Leder

Kina vinder mest på ny investeringsaftale med EU

Ved at indgå en kinesisk investeringsaftale forsøger EU at placere sig strategisk mellem Kina og USA. Men Kina ligner den største vinder i en situation, hvor EU reelt sætter handelspolitisk enegang over en fælles indsats på tværs af Atlanten
Xi Jingpin, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Angela Merkel og Charles Michel under forhandlingerne til en ny investeringsaftale mellem EU og Kina.

Xi Jingpin, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron, Angela Merkel og Charles Michel under forhandlingerne til en ny investeringsaftale mellem EU og Kina.

Johanna Geron

Udland
31. december 2020

En dramatisk slutspurt af et forhandlingsforløb har hen over julen udspillet sig i Bruxelles. Efter næsten syv år er EU og Kina nået til enighed om en investeringsaftale, der sender rystelser gennem det transatlantiske samarbejde og risikerer at så intern splid i EU mellem Kommissionen og Parlamentet.

Den kinesiske ledelse kan glæde sig over en aftale, der svækker Joe Bidens muligheder for at samle sine europæiske allierede over for et stærkere Kina, allerede inden han er tiltrådt som præsident.

EU vil efter aftalen have mindre grund til at opsøge et tæt, strategisk fællesskab med USA over for Kina, hvilket Beijing frygter vil blive brugt til at holde landet nede. Kommunistpartiet holdt foden på bremsen indtil Bidens valgsejr og satte derefter turbo på forhandlingerne. De seneste uger har kinesiske indrømmelser ført til et pludseligt ryk i retning mod konsensus. Hvad der før lignede en urealistisk mållinje ved årets udgang er nu indfriet.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

USA er jo også ved at trække fokus væk fra EU og Europa som nærmeste allierede ved at sætte mere ind i sydøst asien som fremtidens økonomisk centrum og handelspartner. Så det er vel kun rimeligt, og nødvendigt, EU forholder sig til den nye verdensorden. Og desuden, hvis vi vil en fredelig sameksistens på jorden fremover, så er et samarbejde med bl.a. Kina nødvendig for at kunne løse de udfordringer menneskeligheden står over for i nærmeste fremtid - Vi sidder i den forbindelse alle sammen i samme båd. Den ensomme skude Jorden.