4. november 2020

Det var en Don Quixote-kamp mod vejrmøller, som Donald Trump indledte for fire år siden, da han lovede sine vælgere at »slippe kraften i den amerikanske energi løs, omfattende skifer, olie, naturgas og rent kul«.

»The clean, very clean coalmessede den nyvalgte præsident og forsikrede, at »vi vil sende minearbejderne tilbage i arbejde«.

Det har vist sig at være en forgæves kamp. Siden Trump tog plads i Det Hvide Hus, er 11 amerikanske kulselskaber gået fallit som led i en uafvendelig trend, der på et tiår har tvunget mindst 50 amerikanske mineselskaber i knæ. Blandt dem den største privatejede kulproducent i USA, Murray Energy, der med 17 miner og 7.000 ansatte måtte kaste håndklædet i ringen sidste år.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kulindustrien er naturligvis en forældet industri som uværgerligt vil blive afviklet. Men det kommer til at tage tid og den har vi ikke nok af. Hele fossilindustrien modtager enorm økonomisk støtte fordi det er gratis eller næsten gratis at dumpe dens affaldsprodukter i naturen. Frihed til frit at forurene naturen er kapitalismens afgørende frihed, alt hvad der produceres bliver til affald og den del af affaldet der ikke opsamles i biosfæren som resourcer ender som forurening.

Det skal stoppes, det skal ikke kunne betale sig at bruge naturgrundlaget - atmosfæren, havet, jorden - som losseplads. Indtil det sker får vi ikke en bæredygtig civilisation.