Leder

Vaccinenationalisme kan koste millioner af menneskeliv globalt – og skade os selv på sigt

Der bliver gjort veritable tigerspring på vaccineområdet i disse dage. Inden for få uger regner man med, at udrulningen af COVID-vacciner vil begynde i vores del af verden. Det ser desværre noget anderledes ud i verdens fattigste regioner
»Vaccinenationalismen kan komme til at stå i vejen, ikke bare for en hurtig udryddelse af COVID-19, men også for at redde millioner af menneskeliv,« skriver Jakob Illeborg i denne leder.

»Vaccinenationalismen kan komme til at stå i vejen, ikke bare for en hurtig udryddelse af COVID-19, men også for at redde millioner af menneskeliv,« skriver Jakob Illeborg i denne leder.

Flavio Lo Scalzo

23. november 2020

Vaccinenationalisme er for mange et ukendt begreb, men enhver er sig selv nærmest, også når det gælder COVID-19-pandemien. En rapport fra amerikanske Duke University’s Global Health Innovation Center viser, at verdens rigeste lande har opkøbt 3,8 milliarder doser af COVID-vaccine allerede inden den er produceret, med option på yderligere 5 milliarder doser.

Bevæggrunden til at EU, Storbritannien, USA, Japan, Canada og en række andre af verdens rigeste regioner så aggressivt har sikret sig leverancer – ikke bare fra én vaccineproducent, men fra en håndfuld på samme tid – er sådan set forståelig nok.

Man har ikke vidst hvilken af vaccinekandidaterne, der faktisk ville komme til at virke, og for at sikre sig mod at stå tilbage uden vacciner, så har man garderet sig og spillet på flere heste.

Fantastisk nyt

Lykkeligvis ser mange af vaccinerne ud til at virke langt over forventning. Både Pfizer og Modernas mRNA-vacciner har nu påvist en effektivitet på over 90 procent (en typisk influenzavaccines effektivitet er på kun cirka 60 procent).

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Lisbeth Glud
  • Jesper Eskelund
  • Anders Graae
  • Mads Greve Haaning
  • Steen K Petersen
  • David Zennaro
  • Jonas Kolodziej
  • Eva Schwanenflügel
Lisbeth Glud, Jesper Eskelund, Anders Graae, Mads Greve Haaning, Steen K Petersen, David Zennaro, Jonas Kolodziej og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det står i hvert fald klart:
- At det tager tid at opbygge produktionen af vacciner.
- At priserne tvinges op, da mange lande har vist sig villige, til at betale ret høje priser.
- At en række velhavende lande allerede har sat sig på en stor del af produktionen.

Derfor bør WHO eller andre begynde at styre lidt på afsætningen af vaccine, så risikogrupper kommer først, - uanset hvilket land - eller økonomiske situation de befinder sig i.

Også af hensyn til verdensøkonomien, som vi alle er afhængige af. For man skal være helt opmærksom på, at hvis man skader økonomierne i lande, der aftage vores produktionen, øges arbejdsløsheden i vores lande.