Leder

Boko Haram-kidnapning blev forpurret – alligevel bliver Nigerias præsident kritiseret

Den islamistiske terrorbevægelse Boko Haram kidnappede 344 skoledrenge, som senere blev befriet og fremvist på en stort anlagt pressekonference. Trods den lykkelige slutning er kritikken haglet ned over præsident Buhari. Meget af den er berettiget
Mere end 300 skolebørn blev kidnappet og siden befriet i Nigeria

Mere end 300 skolebørn blev kidnappet og siden befriet i Nigeria

Kola Sulaimon

Udland
21. december 2020

Nigerias myndigheder har afværget en gentagelse af det nationale traume fra 2014, hvor islamistiske terrorister fra Boko Haram kidnappede 276 skolepiger fra landsbyen Chibok i den nordøstlige delstat Borno.

Den langstrakte bortførelse voksede sig til en skandale med international bevågenhed ved hjælp af hashtagget #bringbackourgirls. Men mange af pigerne er aldrig kommet hjem.

Denne gang har historien heldigvis en anden slutning. I torsdags blev 344 skoledrenge befriet og fremvist på en stort anlagt pressekonference, efter at de ugen forinden var blevet kidnappet af bevæbnede mænd på motorcykler fra deres skole i staten Katsina i det nordlige Nigeria.

Hashtagget #bringbackourboys nåede kortvarigt at give mindelser om Chibok-pigerne, men hele affæren var overstået, inden det endte galt.

Den islamistiske terrorbevægelse Boko Haram forsøgte at tage ansvaret for massekidnapningen. Men denne gang nåede terroristerne formentligt aldrig at overtage varetægten af skolebørnene fra den lokale kidnapningsbande, inden der blev forhandlet en løsladelse af skolebørnene på plads. Officielt endda uden at udbetale løsepenge.

Kritikken er haglet ned

Hvis det er rigtigt, er det ikke bare godt for børnene, men også for alle Nigerias skolebørn.

Alligevel er kritikken haglet ned over regeringen og præsidenten, der blev genvalgt sidste år på et løfte om at sikre lov og orden. Meget af kritikken er berettiget. Kidnapninger er stadig alt for udbredt i det nordlige Nigeria, hvor der årligt bliver udbetalt millioner af dollars i løsepenge, hvilket skaber grobund for yderligere kidnapninger. Skoler er tit et mål. Man kan derfor heller ikke fortænke forældrene i at overveje, om de helt skal droppe deres børns skolegang, når der stadig ikke er bedre styr på sikkerheden.

Kritikken har præsident Muhammadu Buhari smøget sig uden om. I stedet forlængede han fredag unødigt skolebørnenes adskillelse fra deres forældre ved at insistere på en langvarig pressekonference og fotosession med de traumatiserede børn.

Det burde ellers være klart, at børn ikke skal misbruges til politisk propaganda, hvad end det er terrorister eller politikere, der står bag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bjørn Pedersen

"I stedet forlængede han fredag unødigt skolebørnenes adskillelse fra deres forældre ved at insistere på en langvarig pressekonference og fotosession med de traumatiserede børn."

Så skraber man sgu da også bunden, både politisk og moralsk. Vil håbe for nigerianerne at de har nogle gode alternativer at stemme på.