Leder

Mitch McConnell ydmyger Trump – men det er der ingen grund til at juble over

Konflikten mellem præsident Trump og Det Republikanske Parti om forsvarsbudget og coronaredningspakke er ikke større, end at republikanerne stadig satser på at vinde det afgørende valg i Georgia om flertallet i det nye Senat på loyale Trumpvælgere. De tør ikke for alvor vende ham ryggen
Med senatsleder Mitch McConnells udmeldinger må Trump for første gang se sig slået af sine egne. Der er dog ikke tale om noget afgørende brud – republikanerne tør stadig ikke risikere at støde Trump-loyale vælgere fra sig.

Med senatsleder Mitch McConnells udmeldinger må Trump for første gang se sig slået af sine egne. Der er dog ikke tale om noget afgørende brud – republikanerne tør stadig ikke risikere at støde Trump-loyale vælgere fra sig.

Erin Scott

Udland
31. december 2020

Som om Donald Trump ikke er blevet ydmyget nok efter sit fejlslagne forsøg på at stjæle præsidentposten. Nu går hans ellers tro støtte, Senatets republikanske flertalsleder Mitch McConnell, direkte imod præsidenten og får sit parti til at stemme for at underkende det veto, som Trump kort før jul nedlagde mod USA’s forsvarsbudget.

Mere end hundrede republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus har allerede underkendt vetoet mandag. Derfor er det op til Senatet, om forsvarsbudgettet skal falde for Trumps veto. Med McConnells udmeldinger må Trump, der har nedlagt veto ni gange i sin præsidenttid, for første gang se sig slået af sine egne. Det kræver et flertal på to tredjedele at underkende præsidentens veto, og en afstemning i Senatet ventes i denne uge.

Det er naturligvis historisk, men at se det som en større, substantiel konflikt mellem Trump og Det Republikanske Parti, knap tre uger inden Trumps formelle magt udløber, vil være forfejlet. Der er ingen grund til at fejre McConnells manøvre som meget mere end et forsøg på at sikre amerikanske soldaters lønninger på et i øvrigt skyhøjt forsvarsbudget. Der har været tonsvis af andre anledninger for ledende republikanere som McConnell til at sige fra over for en grænseløs præsident – senest Trumps forsøg på at underminere et demokratisk valg, som republikanere på lavere niveauer i delstaterne heldigvis på det pureste afviste.

Uenighed om coronaredningspakke

Der er også uenigheder mellem Trump og republikanerne, når det gælder en ny coronaredningspakke. »Toprepublikanere bør snarest muligt vedtage, at støtteudbetalinger til amerikanere øges fra 600 til 2.000 dollar, medmindre de har et dødsønske,« lyder angrebet fra præsidenten på Twitter.

Men afstemningen om redningspakken har McConnell også valgt at udskyde. Desuden har han koblet loven sammen med et forslag om en undersøgelse af valgresultaterne i november og et forslag fra Trump om at ophæve juridisk beskyttelse af techselskaber (så han kan sagsøge dem). Og for at gøre det hele endnu mere kaotisk forsøger senator Bernie Sanders at bruge en såkaldt filibuster til at forhale afstemning om Trumps veto mod forsvarsbudgettet – for at presse McConnell til at stemme øgede bevillinger til trængte amerikanere igennem.

Således er alt ved det gamle. Trump kæmper den eneste kamp, der interesserer ham, og den handler om ham selv. Og republikanerne tør stadig ikke vende Trump ryggen. Bare se på Georgia, hvor det afgørende valg om flertallet i Senatet, der vil definere Bidens politiske muligheder, afholdes 5. januar. Her satser republikanerne stadig på, at Trumployale vælgere skal sikre dem sejren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

...Kan man snart få en Trump vaccine?