Leder

Unge briter – please, come back!

At Storbritannien også dropper det europæiske udvekslingsprogram Erasmus er konsekvent og dumt – og det puster til den britiske unions opløsning
Den skotske førsteminister Nicola Sturgeon kalder det ’kulturel vandalisme’, at Storbritannien har valgt at sige farvel til det europæiske udvekslingsprogram Erasmus.

Den skotske førsteminister Nicola Sturgeon kalder det ’kulturel vandalisme’, at Storbritannien har valgt at sige farvel til det europæiske udvekslingsprogram Erasmus.

Andrew Milligan

Udland
30. december 2020

»Kulturel vandalisme«.

Så vred var den skotske førsteminister Nicola Sturgeons reaktion på, at Storbritannien også siger farvel til det europæiske udvekslingsprogram Erasmus, som har »udvidet mulighederne og horisonten for så mange unge mennesker«.

Det passer. Siden 1987 er over ni millioner unge rejst ud i Europa med Erasmus, der ligesom Erasmus+ i fremtiden vil hjælpe op mod en million mennesker om året med at studere, tage praktikophold eller arbejde frivilligt i EU.

For 2021 til 2027 er budgettet til Erasmus+ derfor fordoblet fra 15 til 30 milliarder euro. Og da briterne ikke fik lov til at vælge de dele af Erasmus, som passer dem bedst, dropper de helt ud med budskabet: Erasmus er for dyrt – ikke mindst fordi der kommer næsten dobbelt så mange europæiske studerende til Storbritannien som omvendt.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Men for især unge danskere er det godt, at de nu må se sig om efter andre steder at læse - for det er jo ikke, fordi ånden flyver højt i det britiske universitetssystem. Traditionelt, bestemt, men det er på kontinentet, tankerne tænkes.

Rigtig god artikel!

Jeg tror, det er temmelig sandsynligt, at der kommer en ny uafhængighedsafstemning i Skotland. Samt at Skotland denne gang stemmer for uafhængighed med overvældende flertal.
Hvorefter Skotland melder sig ind i EU som fuldgyldigt medlem.

Hvis Skotland melder sig ud af Storbritannien, så eksisterer Great Britain ikke mere. Så er der England og Wales tilbage, samt måske Nordirland.

Så vidt jeg ved, så har Nordirland krav på en folkeafstemning mht. om de fortsat vil tilhøre Storbritannien, eller om de vil genforenes med Irland.

Hvis Nordirland stemmer for en genforening med resten af Irland, så er der kun England og Wales tilbage.

Så Brexit kan meget vel være begyndelsen til enden på Storbritannien.

En folkeafstemning skal respekteres. Det helt store problem ved Brexit afstemningen var imidlertid, at Leave-kampagnens argumenter var spækket med fake news. Herunder blev der spillet på mange ældre englænderes drøm om det tabte imperium. At hvis Storbritannien forlod EU kunne England bedre vende tilbage til fordums storhed.

Men i virkeligheden tyder det på, at det ikke er sådan, at Brexit ville "Make Britain Great Again"
Tværtimod!

Man bliver stærkere i samarbejde og i fællesskab. Det gælder både mennesker og nationer.

Selv en supermagt som USA står stærkt svækket efter 4 års mareridt under Trump. Hans insisteren på at trække USA fra Paris aftalen, fra Iran aftalen, fra internationalt samarbejde generelt og istedet køre en egoistisk "America First" politik taler sit tydelige sprog:

Selv den stærkeste har brug for at samarbejde, og hvis man isolerer sig i en eller anden indbildt magtfuldkommenhed, så taber man.

Trump påstod at han ville "Make America Great Again". I virkeligheden har Trump svækket USA mere indefra end nogen magt ville kunne gøre udefra.

"Leave" kampagnens budskab om, at Brexit ville gøre Storbritannien stærkere og mere uafhængig tyder også på at være et falsum.

Dog håber jeg på det allerbedste for alle borgere i Storbritannien og Irland.
For i min optik er både skotter, englændere, Walisere og Irere gæve folk, som jeg ønsker det allerbedste!

Ole Frank, Per Christensen, Jacob Schmidt, Jesper Eskelund, Marianne Stockmarr, Heidi Larsen, Klaus Lundahl Engelholt og Morten Reippuert Knudsen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

@ Steffen Glises

"Men for især unge danskere er det godt, at de nu må se sig om efter andre steder at læse - for det er jo ikke, fordi ånden flyver højt i det britiske universitetssystem. Traditionelt, bestemt, men det er på kontinentet, tankerne tænkes."

Med al respekt tror jeg simpelthen ikke du ved hvad du snakker om - engelske universiteter er i den absolutte europæiske top.indenfor stort set alle videnskabelige felter - se fx hvor stor en andel af EU's eliteforskningsmidler der går til forskere i England.

Niels Johannesen det har primært noget med sproget at gøre at engelske universiteter vurderes højere end andre. Det gør det naturligvis lettere at rekruttere professorer og gode studerende. Samtlige firmaer der ranglister universiteter vurdere universiteter i anglosfæren urealistisk højt i forhold til asiatiske og europæiske universiteter og de fleste af dem har partnerskaber med firmaer der står for enten at formidle kontakt mellem uddannelsessøgende og universiteter eller direkte rekruttering. Ranglisterne forfattes af de der tilfældigvis ligger højt på dem og gerne vil tiltrække pengestærke studerende. Der er jo ikke så mange penge at trække ud af KU, Lund eller Zurich som der er i brugerbetalte amerikanske universiteter der gerne vil have pengestærke kinesiske studerende. Storbritannien har det samme system og har i dag stigende priser på uddannelser og flere kinesiske studerende end studerende fra EU.

Ole Frank, David Zennaro og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Uanset hvad der sker synes den skrækkelige Nicola Sturgeon, at Skotland skal have endnu en folkeafstemning om selvstændighed. Komplet manglende respekt for afstemning i 2014.
Trods EU er interesseret i ekspansion, så er Brussels ikke interesseret i at opmuntre nationalister i Skotland eller andre steder i Europa.
Skotland bliver endnu mere afhængig af milliarderne fra London fra 1 januar 2021, så måske på tide at indordne sig!
SNP har faktisk kun en agenda, hvis den opnås, så kan partiet opløses og hvad så?

Michael Friis du har fået med at skotterne gerne vil blive i EU og nu bliver tvunget ud af englænderne? Du har også fået med at Skotland har din egen identitet og blev tvunget ind i union med England i 1707?

SNP skal nok finde et andet udtryk efter afhængighed men det er vel ikke så langt ude at et selvstændighedsparti har SELVSTÆNDIGHED på det politiske program?