Leder

UNICEF og en fodboldspiller brødføder de fattige, britiske børn. Hvor er Boris Johnson?

For første gang i UNICEF’s 74 år lange historie er børnefonden nødt til at hjælpe fattige familier i Storbritannien. Også fodboldspilleren Marcus Rashford har sikret skolemad til udsatte børn. At det britiske samfund ikke formår at sikre børns mest basale behov, lover ikke godt for fremtiden efter Brexit
Fodboldspilleren Marcus Rashford er selv vokset op i trange kår og har med et brev til det britiske parlament og en efterfølgende kampagne været med til at sikre måltider til sårbare skolebørn, som ikke kan få frokost andre steder end på skolerne.

Fodboldspilleren Marcus Rashford er selv vokset op i trange kår og har med et brev til det britiske parlament og en efterfølgende kampagne været med til at sikre måltider til sårbare skolebørn, som ikke kan få frokost andre steder end på skolerne.

Tolga Bozoglu

Udland
18. december 2020

I Storbritannien har UNICEF iværksat nødhjælp for at brødføde britiske skolebørn fra distriktet Southwark, London. FN’s børnefond har eksisteret i 74 år, men ikke desto mindre er det første gang i historien, at fonden bliver nødt til at hjælpe fattige familier i et land, som ellers opfatter sig som et af verdens rigeste.

Således har børnefonden doneret 200.000 kroner til foreningen School Food Matters, som med donationen skal sikre 18.000 portioner morgenmad i juleferien til børn fra 25 skoler.

At UNICEF hjælper med at brødføde britiske skolebørn må anses for at være et lille julemirakel, men nødhjælpen udstiller også øget social ulighed i Storbritannien.

I Storbritannien lever over fire millioner børn i fattigdom. Ifølge Food Foundation skønnes det, at en halv million britiske børn sulter, og at over to millioner børn bor i husstande, hvor mad på bordet ikke er en selvfølgelighed.

Coronakrisen kan tilmed have kostet op til 800.000 briter jobbet, og de såkaldte fødevarebanker, som drives af kirker og velgørende foreninger, har oplevet en massiv efterspørgsel på måltidskasser.

Middelklassen kæmper

Ifølge Storbritanniens største netværk af fødevarebanker, The Trussell Trust, har foreningens fødevarebanker uddelt over en million måltidskasser siden foråret.

Ovenikøbet mener fødevarebankerne, at det ikke blot er samfundets udsatte, som henter måltiderne. Også forældre fra middelklassen med realkreditlån, bil og børn kæmper for at brødføde familien. 

Et af de børn, som er opvokset i trange kår i et af Manchesters fattigste kvarterer, er Marcus Rashford. I dag er han fodboldspiller i klubben Manchester United og på landsholdet, og han har med et brev til det britiske parlament og en efterfølgende kampagne sikret måltider til sårbare skolebørn, som ikke kan få frokost andre steder end på skolerne. En kamp, som Dronning Elizabeth har hædret.

Men at britiske børn skal brødfødes af UNICEF, fødevarebanker – fungerer via donationer – samt en aktivistisk fodboldspiller, lover ikke godt for det britiske samfund.

»Vores sociale systems sårbarhed sættes nu i relief. Det er det ekstreme pres på fødevarebankerne et tydeligt eksempel på,« som Liverpools viceborgmester har udtalt til avisen The Guardian.

At Brexit tilmed truer en forkrampet, britisk økonomi, kræver handling fra premierminister Boris Johnson, som lige nu er svær at få øje på.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det udstiller blot, at Storbritannien er - og altid har været - et brutalt klassesamfund. Hvis jeg var Boris Johnson, ville jeg føle mig ualmindelig pinlig berørt over at UNICEF finder anledning til at træde til for at sikre, at britiske børn får i hvert fald ét måltid mad om dagen.

Og Brexit vil blot øge presset mod de fattigste britiske familier.

Søs Dalgaard soesdalgaard@gmail.com, Gitte Loeyche, Jesper Frimann Ljungberg, Jane Jensen, Herdis Weins, David Zennaro, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Munk, Klaus Schwab, Peter Mikkelsen og Karen Grue anbefalede denne kommentar

Og det mest groteske er at der er mange af de fattige der har stemt for brexit.
Østarbejdere er syndebukkene og de svageste bed på.
https://www.dr.dk/nyheder/udland/brexit/dr-i-blackpool-fattige-briter-vi...