Leder

1.500 milliarder kroner fra EU skaber selv for Italien en dyb og ubelejlig politisk krise

En politisk krise i Italien kan skabe bekymring for, hvordan Rom vil håndtere de mange coronamilliarder, landet står til at modtage fra EU. Hvis premierminister Giuseppe Conte svigter sit ansvar, kan det blive mere end svært at forklare, hvorfor EU i fremtiden igen skal kaste italienerne en redningskrans
Tirsdag aften overlevede den italienske premierminister Guiseppe Conte og koalitionsregeringen med nød og næppe en mistillidsafstemning i senatet med 156 stemmer for og 140 imod.

Tirsdag aften overlevede den italienske premierminister Guiseppe Conte og koalitionsregeringen med nød og næppe en mistillidsafstemning i senatet med 156 stemmer for og 140 imod.

Alessandra Tarantino

Udland
21. januar 2021

Gennem stædighed og pragmatisme har Giuseppe Conte holdt overraskende længe som Italiens premierminister. I 2018 var han ukendt juraprofessor og uden politisk erfaring, men siden har han formået at holde fast i sin taburet som chef for både en centrum-højre-regering og en centrum-venstre-regering.

Og tirsdag aften overlevede han og koalitionsregeringen så med nød og næppe en mistillidsafstemning i senatet med 156 stemmer for og 140 imod.

Regeringen undgik at blive nedstemt, da det lille parti Italia Viva undlod at stemme. Det var netop det parti, anført af Matteo Renzi, som satte gang i den nuværende politiske krise ved at trække sig ud af regeringskoalitionen, blandt andet på grund af en strid om, hvordan Italien skal bruge de over 1.500 milliarder kroner, som landet står til at modtage fra EU’s genopretningsfond.

Conte står med den snævre sejr endnu oprejst, men dog stærkt svækket, efter han har mistet sit flertal med Italia Vivas afgang.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her