Leder

Det europæiske topmøde var en triumf – men ikke for retsstaten

Det europæiske topmøde var en triumf, fordi det leverede den mest ambitiøse redningspakke, et budget, som var et opgør med sparepolitikken, og en offensiv plan for grøn omstilling. Men det var ikke en triumf for retsstaten i Europa
Ungarns premierminister, Viktor Orbán, kaldte torsdagens aftale for »en sejr for den sunde fornuft«.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, kaldte torsdagens aftale for »en sejr for den sunde fornuft«.

Francisco Seco

Udland
14. december 2020

Den aftale, som blev lavet på det europæiske topmøde torsdag, er ikke nogen sejr for retsstaten i Europa. Men aftalen er heller ikke et nederlag for dem, som over for Ungarn og Polen ville håndhæve retsstatens principper.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, kaldte aftalen for »en sejr for den sunde fornuft«, som viste, at ingen har ret til at tilsidesætte »viljen hos folkevalgte regeringer«. Den franske præsident, Emmanuel Macron, hævdede omvendt, at Europa med denne aftale »bevæger sig fremad, samlet og forsvarer sine værdier«.

Aftalen var et kompromis, som gør, at alle parter kunne forlade forhandlingerne uden at tabe ansigt, og at kampen om retsstaten ikke kom til at blokere for, at EU kunne vedtage den mest ambitiøse redningspakke, den grønneste plan og det mest offensive budget nogensinde. Et historisk opgør med EU’s austerity-politik.

Og derfor leverede topmødet et stort europæisk fremskridt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Egentlig var det forventet.

Men hvis ikke vores folkevalgte politikere i Ministerrådet kan gøre det fornødne, må borgerne jo gøre det.

- Stop al køb af varer fra Poland og Ungarn.
- Undlad at rejse til Ungarn og Poland.
- Undlad at arbejde sammen med entreprenører på store anlægsprojekter, der relaterer til Poland.
- Boykot leverancer til entreprenører på anlægsprojekter, der relaterer til Poland.
- Boykot alle idrætsarrangementer, hvor deltagere fra Ungarn og Poland deltager.

Find selv på mere. For er borgerne aktive, kan der gøre store problemer for de 2 lande.

Thomas Tanghus, Mads Greve Haaning, Søren Dahl, Mogens Holme og Pietro Cini anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Beskæmmende at skatte kroner skal gå til Orban´s, støtter.
Bla den lokale Vvs mester som er blevet en af Ungarns rigeste.

Begrebet ”retsstat” mere et slogan end en defineret statsform. USA har politisk valgte dommere, politichefer og anklagere. Love, hvilke stater end måtte vælge, de tilkæmpes – ja ikke lige – men som bestemt. I Danmark dømmes visse grupper hårdere end andre for samme handling. Det som er ulovligt i et land, det kan være lovligt i et andet.
Aftalen er en sejer for frihed!
Hver befolkning har ret til at skabe det samfund de vil leve i. At det danske samfund er overlegent alle andre, det ved vi, men vi kan umuligt begribe andre ikke er som os. Og frihed til at være anderledes, det er ikke en del af Dansk kultur.

@ Kjeld Hougaard,

Jeg anerkender også, at hver folk har ret til at forme deres eget samfund. Men i EU har man altså nogle faste regler omkring dette, der ikke er til debat. Så hvis Poland og Ungarn vil noget andet, bør de forlade samarbejdet.

Begge lande er i øvrigt nettomodtagere fra EU.
- Polands økonomi er dog så stabil, at landet nok kan klare sig uden andre EU-landes økonomiske midler, men i hvert fald ikke uden toldfrie handelsaftaler med EU-landene.
- Til gengæld vil Ungarns økonomi falde totalt sammen på blot 8-10 måneder, hvis EU-midler udebliver.

Ungarn bejler faktisk også ganske stærkt til Rusland, der måske vil redde deres økonomi. Men den mulighed er helt udelukket for Polands vedkommende.

Altså, Kjeld Hougaard, hvis de ikke vil det demokratiske retssamfund, som vi andre, skal de heller ikke lever af vores penge. Og det er fuldstændig uantageligt, at et land som Ungarn, bruger vores støttemidler til at købe medier op i den sydøstlige ende af Europa i stor omfang, for på den måde præge udviklingen og Ungarns indflydelse i disse lande.

EU gav den som en tredierangs sidegadekræmmer, og gav fanden i retsstatsprincipper mod til gengæld at får budgettet og redningsplanen igennem.

Polen og ungarn står stadig udenfor retsstatssamfundet, og de forpligtelser som de indgik med EU om retsstatsprincipper, somde skrev under på for medlemsskabet af EU.

Det handler om den grundlæggende tredeling af magten; - "den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt", - som EU gav køb på overfor diktatorerne i Polen(Kasynski) og Ungarn(Orban).

Kære Gert Romme, din opfordring minder noget om reaktionerne på Mohamed tegningerne, blot uden afbrænding af ambassade. Jeg er mere for dialog, fast holdning og gode eksempler. Resten klarer pågældende landes befolkning selv. Man får ikke en union ved at ensrette alle ved straf - som en anden totalitær stat. Der findes helt sikkert danskere den dag i dag, som har helt samme holdning som de Polakker og Ungarere du og jeg ikke er enig med, men vi isolerer dem ikke eller eller nægter dem arbejde. Samme holdninger kom heller ikke samtidigt til til Eu, men er stille og roligt lovgivet over de sidste 20-30 år. Jeg er i hvert fald ikke enig med dig.

@ D. Joelsen,

Også jeg er tilhænger af fredelige løsninger via dialog. Og jeg forstår også at der i befolkningerne er et flertalt for den førte politik.

Men omkring disse 2 lande, og især Ungarn, syntes jeg nok at dialogen har været ført helt ud til det yderste. Og jeg ved egentlig ikke, hvornår et dialogmæssigt gennembrud skulle kunne finde sted, når for eksempel Ungarn ikke har rokket sig gennem de sidste 8 år - tvært imod faktisk.

Og omkring befolkningens flertal for den førte politik, skal det med i den faktuelle situation, at styrene i disse lande jo netop har sat sig på mederne, og bestemmer suverænt, hvilken "sandhed" deres borgere skal kunne danne deres opfattelse på.

Vi kommer regelmæssigt i begge lande. Polske Schlesien mindst 1 gang á 3-5 dage årligt, og har gjort det gennem mere end 25 år, Og Ungarn mindst 3 gange 4-7 dage årligt, og vi kender delvis landene indefra. Til gengæld bærer dine kommentarer præg af, at du faktisk ikke har sat dig ind i, hvad der egentlig foregår i disse lande.

Emmanuel Macron, hævdede omvendt, at Europa med denne aftale »bevæger sig fremad, samlet og forsvarer sine værdier«

Trods alt en bevægelse fremad. Og det er vigtigt. Der findes ingen andre steder i verden, som kan matche de europæiske værdier med alt fra lighed, frihed, menneskerettigheder, viljen for at arbejde for redning af klima og bæredygtighed og meget andet godt. Ingen tvivl om der er masser af plads til forbedringer. Men de gode og rigtige værdier er tilstede og viljen til at fremme dem grundlæggende også. Derfor skal EU arbejde hård for at skabe sig mere uafhængig indflydelse på den nye verdensorden, som stadig er under udvikling for at fremme europæiske værdier i verden.

For det har verden brug for.