Leder

Vaccinepasset fører ingen vegne hen

Vaccinepasset lanceres som et middel til at genskabe et Europa uden grænser og til at få sat gang i den økonomiske genopretning. Men der er både medicinske, moralske og principielle argumenter for, hvorfor det er en dårlig løsning lige nu
Vaccinepasset er på mange måder en dårlig løsning lige nu, og der findes allerede et alternativ, som giver Sydeuropa en chance for at redde turistindustrien, nemlig hurtigtesten eller antigentesten.

Vaccinepasset er på mange måder en dårlig løsning lige nu, og der findes allerede et alternativ, som giver Sydeuropa en chance for at redde turistindustrien, nemlig hurtigtesten eller antigentesten.

Johanna Geron

Udland
25. januar 2021

Et liv i et Europa uden grænser og med fri bevægelighed. Pandemien stjal det fra os, og vi vil have det tilbage – jo før, desto bedre.

Nu lanceres vaccinepasset som svaret på vores drømme om at få hævet grænsebommene ind til normalitetens land.

Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, har for alvor sat fut i debatten om vaccinepasset med et forslag til EU-Kommissionen om, at man så hurtigt som muligt skal indføre et fælleseuropæisk et af slagsen.

At give det til alle, der har modtaget de to vaccinestik mod COVID-19, er »den eneste måde«, vi kan få vores liv tilbage på, siger han.

Flere EU-lande bakker op, og det er forståeligt, at sydeuropæerne, der er så afhængige af turistindtægter, ønsker at få gang i rejseaktiviteten.

EU har dog efter et videotopmøde sidste uge meldt ud, at tiden endnu ikke er moden til vaccinepas. Og der er fornuftige grunde til lige at træde et skridt tilbage. For selv om vacciner er afgørende for en genåbning, så er der medicinske, moralske og principielle argumenter for, at vaccinepas på nuværende tidspunkt ikke bør være en del af løsningen.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Jensen

På sigt er et vaccinepas den rigtige løsning. Hurtigtests kan finde NOGLE af de smitte i samfundet og få dem isoleret, men det vil ikke være forsvarligt at bruge testen til f.eks. at lukke folk ind til en potentiel super-spreder begivenhed som en festival. Når vaccinen er rullet ud, vil at pas være oplagt. I mine øjne stiller den, som ikke ønsker at lade sig vaccinere, sig udenfor fællesskabet og må tage konsekvensen!

Lise Lotte Rahbek

Rejseaktiviteter og turisme... Er det det, der skal være det normale liv? Men det er jo ikke hele befolkningen, der tager på rejse og bruger deres feriepenge i udlandet.
Har vi mon at gøre her med en relativt forkælet middelklasse,
hvor det nok i virkeligheden var bedre for både Sydeuropa og verdens klima, at man gjorde sig mindre afhængige af turisme?

Halfdan Illum, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Martin Bæksgaard Jakobsen, Minna Rasmussen, Maj-Britt Kent Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Jeg vil meget gerne vaccineres engang. Gad dog vide hvornår, og om det bliver ved at være gratis. Også når jeg som den allerbagerste i køen vil få et tilbud.

Bliver der da mulighed for ikke at få et vaccinepas?
Jeg mener, der må vel være en ret til at blive vaccineret UDEN at påtvinges et vaccinepas?

Ellers er der jo netop tale om en form for tvang.

Vaccinepas er overflødigt og en elendig ide. Det er groft diskriminerende for dem, der ikke har mulighed for at blive vaccineret, hvilket lige nu er det store flertal og på længere sigt stadig eksempelvis gravide og unge under 18 år. Og når der er vaccine nok til alle (voksne), så er pandemien overstået, og der er intet behov for restriktioner på rejser eller noget som helst andet. Måske vil der stadig være nogle få sygdomstilfælde her og der, men det vil ikke være noget, der truer folkesundheden eller sundhedsvæsenet, og som derfor kræver særlige tiltag. Vi sidder jo heller ikke og skider grønne grise over, om en turist muligvis medbringer en anden sygdom som influenza, hepatitis eller meget andet. Vi håndterer disse sygdomme i sundhedsvæsenet, uanset hvordan de så er spredt.

Jørgen Mathiasen

Jeg har - uafhængtigt af Covid-19 - faktisk allerede et vaccinepas, spørgsmålet er blot, om jeg vil blive bedt om at vise det. Det taler meget for, og i går talte en forfatter også for det med den begrundelse, at det vil hjælpe et trængt kulturliv med at komme i gang igen. Der vil være mange andre, fx. i rejse- og turistbranchen, som vil argumentere på samme måde.

Hvis vaccinationskampagnen meget hurtigt skaber flokimmunitet, kommer vi ikke til at høre ret meget om vaccinepas, men der er nærmest udsigt til det modsatte, både fordi det går langsomt med kampagnen og fordi, der fortsat er mennesker, som ikke vil vaccineres. Sandsynligheden taler i øjeblikket for, at man for en periode kommer til at dokumentere sit immunforsvar.

@Jørgen Mathiasen

Flok-immunitet er ikke et enten/eller. Det er en gradvis proces. Allerede når 50, 20 eller blot 10% er immune, vil det alt andet lige sænke kontakttallet, og vi kan derfor tillade os flere sociale kontakter = ophæve nogen af restriktionerne. Hvis kontakttallet uden nogen immune er 1,2, vil blot 20% immune sænke det til 0,96, hvilket betyder en aftagende smittespredning fremfor en tiltagende.

Jeg er sikker på, vaccinerne nok skal komme til at virke, i hvert fald indtil der evt. opstår varianter, som de slet ikke bider på. Men selv da får man vel så blot tilrettet vaccinerne. Når det kunne lykkes at udvikle vacciner på mindre end et år, kan det også lade sig gøre at tilrette dem relativt hurtigt.

Lige nu må folk bare væbne sig med en smule tålmodighed, da det tager noget tid at få rullet vaccinerne ud over hele EU. Men allerede i løbet af foråret er jeg sikker på, vi vil se en markant effekt, og det virker meget usandsynligt, at der vil være nogen som helst grund at opretholde restriktioner på rejser i EU, når vi kommer frem til sommerferien. Så de græske turist-øer skal nok få deres sommergæster, og så videre.

Jørgen Mathiasen

@Lars Hansen
Jeg forholder mig prImært til overskriften i artiklen: Vaccinepasset fører ingen vegne hen.
Det er ikke noget vidunder af Oplysning, nærmest tværtimod, og hvis man (Information) har problemer med at opdage hvorfor, så skal de enten prøve at tale med repræsentanter for erhvervslivet eller det kor af politikere, som hele tiden vender tilbage til vaccinepasset.