Danmark skal reducere udledningerne af drivhusgasser med 70 procent i 2030, men hvad skal målet være i 2025? Det er det altafgørende spørgsmål, regeringen lige nu forhandler med støttepartierne og resten af oppositionen.
Klimarådet anbefaler et delmål på 50-54 procent i 2025 for at undgå »panikagtige tiltag for at nå i mål med de 70 procent« i 2030, men så langt vil S-regeringen helst ikke gå.
Regeringen holder på en hockeystav-model, hvor omstillingen begynder langsomt, men accelererer til sidst, og den ønsker et mindre ambitiøst delmål under 50 procent – og i hvert fald ikke højere – i 2025.
Derfor er støttepartierne gået i offensiven – eller er de?
Torsdag skriver Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, på Twitter, at »2025-målet er helt afgørende for, at vi kan leve op til 70-procentsmålet og levere de klimaambitioner, som kommende generationer har krav på«.
»Derfor siger EL sammen med R og SF: Vi skal droppe hockeystaven og nå mindst 50 procent i 2025,« skriver hun.
Krav
Leder for De Radikale, Sofie Carsten Nielsen, bekræfter torsdag på Twitter, at De Radikale sammen med SF og Enhedslisten kræver »mindst 50 procent« reduktion i 2025.
Men i et interview i B.T., også torsdag, er svaret fra Sofie Carsten Nielsen en anelse mere afslørende. De Radikale har nemlig indtil for nylig meldt ud, at de ville gå til forhandlingerne med et krav om 54 procent reduktion.
»Vi har sagt 50-54 procent før, og det siger Klimarådet. Og nu siger vi mindst 50 procent. Men vi er også med på, at der skal findes et flertal,« lød det altså torsdag i B.T.
SF har også indtil for ganske nylig været mere ambitiøse, end de tilsyneladende er lige nu, hvor forhandlingerne er gået i gang.
I oktober skrev klimaordfører hos SF, Signe Munk, på Twitter, at SF »arbejdede med et 52-54 procent spænd.«
Enhedslisten er også med »mindst 50 procent« langt fra det udgangspunkt på 55 procent, de tidligere har talt for.
Så spørgsmålet, som årets sidste sværdslag om klimaet også vil give svar på, er, om den såkaldte grønne opposition lever og har det godt?
Efter sidste uges nedtur, hvor SF og R endte med at støtte en skatteaftale uden en CO2-afgift, er der et stærkt behov for, at støttepartierne viser, at der er en grøn opposition til den siddende S-regering.
Ellers ender vi med en hockeystav som klimamodel.