Leder

Slagsmål om coronamilliarder truer den italienske regering

Et slagsmål om 200 milliarder euro fra EU’s genopretningsfond truer nu med at vælte den italienske regering. Udfaldet af kampen kan være afgørende for, om coronamilliarderne vil blive brugt som løftestang for, at Italien ikke kun kan komme sig over pandemien, men også finde en vej ud af årtiers økonomisk stilstand
Matteo Renzi truer med at blokere den italienske regerings genopretningsplan, da planen ifølge ham ikke er ambitiøs nok – der er for mange lappeløsninger og for få langsigtede investeringer og forsøg på at adressere landets dybe strukturelle problemer.

Matteo Renzi truer med at blokere den italienske regerings genopretningsplan, da planen ifølge ham ikke er ambitiøs nok – der er for mange lappeløsninger og for få langsigtede investeringer og forsøg på at adressere landets dybe strukturelle problemer.

Remo Casilli

Udland
11. januar 2021

Efter et kaotisk år, hvor viruspandemien har vendt op og ned på næsten alt i Italien, så er noget da ved at vende tilbage til en velkendt præcorona normaltilstand, nemlig den næsten kroniske italienske politiske ustabilitet.

Mens premierminister Giuseppe Conte kæmper med fortsat foruroligende høje dødstal, en tredje virusbølge, der er ved at tage fart, og med at manøvrere landet ind og ud af røde nedlukningszoner, så slås han nu også for sit eget politiske liv og sin centrumvenstreregerings overlevelse.

I en strid om, hvordan Italien skal bruge gigantbeløbet på over 200 milliarder euro, som landet står til at modtage fra EU’s genopretningsfond, truer den tidligere premierminister Matteo Renzi og leder af det lille parti Italia Viva med at trække sin afgørende parlamentariske støtte til regeringen.

Der lyder kraftige advarsler om, at kampen truer med at lamme landet politisk midt i en ekstremt svær tid. Men det er netop nu, at Renzi har fundet det politisk opportunt at presse på for at øge sin egen politiske indflydelse.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jacob Nielsen

Lidt simplificeret, kan man sige at italienerne har brug for en kartoffelkur, som vi havde det i 80erne. Men politikerne bliver ikke valgt på nedskæringer, men på løfter om forbedringer. Og disse koster mange penge, som er stort set gratis at låne sig til. Så derfor kommer der ingen af de reformer som der er brug for. Ikke så længe at Nordeuropa fortsætter med at agere sugar-daddy ihvert fald.

Peter Beck-Lauritzen

Typisk italiensk politik. Men pas nu på pengene, at de går til de rigtige formål! Mangen en mønt er forsvundet i Italen, uden gavn og effekt!