Leder

EU skal vise handlekraft i Navalnyj-sagen. Hvis ikke nu, hvornår så?

Oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyjs anholdelse understreger en udvikling i Rusland, hvor staten intensiverer sit greb om befolkningen, men hvor civilsamfundet samtidig gør kraftig modstand. Lørdag var næsten 100 byer scene for de største demonstrationer i landet i længere tid
EU indførte i oktober sanktioner mod seks Putin-folk efter giftangrebet på Aleksej Navalnyj. I denne omgang har EU indtil videre holdt sig til fordømmelser af Navalnyjs anholdelse, der i weekenden førte til omfattende demonstrationer i mere end 100 russiske byer. Men EU bør gå længere end de efterhånden mange fordømmende ord, skriver Ida Sparre-Ulrich i denne leder.

EU indførte i oktober sanktioner mod seks Putin-folk efter giftangrebet på Aleksej Navalnyj. I denne omgang har EU indtil videre holdt sig til fordømmelser af Navalnyjs anholdelse, der i weekenden førte til omfattende demonstrationer i mere end 100 russiske byer. Men EU bør gå længere end de efterhånden mange fordømmende ord, skriver Ida Sparre-Ulrich i denne leder.

Maxim Shemetov

Udland
25. januar 2021

De blev mødt af hårdtslående politifolk, arrestationer og nogle steder 50 minusgrader. Lørdag var der indkaldt til landsdækkende demonstrationer i Rusland til forsvar for oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj, der forrige søndag blev arresteret i en lufthavn i Moskva efter at være vendt hjem fra Tyskland.

En omvendt verden, for oppositionspolitikeren har i det seneste halve år været mest kendt som offeret i et attentat med giftstoffet Novichok.

Drabsforsøget har fået EU-lande til gentagne gange at udtrykke bekymring og kræve, at de russiske myndigheder igangsætter en officiel undersøgelse af forløbet.

Rusland har dog reageret lige omvendt: Over efteråret er der blevet indsamlet en bunke strafferetlige anklager, som Navalnyj vendte hjem til fra sin behandling i Berlin, og oppositionspolitikeren risikerer nu flere års fængsel for en gammel bedrageridom, der ifølge hans tilhængere er fabrikeret.

Oppositionen kvæles

Navalnyj-sagen tegner et billede af to sideløbende udviklinger i dagens Rusland.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"En omvendt verden, for oppositionspolitikeren har i det seneste halve år været mest kendt som offeret i et attentat med giftstoffet Novichok.

Drabsforsøget har fået EU-lande til gentagne gange at udtrykke bekymring og kræve, at de russiske myndigheder igangsætter en officiel undersøgelse af forløbet.

Det er helt fair at bede om en undersøgelse og udtrykke bekymring - men når vestlige myndigheder og etablerede politikere samtidig anklager Rusland på forhånd og taler om sanktioner etc., er det vel forståeligt at russerne ikke er særligt motiverede for at igangsætte undersøgelser. EU, USA og stort set alle Vestens massemedier grunder deres anklager på indicier og forlydender, som for store deles vedkommende stammer fra et britisk-amerikansk mediebureau og vestlige efterretningstjenester, foruden Navalnyj selv. Det forekommer irrationelt og konfliktoptrappende (atter) at forlange at Rusland skal rense sig for anklager, man ikke har beviser for - men som nævnt er det ganske rimeligt at bede om en undersøgelse og udtrykke undring/bekymring.

Flere steder i lederen underforstås det som et faktum at Rusland står bag, det skrives endog direkte - og det er tendentiøst for mange vestlige mainstreamaviser at man sælger den russiske bjørns skind før dyret er skudt. Den gøres påfaldende hurtigt til (endnu et) eksempel på at Putins Rusland er en morderisk fjende, at konfliktudvikling er en uundgåelighed og at vi skal ruste os følelsesmæssigt, kognitivt, digitalt, økonomisk/handelsmæssigt og militært. Der er ikke langt mellem antagelse og faktualisering i massemediernes og pressebureauernes ekkokamre - og de skylder snart at rådgive russerne om at anvende gerningsmænd, som de er uden relation til - og at ophøre med at anvende mordvåben, som notorisk vil knytte dem til sagen.

Bortset fra dette, er det naturligvis kritisabelt at Putin-styret anvender totalitære og politistatslige metoder i styringen af landet - og der er brug for en vedholdende kritik af både dette, ligesom der er brug for at den russiske befolkning involveres i den demokrati- og lighedsudvikling, som er nødvendig for landet, og ønsket af betydelige dele af befolkningen.

Lars Løfgren, Søren Dahl, Mogens Bach Jensen, Anders Graae, Karsten Nielsen, Per Torbensen og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar

Officielt blev 3.642 borgere anholdt på cirka 120 forskellige lokaliteter. Og officielt blev 27 personer ført til hospital for behandlinger efter den ualmindelig grove kontakt med politiet Desuden er en tilfældig forbipasserende kvinde blevet sparket så grundigt af en betjent, ay hun ligger på intensiv- afdeling.

Myndighederne har denne gang droppet deres normale blufærdighed for vidner, og har uhæmmet udført den brutale og grove vold for øjnene af vestlige journalister.

Men det var absolut nødvendigt at være så brutale, oplyser myndighederne, for nogle havde slet ingen godkendt tilladelse til at demonstrere.

I øvrigt skal alle russiske journalister, der ind i mellem også arbejder for vestlige medier, i hver sætning skrive, at vedkommende er "udenlandsk agent".

Vladimir Putins Rusland vil klare sig uden vesten, men det vil blive på et langt lavere niveau. For den nuværende økonomiske situation i Rusland er sådan, at landet faktisk er dybt afhængig af vestlige køb af olie og gas.

Derfor syntes jeg, at nu må man trække en streg i sandet, og stoppe al indkøb af olie og gas. Det indebærer selvfølgelig, at industrierne og storgartnerierne i Tyskland, Østrig, Holland, Tjekkiet og Belgien må til at spare på energien samt deltage i udvikling af alternative energier. Men ærligt talt er det vel også nødvendigt.

Thomas Bindesbøll, Alvin Jensen, Olaf Tehrani, Carsten Hansen, Mogens Kjær, Georg Kallehauge, Kent Bajer og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

Det bedste havde været om EU styrede hele Verden! Danmark bør gå forrest med det krav.
VI VED BEDST!

kjeld hougaard

PS: bare se hvor godt det gik da vi fjernede de tyranniske ledere i Afghanistan, Irak, Lybien = i dag blomstrende demokratier som hylder os for vores hjælp!

Lars Løfgren, Søren Dahl og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Desværre kan jeg kun se denne leder som endnu et eksempel på et vestligt medies overfladiske, tendentiøse og ensidige behandling af et emne, når det drejer sig om nationer, som ikke er i USA.s kridthus. Jeg har to hovedbetragtninger: 1) Lederen passer som fod i hose i det dominerende angelsaksiske informationsflow, hvor forlydender bliver gjort til sandhed (fx her ”Putins milliardpalads” – selvom et sådant ejerskab ikke er påvist troværdigt). Også her anes en tydelig hensigt med artiklen – på bekostning af information og synsvinkler fra seriøse, flersidede kilder. Hvad siger fx Rusland selv om denne sag med Navalnyj og om paladset? Det hele passer tragisk og ulykkeligt nok i agendaen for USA.s militærindustrielle kompleks, der til brug for et svimlende oprustningsbudget (uden hvilken USA.s økonomi ville gå i chock) har brug for et fjendebillede. Tænker I dog slet ikke på inde i Informations redaktion, at ensidige artikler som denne om fx Rusland og Kina kan bidrage til dette? 2) Opfordringen til EU om sanktioner passer ligeledes som fod i hose til USA.s bredt anlagt sanktionspolitik over for nationer, hvis genstridige handlinger ikke er velsete. Kan VI virkelig tillade os med de problemer, som vores vestlige civilisation har skabt, at ”kaste de første sten” og at ophøje os på en moralsk kæphest? Så dybt er hovedparten af medierne (incl. Information) åbenbart sunket her i landet, at de kritikløst og uden sønderlig selvkritik viderekolporterer synspunkter og tendentiøse budskaber i en grad, så man fristes til at kalde det propaganda.

Ole Vedel Villumsen

„EU skal vise handlekraft“ — hvorfor? Hvad skal det nytte? Det russiske regimes opførsel er uhyrlig, og hvis vi kan gøre noget for at ændre den, skal vi. Men hvad nytter sanktioner? De vil styrke Putin og hans tilhængere i at at EU er imod Rusland og vil styrke snarere end svække ham. Er det det vi ønsker at opnå?
„Så hvis ikke nu, hvornår så?“ Det skal jeg gerne svare på: Den dag hvor enten den russiske opposition beder os om det eller vi selv tror på det faktisk vil føre til forbedringer.

Ole Vedel Villumsen, at sanktioner mod Rusland styrker Putin er et på kort sigt reelt perspektiv - et andet er at Ruslands økonomi og handelspolitikker kommer under pres, hvilket over tid vil kunne svække Putins muligheder for at holde såvel den russiske befolkning som hans magtpolitiske og økonomiske støtter i ro.

De nylige protester og demonstrationer mod Navalnyjs arrestation/Putins korruption havde deltagelse af blot promiller af den russiske befolkning, men dén slags kan jo udvikle sig - og indskrive sig understøttende i en fortælling om at Putin er upopulær og mangler befolkningens opbakning - og så bliver han endnu mere jaget vildt for konspirations- og mordanklager, måske også storindustriel torturer af, og overlagte massedrab på, egen befolkning (som f.eks. Assad måtte og må stå på mål for). Og indtil videre går det jo meget godt; selv mennesker som bryster sig af et demokratisk grundsyn falder rask væk i hullet og legitimerer brud på international lov, omvendt bevisbyrdediskurser og ren propaganda. Illustrativt for en ret generel, demokratisk umodenhed.