Leder

I sidste ende truer det også vores helbred, når vi lader Kina isolere Taiwan

Et flertal i Folketinget ønsker, at Danmark skal arbejde for at få Taiwan ind i WHO med observatørstatus. Det vil gøre Kina rasende, men er det eneste rigtige at gøre, da pandemien har vist, at vi ikke længere kan tillade, at Kina prioriterer politik højere end den globale sundhed
Lige siden COVID-19 begyndte at sprede sig, har Taiwan kun registreret 839 smittede og blot syv døde – og det er altså i et land med 23 millioner indbyggere, som ligger tæt op ad Kina, virussens arnested.

Lige siden COVID-19 begyndte at sprede sig, har Taiwan kun registreret 839 smittede og blot syv døde – og det er altså i et land med 23 millioner indbyggere, som ligger tæt op ad Kina, virussens arnested.

Anne-Rose Wang

14. januar 2021

Taiwan har håndteret pandemien på imponerende vis, måske bedre end noget andet sted på kloden. Lige siden COVID-19 begyndte at sprede sig, har landet kun registreret 839 smittede og blot syv døde – og det er altså i et land med 23 millioner indbyggere, som desuden ligger tæt op ad Kina, virussens arnested.

Det kunne potentielt have reddet menneskeliv og bremset smittens globale spredning, hvis de succesfulde taiwanere havde fået lov til at tage del i den globale kamp mod virussen. Men det har Kina forhindret ved at blokere for Taiwans medlemskab af Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Det sker, da det kinesiske kommunistiske styre prioriterer politik højere end den globale sundhed. Beijing ser Taiwan som en løssluppen kinesisk provins, som man om nødvendigt er klar til at tvinge tilbage i folkerepublikken med militær magt. Det er derfor afgørende for Kina, at det ellers de facto selvstyrende Taiwan ikke anerkendes af verden som en uafhængig stat – og som følge deraf modarbejder Kina taiwanernes deltagelse i alle former for mellemstatsligt internationalt samarbejde.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Scheibelein
  • David Zennaro
  • Ete Forchhammer
  • Mikael Aktor
  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Olaf Tehrani
  • Alvin Jensen
  • Poul Anker Juul
  • Dan D. Jensen
  • Arne Albatros Olsen
John Scheibelein, David Zennaro, Ete Forchhammer , Mikael Aktor, Klaus Lundahl Engelholt, Olaf Tehrani, Alvin Jensen, Poul Anker Juul, Dan D. Jensen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jamen, jamen. - Den vise danske udenrigsminister har jo lige meldt ud, at Danmark arbejder for et forenet Kina.

Lad os nu vise kineserne, at vi ikke vil leve i en verden med Xi Jinpings opfattelse af demokrati og menneskerettigheder. Det bliver dyrt, men vi kan selv. Vi kan gøre det!!

Søren Fosberg, Inge Lehmann, Rolf Højland, Peter Beck-Lauritzen, Ete Forchhammer , Niels-Simon Larsen, Jan Kvist Nielsen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Gert Romme og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Det vil gøre Kina rasende"

En ting er økonomi og samhandel. En anden ting er så om vi i EU og vesten vil lade Kina styre verden politisk fremover. For det er det, det her drejer sig om med at give Taiwan som en selvstændig nation, anerkendt af FN, til WHO.

Søren Fosberg, Ulrik Bjørn Jeppesen, Peter Beck-Lauritzen, Ete Forchhammer og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Taiwan er en tidligere kinesisk ø ud for Kina, Naturligvis vil Kina have Taiwan tilbage i folden som en del af det kinesiske rige.

Hvad FN har godkendt / anerkendt i sin tid er kineserne komplet ligelad med, - Kina vil ikke, - ligesom Amerika ikke ville have en fremmed magts(russiske) raketter på Cuba så tæt på deres fastland, som det skete i 1960erne, så selvfølgelig vil Kina ikke have amerikanske raketter så tæt på det kinesiske fastland - som Taiwan udgør og tidligere var en anerkendt kinesisk ø.

- Det er kun et spørgsmål om tid inden det sker, måske kommer der nogle små knuder undervejs, men fakta bliver nok, at Taiwan kommer under kinesisk styre igen.

jens christian jacobsen, Anders Graae, Knud Bisgaard, Mogens Holme, Jacob Nielsen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Hong Kong, altså Kina, vil have Katharina Amnitzbøl (K) udleveret til retsforfølgelse.
Tiøren må vel snart falde.

Ulrik Bjørn Jeppesen, Inge Lehmann, Peter Beck-Lauritzen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Er der ikke noget om at i Københavns Zoo, i dets panda-anlæg, blev Taiwan fjernet fra et kort efter ønske fra Kina?
Hvorfor var det lige at ingen i regeringen ville møde en mand fra oppositionen i Hong Kong?
For tiden er kinesisk producerede mundbind de lettest tilgængelige; kan man forestille sig at de blev de sværeste og dyreste? Det ville nok betyde tilskud til andre, men når man kan få erstatning for minkdyrplageri, kunne man vel også forestille sig hjælp til mundbind fra mindre producenter end de kinesiske?

Søren Fosberg, Inge Lehmann, Rolf Højland og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Man kunne som en begyndelse sende de to nuttede pandaer retur med tak for lån.

Søren Fosberg, Ulrik Bjørn Jeppesen, Arne Albatros Olsen, P.G. Olsen, Ete Forchhammer , Inge Lehmann, Rolf Højland og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Emil Davidsen

For et par årtier siden havde Kina brug for hjælp og forståelse fra det internationale samfund til at rejse sig og vigtigst af alt sine ~1mia borgere op af fattigdom. Nu er Kina så voksen og stærk at det internationale samfund bør og skal stille krav om hva' det vil sige at være en del af voksen klubben. Taiwan er bare et af mange punkter hvor Commonwealth, USA og Europa burde kunne stå sammen i fælles fodslag og markere overfor Kina hva man vil finde sig i. Gøres det "isoleret" som USA under Trump begyndte på så vil Kina kunne modstå, men ikke hvis det er fælles. Største problem her er at hver af de 3 "unioner" bliver modarbejdet indefra af de store virksomheder som først og fremmest har kortsigtet profit for øje. Det er eneste, men absolut største bekymring med Biden som præsident, at USA vender tilbage til at vægte wall Streets økonomiske interesser i Kina over sine nationale og internationale.

Søren Fosberg

"men fakta bliver nok, at Taiwan kommer under kinesisk styre igen"

selvfølgelig som resultat af en suveræn demokratisk beslutning af Taiwans befolkning - som nok kan se logikken som Espen så smukt beskriver. Eller hvad?

Der er kun et argument for at Taiwan skal indlemmes i den kinesiske diktaturstat: militær overmagt.