Leder

Vil foråret nogensinde komme tilbage?

Mellemøsten har altid været en region fyldt med problemer, men i dag er problemerne værre end nogensinde. Måske er der håb forude. Måske venter dystopien
Hvad der venter Mellemøsten, er der ingen, der ved, men lige nu afhænger meget af den nye amerikanske præsident Joe Biden, og det helt afgørende og måske paradoksale spørgsmål bliver, hvordan Biden i praksis håndterer Mellemøstlige ledere, mens USA langsomt trækker sig ud af regionen.

Hvad der venter Mellemøsten, er der ingen, der ved, men lige nu afhænger meget af den nye amerikanske præsident Joe Biden, og det helt afgørende og måske paradoksale spørgsmål bliver, hvordan Biden i praksis håndterer Mellemøstlige ledere, mens USA langsomt trækker sig ud af regionen.

Carolyn Kaster

Udland
11. januar 2021

Det Arabiske Forår var en historisk begivenhed, der fik alverdens individer, bevægelser og samfundsgrupper til at projicere deres egne værdier, håb og drømme over på revolutionerne.

Venstrefløjen mente, at der var tale om klassekamp. Islamisterne var overbeviste om, at der var tale om en islamisk vækkelse. De sekulære mente, at det var et opgør mod traditionelle og religiøse normer. Vestlige demokrater så arabernes kamp som en kamp for et liberalt demokrati. Alt imens regionens autokrater kun så sammensværgelser mod deres magt.

Og på en måde har de allesammen ret.

Der var strid mellem samfundets klasser i mange lande. Der var også en islamisk vækkelse, særligt i de lande, hvor islamisterne blev undertrykt af sekulære autokrater. Der var også et folkeligt ønske om demokratier, der mindede om dem i Vesten. Og der var uden tvivl elementer af sammensværgelser mod magthaverne flere steder.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Waleed Safi

Det er helt fint og forståeligt, at USA trækker sig ud af Mellemøsten -
USA har mere end nok i sine egne problemer.

Arne Lund, Peter Beck-Lauritzen, Lisbeth Glud og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Nu ikke så pessimistisk. Ude i min have, er de først vintergækker ved at pible op......