Leder

2021 bliver Angela Merkels finale. Men drop helgenkåringen, bitte

Efter et hæsblæsende 2020 med coronakrise, tysk EU-formandskab og Brexit troner kansler Merkel urørligt på toppen af EU. I 2021 er det endegyldigt slut, men helgenkåringen af Mutti kan vi roligt spare os
Som Der Spiegel rammende har formuleret det, har Angela Merkel »holdt sammen på den europæiske butik uden at glimre«. Men der er ingen grund til at helgenkåre kansleren. Under tysk EU-formandskab er der eksempelvis hverken blevet leveret på asylreformer eller på landbrugsreformer.

Som Der Spiegel rammende har formuleret det, har Angela Merkel »holdt sammen på den europæiske butik uden at glimre«. Men der er ingen grund til at helgenkåre kansleren. Under tysk EU-formandskab er der eksempelvis hverken blevet leveret på asylreformer eller på landbrugsreformer.

HANNIBAL HANSCHKE

Udland
4. januar 2021

Velkommen til år 2034!

31 stater fra den sydlige halvkugle anklager Tyskland ved Den Internationale Domstol – ikke i Haag, som er oversvømmet, men i Berlin – hvor de kræver 60 milliarder euro årligt i skadeserstatning for Tysklands store CO2-udledning og alt for langsomme grønne omstilling.

Ja, vi er i et fiktivt univers i den tyske spillefilm Ökozid, der havde premiere i 2020. På anklagebænken sidder ikke mindst den tyske miljøminister fra 1994 til 1998 og senere kansler fra 2005, altså Angela Merkel.

I virkelighedens verden slutter hendes tid som kansler definitivt her i 2021. Og hun har faktisk tilbagelagt et ufatteligt indenrigs- og europapolitisk comeback det seneste år.

Ved indgangen til 2020 havde CDU fæle delstatsvalgnederlag bag sig, og Merkel var tvunget ned fra stolen som forkvinde for Europas største parti. Da hendes kronprinsesse, Annegret Kramp-Karrenbauer, tilmed faldt, så Merkel ud til – ligesom samtlige andre tyske kanslere før hende – at blive savet ned i utide inden næste valg i efteråret 2021.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Mutti :)

Det er svært at være pragmatisk politiker uden at få lort på fingrene.

Gustav Alexander

Præsterer tyskerne at vælge endnu en teknokratisk neoliberalist fra CDU, så må det gå ud over ens respekt for folkeslagets politiske sensibilitet.