Leder

GameStop er en nøgle til at forstå finanskapitalismen

I den forgangne uge fik store hedgefonde sig et hak i tuden, da en hær af Reddit-aktivister gjorde fælles front mod finansspekulanterne. Manøvren ikke er efterlignelsesværdig, og netop derfor giver den et praj om, hvor finansreguleringen skal lappes
»De modsatrettede interesser mellem hedgefondene og Reddit-brugerne resulterede i en stand-off. Og i hvad der lignede en regulær blodrus på Reddit, steg GameStops aktiekurs fra godt 20 helt op til 448 dollar med store udsving undervejs og sidenhen.« skriver Magnus Sabroe Bjernemose.

»De modsatrettede interesser mellem hedgefondene og Reddit-brugerne resulterede i en stand-off. Og i hvad der lignede en regulær blodrus på Reddit, steg GameStops aktiekurs fra godt 20 helt op til 448 dollar med store udsving undervejs og sidenhen.« skriver Magnus Sabroe Bjernemose.

Shannon Stapleton

Udland
30. januar 2021

Finanseliten, der administrerer enorme kapitalsummer i såkaldte hedgefonde på Wall Street, fik sig i denne uge et ordentlig rap over snuden med et af deres egne redskaber. Og pludselig kom de med opråb om ulovligheder og svindel og krævede øget regulering af finansverdenen. 

Det kom som følge af et besynderligt fænomen, der har udspillet sig på det amerikanske aktiemarked. Almindelige mennesker tog nemlig kampen op med Wall Street-eliten – ikke som Occupy Wall Street gjorde for ti år siden med demonstrationer, underskriftsindsamlinger og besættelser. Nej, i stedet viste de sig at være lige så gode til at spille spekulationsspillet som de professionelle på Wall Street.

Aktionen blev koordineret fra en side på det sociale medie Reddit ved navn WallstreetBets, hvor amatørspekulanter almindeligvis giver hinanden investorråd og nørder finans. Flere Reddit-brugere havde det seneste års tid investeret i aktier i den tidligere så populære spil- og konsolforhandler GameStop. Omtrent samtidig havde flere hedgefonde som Melvin Capital og Citron Research satset penge på, at aktiekursen ville falde – det, der kaldes shortselling.

Det går grundlæggende ud på, at man låner en aktie og sælger den med det samme. Så venter man på, at aktiekursen falder, for derefter at købe den tilbage til en lavere pris. Aktien gives tilbage til udlåneren, og profitten propper man i lommen. Ulempen er, at risikoen ved shortselling er stor: Hvis en anden investor køber aktier i det selskabet og dermed får aktiekursen til at stige, står man til at miste potentielt rigtig mange penge. En sådan manøvre kaldes et »short squeeze« og er ikke ualmindelig på Wall Street.

De modsatrettede interesser mellem hedgefondene og Reddit-brugerne resulterede i en stand-off. Og i hvad der lignede en regulær blodrus på Reddit, steg GameStops aktiekurs fra godt 20 helt op til 448 dollar med store udsving undervejs og sidenhen. Og i hvert fald så Melvin og Citron sig nødsaget til at købe sig fri til sidst med milliardstore tab til følge.

David mod Goliat

Den succesfulde short squeeze blev båret frem af en stærk fortælling om almindelige mennesker og småinvestorer mod finanseliten. Selv om det resonerede hos Reddit-brugerne, så er det en forenkling. Flere store fonde, heriblandt BlackRock og Silver Equity, befinder sig på den vindende side med gevinst på flere milliarder. Og de, der først når med på GameStop-aktien, når den er på toppen, risikerer at miste rigtig mange penge.

Aktionen og Wall Streets reaktion er en oplagt prisme til at forstå finansmarkedets fejl og mangler gennem.

De har udstillet finanselitens hykleri. Der har lydt mange og skingre opfordringer til myndighederne om at kigge aktionen efter i sømmene for svindel. Reddit-brugerne indlod sig jo på en koordineret handel med aktierne med henblik på at profitere på kursudsving – og det er da for galt, ikke?

Egentlig ikke. Som finansjournalist og forfatter Matt Taibbi skriver, er det »latterligt« at indlede en undersøgelse, for Reddit-brugerne gjorde præcis det samme, som hedgefondene gør hver evig eneste dag.

Problemet er her, at Reddit-brugerne ikke er en del af den eksklusive finansklub. Ligesom efter finanskrisen i 2008-09, hvor de store banker var »too big to fail« gælder også her særlige regler for de privilegerede. Således fik Melvin en kapitalindsprøjtning på 2,75 milliarder dollar af finanskammeraterne Citadel og Point72, da bunden var ved at gå ud på deres egen beholdning. Og efterfølgende lukkede handelsplatformene – som har muliggjort hele aktionen – for Reddit-brugernes handel med GameStop og lignende aktier i et forsøg på at beskytte shortsælgende hedgefonde.

Den slags spekulation, som GameStop-aktionen er udtryk for, er uden forbindelse til reelle forventninger om fremtidig profit og selskabets værdi – uafhængigt af, om Reddit-brugere eller Wall Street står bag. Det medfører øget risiko for finansiel destabilisering og økonomiske bobler.

Derfor er det vigtigt at forstå, at GameStop-aktionen ikke er efterlignelsesværdig. Den er tværtimod et stærkt magtkritisk signal, der, som Zachary Carter skriver i HuffPost, »afslører en absurditet ved at være absurd«.

Vi skal ikke ønske os mere af den slags, selv om det kan føles godt at se den lille få sin hævn over den store. Vi skal derimod kræve, at finanskapitalismen reguleres, så den slags absurde spekulationsredskaber slet ikke kan tages i brug. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er vist for tidligt at udpege en vinder i dette slag. Det havde ellers været opmuntrende, hvis mange mennesker med små beløb kunne påføre de shortende spekulationsfonde et tab som fondene selv havde tænkt sig at påføre andre, fx min eller din pensionskasse.
Men når jeg læser om de tre småinvestorer, der fortæller, hvorfor de købte GameStop-aktier, så synes deres motiver i højere grad at være forhåbningen om hurtig berigelse frem for en politisk motiveret aktion. De spiller altså samme spil som de store fonde, og de fleste vil tabe, selvom vi formentlig kun vil høre om de få, som var heldige at sælge i tide. Skal vi afskaffe den samfundsskadelige børsspekulation, er der nok kun den politiske vej, selvom det da havde været morsomt, hvis "folket" kunne slå spekulanterne på deres hjemmebane.

olivier goulin, Ib Christensen og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Alene det at amerikanerne igen taler om Glass-Steagall er en lille sejr.

Per Christiansen

Var der ikke noget med at Robinhood platformen tvangs solgt nogle af aktierne for at hjælp kapitalfonden?

Per Christiansen, Robinhood lukkede for køb af aktien og fastholdt at den kunne sælges - og selvom børsmæglerbranchen er en absolut utilregnelig størrelse, er noget sådant utilstedeligt. Robinhood gik med manøvren åbenlyst hedgefondens ærinde og sikrede at kursfaldet, som fonden havde spekuleret i, blev reetableret.

Tager selskabstømning til næste level - ingen i finanssektoren har ønsket at være frontrunners, men .... 'giving bad people good ideas' - sejt ?

Ib Christensen

Lidt nyt om tingene. Det er hvis ikke helt simplet hvad situationen er.

https://youtu.be/v2O6lXZ4rkI

Ib Christensen

Uploaderen af den video jeg linkede til 6:54 har fået en mistanke om at han har vider bragt alternative fakta, og har derfor lukket adgangen til den indtil han får fundet ud af mere.
Så linket virker ikke mere.