Leder

Trump & Co. forsøger at spænde ben for amerikansk genindtræden i atomaftale med Iran

Vil det lykkes for den trekantede front – Donald Trump, Saudi-Arabien og Israel – at spolere Joe Bidens mulighed for at genoptage atomaftalen med Iran?
Donald Trump vil næppe rydde skrivebordet før tidligst den 20. januar, hvorfor han kan nå at iværksætte/godkende flere snubletråde for USA’s genindtræden i atomaftalen med Iran.

Donald Trump vil næppe rydde skrivebordet før tidligst den 20. januar, hvorfor han kan nå at iværksætte/godkende flere snubletråde for USA’s genindtræden i atomaftalen med Iran.

ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Udland
7. december 2020

Det kræver ikke skarpe analytiske evner at regne ud, hvem der stod bag sidste uges målrettede henrettelse af Irans ledende atomforsker, Mohsen Fakhrizadeh – muligvis med et dronestyret maskingevær.

Mordet var en morbid hilsen til president elect Joe Biden i Washington og blev begået kun få dage efter et fortroligt møde i den saudiarabiske ’fremtidsby’ Nemo ved Det Røde Hav, hvor den saudiske kronprinsregent, den israelske premierminister og den amerikanske udenrigsminister rådslog om at udnytte det sidste vindue, der lukkes med Donald Trumps afgang.

Det er da tankevækkende.

Og en påmindelse om, at Trump næppe rydder skrivebordet før tidligst den 20. januar, hvorfor han kan nå at iværksætte/godkende flere snubletråde for USA’s genindtræden i den nedfrosne ’Fælles Gensidige Handlingsplan’ om kontrol med Irans atomproduktion, som Joe Biden har tilkendegivet, at han er klar til.

Aftalen blev indgået i 2015 og skrottet af Trump i 2018, men holdes stadig principielt i hævd af EU, Rusland og Kina. Irans præsident, Hassan Rouhani, har signaleret, at Teheran er med på en genoptagelse, hvis der kan nås enighed om betingelserne.

Et atomkapløb

Her er problemet – naturligvis – at Joe Bidens meldinger tolkes sådan, at USA vil genforhandle dele af aftalen – specielt tidsfristerne i 2025 for de stipulerede restriktioner på den tilladte mængde af lav-beriget uran.

USA ønsker denne solnedgangsklausul forlænget, men her satte Irans topdiplomat, udenrigsminister Javad Zarif, hælene i, da han i torsdags deltog i et internationalt seminar i Rom: »Atomaftalen er ikke en svingdør,« erklærede han og mindede om, at Obama i sin tid forlangte en 30 års klausul, men at parterne mødtes på halvvejen, hvilket – som Zarif udtrykte det – »tog to år at nå til«.

Her taler Zarif ikke kun til amerikanerne, men også til sit eget parlament, Majlis’en, hvor hardlinere i den forløbne uge fik flertal for en lov, der skipper atomaftalen ved at forudsætte en forøgelse af uran-produktionen, der betyder en berigelse på op til 20 procent mod de fire-fem procent, der er niveauet nu – og stadig lidt over aftalens 3,75 procent. Samtidig vil FN’s atomkontrollant, IAEA, blive forment adgang fra den 1. februar

Rouhani har gjort det klart, at kun en ubetinget genindtræden i ’Fælles Gensidige Handlingsplan’ straks efter Bidens tiltræden den 20. januar kan hindre, at Majlis’ gennemfører en anden behandling af den nye lov – der allerede er godkendt af det konservative Vogternes råd.

I modsat fald åbnes der for et atomkapløb i Mellemøsten – og sker det, har the bad Guys vundet. Endnu en gang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her