Leder

Ny CDU-formands tale gav nul svar på, hvad Tyskland vil med klima eller økonomisk nytænkning

Tyskland og CDU fortsætter i Merkels brede fodspor, og det ser dejligt stabilt ud. Men tidens enorme udfordringer prøver Europas største parti ikke engang at give fundamentale svar på
»I Armin Laschets valgtale faldt der stort set ikke ét ord om klima, biodiversitet eller økonomisk nytænkning. Udfasningen af kul omtalte han derimod som et socialt problem for de ramte kularbejdere og -regioner. Men helt ærligt – det sociale problem hører til blandt de mindste problemer foran os.« skriver Mathias Sonne i denne leder.

»I Armin Laschets valgtale faldt der stort set ikke ét ord om klima, biodiversitet eller økonomisk nytænkning. Udfasningen af kul omtalte han derimod som et socialt problem for de ramte kularbejdere og -regioner. Men helt ærligt – det sociale problem hører til blandt de mindste problemer foran os.« skriver Mathias Sonne i denne leder.

Tobias Schwarz

Udland
18. januar 2021

Så meget må man give den sympatiske og sært konturløse Armin Laschet: Han kan holde uforskammet gode taler, når det gælder. Lørdag gjaldt det, og her leverede den 59-årige ministerpræsident fra den største tyske delstat Nordrhein-Westfalen varen: en bredt favnende tale, som på den digitale partidag skød ham op som ny formand for Merkels CDU. Dermed sidder han nu i pole position til at blive kanslerkandidat, når Merkel abdicerer i september.

Om det ender med Laschet som kanslerkandidat eller med en af de mere populære CDU- eller CSU-figurer, er stadig åbent. Men set fra venstre havde det været mere interessant, hvis den neoliberale Merkel-rival og BlackRock-egomann Friedrich Merz var løbet med sejren og havde indfriet næsten halvdelen af de CDU-delegeredes længsel efter en højredrejning og en stærk konservatisme i det splittede parti. Et parti, der i parentes bemærket er Europas største parti og det eneste tilbageværende konservative folkeparti, der ikke er skrumpet stærkt eller gledet ud på den populistiske højrefløj.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

En neo liberalist som kansler i Tyskland ville være begyndelsen til enden på EU. Så hellere gummi Laschet, som kan holde gode taler, når det gælder, med nul indhold.

Jørgen Mathiasen

"God tale med nul indhold" er en contraditio in adjecto. Laschet fik i sin tale ikke alene sagt, hvordan han mener ledelsesstilen kan og bør være, führen und zusammenführen, men også, hvad han samtidigt mener, problemet med Friedrich Mertz er.

Jeg kan kun finde en grund til, at det »set fra venstre havde det været mere interessant, hvis den neoliberale Merkel-rival og BlackRock-egomann Friedrich Merz var løbet med sejren« (?), og det er, at SPD kunne regne med nogle flere stemmer. Derved ville en centrum-venstre regering i Tyskland være blevet mere sandsynlig.
Ellers er der, som Informations formulering også siger, overhovedet ikke noget interessant ved Friedrich Mertz, som ikke alene er stokkonservativ, men også en autoritær karl med nogle kedelige synspunkter, og han lovede da også i sin tale, at han ville være en plage for sine omgivelser. Hvis ikke man er lidt forstyrret, skal man hverken ønske sig ustabilitet i Tyskland eller en økonomisk politik efter forestillingerne i Deutsche Bundesbank.

Mertz ville med garanti også være blevet en plage for medlemslandene i EU, mens Laschet allerede har været ude med en udtalelse om, at beslutninger i EU er ufravigelige også for Tyskland. Så ser vi lige, hvad der gælder for Ungarn, men det er populært i NRW og især i Aachen, grænselandet hvor Laschet har sin base.