Leder

GameStop er en nøgle til at forstå finanskapitalismen

I den forgangne uge fik store hedgefonde sig et hak i tuden, da en hær af Reddit-aktivister gjorde fælles front mod finansspekulanterne. Manøvren ikke er efterlignelsesværdig, og netop derfor giver den et praj om, hvor finansreguleringen skal lappes
»De modsatrettede interesser mellem hedgefondene og Reddit-brugerne resulterede i en stand-off. Og i hvad der lignede en regulær blodrus på Reddit, steg GameStops aktiekurs fra godt 20 helt op til 448 dollar med store udsving undervejs og sidenhen.« skriver Magnus Sabroe Bjernemose.

»De modsatrettede interesser mellem hedgefondene og Reddit-brugerne resulterede i en stand-off. Og i hvad der lignede en regulær blodrus på Reddit, steg GameStops aktiekurs fra godt 20 helt op til 448 dollar med store udsving undervejs og sidenhen.« skriver Magnus Sabroe Bjernemose.

Shannon Stapleton

Udland
30. januar 2021

Finanseliten, der administrerer enorme kapitalsummer i såkaldte hedgefonde på Wall Street, fik sig i denne uge et ordentlig rap over snuden med et af deres egne redskaber. Og pludselig kom de med opråb om ulovligheder og svindel og krævede øget regulering af finansverdenen. 

Det kom som følge af et besynderligt fænomen, der har udspillet sig på det amerikanske aktiemarked. Almindelige mennesker tog nemlig kampen op med Wall Street-eliten – ikke som Occupy Wall Street gjorde for ti år siden med demonstrationer, underskriftsindsamlinger og besættelser. Nej, i stedet viste de sig at være lige så gode til at spille spekulationsspillet som de professionelle på Wall Street.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er vist for tidligt at udpege en vinder i dette slag. Det havde ellers været opmuntrende, hvis mange mennesker med små beløb kunne påføre de shortende spekulationsfonde et tab som fondene selv havde tænkt sig at påføre andre, fx min eller din pensionskasse.
Men når jeg læser om de tre småinvestorer, der fortæller, hvorfor de købte GameStop-aktier, så synes deres motiver i højere grad at være forhåbningen om hurtig berigelse frem for en politisk motiveret aktion. De spiller altså samme spil som de store fonde, og de fleste vil tabe, selvom vi formentlig kun vil høre om de få, som var heldige at sælge i tide. Skal vi afskaffe den samfundsskadelige børsspekulation, er der nok kun den politiske vej, selvom det da havde været morsomt, hvis "folket" kunne slå spekulanterne på deres hjemmebane.

olivier goulin, Ib Christensen og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Alene det at amerikanerne igen taler om Glass-Steagall er en lille sejr.

Per Christiansen

Var der ikke noget med at Robinhood platformen tvangs solgt nogle af aktierne for at hjælp kapitalfonden?

Per Christiansen, Robinhood lukkede for køb af aktien og fastholdt at den kunne sælges - og selvom børsmæglerbranchen er en absolut utilregnelig størrelse, er noget sådant utilstedeligt. Robinhood gik med manøvren åbenlyst hedgefondens ærinde og sikrede at kursfaldet, som fonden havde spekuleret i, blev reetableret.

Tager selskabstømning til næste level - ingen i finanssektoren har ønsket at være frontrunners, men .... 'giving bad people good ideas' - sejt ?

Ib Christensen

Lidt nyt om tingene. Det er hvis ikke helt simplet hvad situationen er.

https://youtu.be/v2O6lXZ4rkI

Ib Christensen

Uploaderen af den video jeg linkede til 6:54 har fået en mistanke om at han har vider bragt alternative fakta, og har derfor lukket adgangen til den indtil han får fundet ud af mere.
Så linket virker ikke mere.