Leder

Fire år med Trump har måske været sundt for Europa. Vi er i hvert fald vågnet op

Når Joe Biden lover, at »Amerika er tilbage«, må Europa tilføje: Ja, men hvor længe? Trump har lært os, at Europa ikke altid kan vente på USA
»Fire år med Trump har paradoksalt nok været sundt for Europa. Vi er vågnet op og har erkendt, at »tiderne, hvor vi kunne forlade os helt og holdent på andre, har været forbi i et stykke tid‚« som Angela Merkel sagde i 2017.« skriver Christian Bennike.

»Fire år med Trump har paradoksalt nok været sundt for Europa. Vi er vågnet op og har erkendt, at »tiderne, hvor vi kunne forlade os helt og holdent på andre, har været forbi i et stykke tid‚« som Angela Merkel sagde i 2017.« skriver Christian Bennike.

Chip Somodevilla

Udland
20. januar 2021

I sin selvbiografi »Lov mig« beskriver Joe Biden, hvordan han under en rejse til Europa i 2015 tager sit barnebarn med til den nazistiske koncentrationslejr Dachau. Hun skal lære om den traumatiske historie, som binder Europa og USA sammen, skriver han. Det, som gør EU »essentiel for amerikansk velstand og langsigtet sikkerhed,« som Biden senere formulerede det i en tale til Europa-Parlamentet i 2010.

Europæere elsker, når amerikanere siger den slags. Åh, han forstår os.

»Welcome back America,« skrev Paris’ borgmester og mulige franske præsidentkandidat, Anne Hidalgo, på Twitter.

Det er sandt, at Joe Biden gør mange ting meget lettere for Europa, alene fordi han ikke er Donald Trump: USA genindtræder i Parisaftalen og WHO. Ingen forestiller sig, at Biden sår tvivl om NATO’s musketered, flirter med Vladimir Putin i Rusland og vilkårligt trækker tropper ud af Tyskland. Handelskrigen mellem USA og EU vil sandsynligvis køle ned, og hvem ved, måske kan Iranaftalen igen komme i gang?

Det er svært at være ked af det på sådan en dag.

Men når den lune fornemmelse af lettelse har lagt sig, kan man alligevel ikke lade være med at se over Atlanten og stille sig selv samme spørgsmål, som den tyske parlamentariker Metin Hakverdi stillede i sidste uge: »Var Trump undtagelsen, eller vil Job Biden være undtagelsen?«

Når Joe Biden lover, at »Amerika er tilbage«, må Europa tilføje: Ja, men hvor længe?

Den europæiske opvågning

Fire år med Trump har paradoksalt nok været sundt for Europa. Vi er vågnet op og har erkendt, at »tiderne, hvor vi kunne forlade os helt og holdent på andre, har været forbi i et stykke tid‚« som Angela Merkel sagde i 2017.

Sammen med Brexit, flygtningekrisen og højrepopulismens succes har Trump ændret tænkningen i Europa. Især i Bruxelles, hvor man nu ikke kun taler den frie handels globale managementsprog – nu handler internationale aftaler om politik og om suverænitet. Om »strategisk autonomi«, som det hedder med et nyt buzzword: Vi skal have en mere »styret globalisering«, som de siger i Frankrig.

Vi må ikke lade kineserne købe vores virksomheder, vi må ikke lade Silicon Valley styre ytringsfriheden på nettet, vi må ikke have produktionskæder, der er helt afhængige af ét land eller én producent.

Og Europa kan ikke længere vente på USA. Som Frankrigs finansminister mandag sagde til The New York Times.

»Vi er nødt til at gå videre i kampen imod klimaforandringerne, i opbygningen af nye industrier, innovation og i at bane vejen for et stærkt og uafhængigt europæisk kontinent.«

Det er i det lys, man skal se EU’s nye investeringsaftale med Kina, som blev gennemført den 30. december. Man kunne jo også have ventet på Joe Bidens tiltrædelse, så EU og USA kunne danne fælles front imod Beijing.

Det giver på den ene side mening: Man kan dårligt opbygge international orden om et land, der ikke bare er splittet i to stridende dele, men hvor den ene del – republikanerne – i stigende grad repræsenterer reaktionære synspunkter: De benægter klimaforandringerne, kæmper imod kvinders ret til abort og modarbejder de svageste borgeres ret til den mest basale sundhedssikring.

En stor undersøgelse fra European Council on Foreign Relations viste i denne uge, at mange europæere har mistet troen på USA: Et flertal af borgerne i 11 europæiske lande svarede, at USA’s politiske system er i stykker, og at Kina inden for ti år vil være en større magt end Amerika.

Samtidig er Europa gledet ned ad prioriteringslisten i Washington. Det startede med Richard Nixons rejse til Kina i 1972 og kulminerede med Barack Obamas »Pivot to Asia«. Biden har måske nok besøgt Dachau, men hans udenrigspolitiske prioriteringer lyder lige nu: Kina, Kina, Kina og måske Rusland … Europa er langt nede på listen.

På den anden side hænger USA og Europa sammen. Der bliver spillet amerikansk musik til begravelser i Frankrig og Polen. Vores børn ser Disneyserier, og vores arbejdsliv fungerer kun på grund af Google og Zoom. Dollaren er verdens valuta, de amerikanske universiteter er verdens bedste, og Amerika er den eneste demokratiske modvægt til Kinas autoritære samfundsmodel. Og nå ja, Europas fysiske sikkerhed er stadig totalt afhængig af USA’s militær og den atomare paraply.

Chokket over Trump har rent faktisk fået europæerne til at indse, at der er brug for mere politisk styret globalisering. Og det er glædeligt. Men netop i dag virker det samtidig på sin plads at sige tillykke: Velkommen tilbage, Amerika! Og at tilføje: Vi håber, det er Trump, som er undtagelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Trumpismen har lært EU, "at der er brug for mere politisk styret globalisering"...." Det er i det lys, man skal se EU’s nye investeringsaftale med Kina." Jamen hvor er dog logikken? For har EU ikke overfor Kina nøje de samme interesser som USA!? Og derfor vil forhandlingsresultatet med Kina kunne have været blevet bedre for EU ( og USA) sammen med USA ved bordet.
Jeg ser det som Trump spasmerne har trumfet fornuften i et "tak for sidst" , som var EU blind overfor den udstrakte hånd fra Joe B!

"Trumpismen" er et udtryk for det amerikanske rigmandsvældes verdenssyn - "et politisk økonomisk snæversyn iblandet en superegoistisk hensynsløs kapitalisering af markedet, som de anser for en uudtømmelighed på kloden".

De ofrer gerne mia. for at undgå lovgivning som handler om fælles mål imod klimaforandringerne, som de ikke vil acceptere for en vis del at være menneskeskabte, og som vi derfor skal addressere politisk samlet.

Deres afstandstagen fra at være en del af problemet ser vi tydeligst i netop fravalget af fora hvori indgår politisk økonomiske tiltag mod at begrænse menneskets medindflydelse på klimaforandringerne, og mener det er udgifter - den slags der ingen indtægter giver til forøgelse af deres formue, - selv om formuerne kan være ligegyldige når ressourcerne er opbrugt.

Amerika er en ressource komsumerende kæmpe, fra kapitalismens dybeste lortebrønd, der giver fanden i hvad som helst, for den kortsigtede gevinstmaksimering, - så skidt med overlevelse, for det gælder jo kun de andre.

Alliancernes som "Trumpismen" har brudt viser der intet andet perspektiv er i amerikansk politik, og som resten af verden skal indrette sig på, - den vil komme igen, med gyldne løfter og bedrageriske "sandheder" som - almuebærmen i Amerika elsker at tro på, og vil gå gennem ild og vand for.

Generelt har den udvandrende almue fra Europa ikke udviklet sig åndeligt særlig meget siden udvandringerne, - der er stilstand på vidienområdet - som er afløst af simpel tro, uanset hvor vildt budskabet er, stiller ingen spørgsmål til faktualiteten bag, "Qanon" og dens løgne er et glimrende eksempel herpå.

Med Trump har Amerika betrådt en farlig sti, som hurtigt kan gentage sig og sandsynligvis vil gøre det igen, for republikanernes tilslutning i det politiske miljø har været ovenud stor hele vejen igennem, - selv de værste løgne har de accepteret, så hvorfor skulle det ikke lige netop kunne gentage sig, når "kærligheden" til løgne har været så stor, - man savner dem måske i fremtiden!?

Niels Jakobs, Jeppe Lindholm, Mogens Kjær og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Den vigtigste erfaring EU har gjort sig de seneste 4 år med Trump er, at EU fremover skal kunne stå på egne ben på alle niveauer. Ikke mindst sikkerhedspolitisk, hvor EU har en vigtig rolle at spille for at sikre en fredelig sameksistens i den fremtidige verdenorden.

Men også på områder som økonomi, teknologi, miljø- og klima, samt udenrigspolitik. Og ikke mindst at EU og Europæiske værdier har en vigtig rolle at spille i udviklingen af den fremtidige verden.

Jesper Lykke Jacobsen, Jørgen Larsen, Jørgen Mathiasen, Jacob Nielsen, Espen Bøgh, Carsten Munk, Mogens Kjær, Steffen Gliese, Torben K L Jensen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
kjeld hougaard

@Niels Jacobs
Det er svært at spå – specielt om fremtiden [Storm P]. Verden i morgen er dog med sikkerhed ikke den samme om den var i går. ”Westens/USA” [vi kan glemme ”Globale UK” for nu?] har efter kolonitiden villet styre verdens udvikling militært, økonomisk og nu senest moralsk. Det første gik ikke så godt – trods Danmarks gedigne medhjælp. Økonomisk har USA fuld kontrol over Europa, Indien løfter ikke rigtigt som det måske var forventet – Kina er den økonomiske magt som truer USA’s enevælde. [derfor kører vi nu det moralske skyts i position]. Investeringsaftalen har, som jeg forstår det, sin værdi i sin existens, snarere end i sin substans – som forventes udviklet som den nu kan i praksis. At Europa – syd for grænsen – ser muligheder for egen udvikling i Øst [inkl. Gas fra Rusland mm] er vel den chance vi har hvis vi ikke vil underordnes USA’s nationale interesser. Biden, hvad man end forventer, er præsident for USA, ikke for ”Westen”, og ”Amerika først” får nok en anden substans, men forsvinder selvfølgelig ikke. Det ville stride mod konstitutionen.

Christian Mondrup

Forfatteren skriver, at "de amerikanske universiteter er verdens bedste". Er der belæg for et så generaliseret udsagn? Min helt igennem uvidenskabelige fornemmelse er, at _nogle_ amerikanske universiteter er blandt de bedste på _nogen_ forskningsområder.

Eva Schwanenflügel

@ Christian Bennike
"I sin selvbiografi »Lov mig« beskriver Joe Biden, hvordan han under en rejse til Europa i 2015 tager sit barnebarn med til den nazistiske koncentrationslejr Dachau".

Du kan da ikke være bekendt at lave om på titlen i den danske oversættelse, når det endda er Informations forlag der udgiver bogen.. ;-)

Joe Biden: ’Løfter for livet’. Oversat af Jakob Levinsen. Informations Forlag. 472 sider. 300 kroner

Eva Schwanenflügel

PS. Bogens titel på engelsk er "Promises to keep".