Leder

Bidens største udfordring er at genoprette udlandets tro på USA’s demokrati og lederskab

USA’s nye præsident vil gøre op med sin forgængers America First-politik, der har påført USA’s troværdighed som allieret og partner langvarig skade. I en tale torsdag sendte Biden de rigtige signaler, men så længe Det Republikanske Parti er domineret af antidemokratiske kræfter, kan det blive en sisyfosopgave
Under Joe Biden vil alliancer, internationalt samarbejde, satsning på multilaterale institutioner, en bekræftelse af universelle rettigheder og værdier samt kritik af autoritære regimer igen komme i højsædet.

Under Joe Biden vil alliancer, internationalt samarbejde, satsning på multilaterale institutioner, en bekræftelse af universelle rettigheder og værdier samt kritik af autoritære regimer igen komme i højsædet.

Alex Brandon

Udland
8. februar 2021

Det er ikke et tilfælde, at præsident Joe Biden valgte Foggy Bottom – bygningen, der huser udenrigsministeriet i Washington, D.C. – til at holde sin første udenrigspolitiske tale i torsdags. Han kunne være taget over Potomac-floden til den femkantede kolos, Pentagon, eller til Langley, øgenavnet på CIA’s hovedkvarter i Virginia.

I sin tale erklærede Biden ikke overraskende, at det USA, som verden plejede at kende, »er tilbage«. Kontrasten i budskab og stil til hans forgænger var umiskendelig.

Donald Trump dukkede op i Langley dagen efter sin indsættelse og gik straks til angreb på den frie presse for at have afsløret den første af hans i alt 30.000 løgne og vildledende påstande gennem fire år – at en million tilhængere skulle være mødt op for at overvære ham blive svoret ind.

Først i maj 2018 satte præsident Trump sine ben i udenrigsministeriet for at sværge CIA-chef Mike Pompeo ind som udenrigsminister. I Trumps øjne sværmede det i Foggy Bottom med illoyale »deep state«-diplomater, der havde sat sig for at modarbejde hans America First-politik.

Trumps udenrigs- og sikkerhedspolitik var et definitivt brud med USA’s selvforståelse som efterkrigstidens leder af en fri og liberal verdensorden, hvor supermagtens førerstilling byggede på et globalt netværk af alliancer og partnerskaber. En efter en rev han murstene ud af dette fundament, og efterlod en kolos på lerfødder.

NATO blev nedprioriteret, EU latterliggjort, FN gjort irrelevant, Rusland fik frie hænder, Nordkoreas tyran modtog kærlighedsbreve, Sydkorea truet med tilbagetrækning af USA’s styrker, Afrika og Latinamerika ignoreret. Kun Kina blev viet vedvarende opmærksomhed, fordi det så evident gør USA rangen stridig som verdens største økonomi.

USA’s traditionelle forsvar af universelle værdier som menneskerettigheder og frie og demokratiske valg, racelighed, LGBTQ-rettigheder, flygtninges ret til asyl og bistand til verdens sultne og fattige befolkninger lød som tom snak fra Mike Pompeos mund, og blev nedprioriteret eller puttet ned i en glemmeboks.

Under Biden vil alliancer, internationalt samarbejde, satsning på multilaterale institutioner, en bekræftelse af universelle rettigheder og værdier samt kritik af autoritære regimer igen komme i højsædet. USA er tilsyneladende tilbage, hvor præsident Barack Obama slap.

Signalerne er håbefulde

Men er det virkeligt så simpelt? Kan tiden bare skrues tilbage efter fire år, der har været så destruktive for USA’s stilling og renommé på verdensscenen?

Biden og hans rådgivere er forhåbentligt bevidst om, at det vil tage tid, ressourcer, masser af goodwill og opofrelser fra amerikansk side at genoprette et minimum af tillid til USA som en pålidelig partner – og leder. I udenlandske hovedstæder kan man ikke bare lægge Trump-æraen bag sig som en ærgerlig svipser.

I forholdet til USA bliver de nødt til at tage højde for, at det kan ske igen – at Trump ikke var en enestående undtagelse i amerikansk historie. Han fik trods alt 11 millioner flere stemmer end i 2016. Det var nær lykkedes for ham at omstøde Bidens legitime sejr. Halvdelen af de republikanske vælgere er stadig forblændet af konspirationsteorier. Et stort flertal af partiets lovgivere tør fortsat ikke drage ham til ansvar for hans rolle i militante Trump-tilhængeres ulovlige indtagelse af Kongressen den 6. januar.

Biden vil senere på året indkalde stats- og regeringschefer fra demokratiske nationer til et topmøde i Washington om det liberale demokratis levedygtighed i en tid med en stigende trussel fra autoritære kræfter og regimer. Ideen er ikke uvelkommen, men gæsterne må nødvendigvis spørge sig selv, hvor lang tid USA monstro vil overleve som liberalt demokrati.

I det ene af USA’s to store partier har den dominerende fløj vist sig være antidemokratisk og illiberal. Intet i den nære horisont antyder, at mindretallet af moderate og prodemokratiske republikanere vil genvinde magten i Det Republikanske Parti.

Men der er trods alt gode grunde til at byde Bidens optimistiske budskab om USA’s genindtræden på verdensscenen velkommen. Signalerne er håbefulde.

Der er hans beslutning om at stoppe USA’s eksport af offensive våben til Saudi-Arabien, som er blevet brugt mod civile i Yemens borgerkrig og medvirket til at skabe en humanitær katastrofe. Hans bestræbelse på at genoplive atomaftalen med Iran og ophæve den ødelæggende økonomiske blokade. Og reevalueringen af USA’s forhold til Putins Rusland, hvor Biden i skarpe vendinger kritiserer fængslingen af Aleksej Navalnyj og bebuder snarlige konsekvenser.

Alt i alt en lovende start. Men indtil de illiberale og antidemokratiske kræfter i USA er blevet marginaliseret, gør allierede og partnere klogt i at spille på mere end én hest.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

USA er den største nation i menneskelighedens historie. Ikke fordi den gav os Bernie Sanders, John F. kennedy, Martin Luther King og Elvis Presley, ikke fordi den gav os Google, ikke fordi den gav os Apple osv.

Men fordi den gav os Earth Wind & Fire :-)

Jørgen Munksgaard, Jimmy Hansen, Anders Graae, Torben K L Jensen, Torben Arendal og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

"Der er hans beslutning om at stoppe USA’s eksport af offensive våben til Saudi-Arabien, som er blevet brugt mod civile i Yemens borgerkrig og medvirket til at skabe en humanitær katastrofe. Hans bestræbelse på at genoplive atomaftalen med Iran og ophæve den ødelæggende økonomiske blokade. Og reevalueringen af USA’s forhold til Putins Rusland, hvor Biden i skarpe vendinger kritiserer fængslingen af Aleksej Navalnyj og bebuder snarlige konsekvenser."

Det amerikanske forhold til Rusland blev ikke forandret synderligt under Trump, snarere blevet det mere anstrengt end før sidstnævnte kom til. Trump-administration stod i spidsen for striber af sanktioner overfor Rusland, krydsermissilangreb på syrisk territorium samt besættelse af syriske energifelter og landbrugsarealer, militær støtte til Ukraine, opsigelse af bilaterale atommissilaftaler med Rusland og konstant kritisk af russisk politik v. Pompeo o.a.

At Biden nu vil forandre relationen til Rusland i en mere konfrontatorisk retning lyder bestemt ikke stabiliserende. Det gør hans udenrigsministers omtale af Iran som en nærliggende atomtrussel heller ikke, ligesom Bidens forstærkning af de besatte områder i Syrien på hans første embedsdag signalerer fastfrysning af krigene i Syrien, herunder en klar udfordring af Rusland. Det er også allerede besluttet at annullere Trump-administrationens aftale med Taleban om fred og tilbagetrækning. Biden-administrationen forventes yderligere at fastholde 'tough on China'-attituden, og her vil konkurrencen med Republikanerne om at se hårdest ud få betydning. Og så er der Venezuela, hvor en lovformeligt og demokratisk valg af også Biden-administrationen vil blive underkendt som landets præsident, til fordel for Guaidó, som, i gensidig forståelse med Trump-administrationen, står bag optøjer og forsøg på statskup-konspiration med den venezuelanske hær.

At USA vender tilbage til normalen før Trump vil på visse områder stabilisere, på andre fastholde og formentligt forcere konflikter og flygtningestrømme m.m. Værst ser det umiddelbart ud at Biden lægger op til konflikt med Rusland, som med al sandsynlighed ikke har tænkt sig at vige - og at krige og konflikter fastholdes i Mellemøsten og den manglende genopbygning af både Afghanistan, Irak og Syrien . Udmærket ser det ud at man fjerner bidraget til krigsførelsen i Yemen, specielt hvis man også reviderer terrorlisten, så der kan ydes humanitær hjælp de nødvendige steder.

Allan S. K. Frederiksen, Anders Graae, Alvin Jensen, Torben Arendal, Karsten Nielsen, t. helleskov og Jeppe Bundgaard anbefalede denne kommentar

hvor en lovformeligt og demokratisk valgt Maduro af også Biden-administrationen, skulle der stå.

Jeppe Bundgaard, Alvin Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Der var engang en tid, hvor jeg så mennesker. Nu ser jeg kun aber.

kjeld hougaard

Ordenes magt over tanken:” USA’s nye præsident vil gøre op med sin forgængers America First-politik,” korrekt – men med eftertryk på ”sin forgænger”. Biden vil naturligvis skabe sin egen ”America first” politik, det er vel derfor han er valgt? Hvad ”America first” betyder bliver det interessant at se. ”Det bedste land at leve i for de privilegerede som for dem der ikke er det”? der scorer USA flest point på den globale liste? de vinder![om en sådan findes] – eller er ambitionen: Amerika skal fortsætte og udbygge sin verdensdominans, - som beskrevet i bogen ”The World Next”

Carsten Hansen

Jeg tror også at vi skal være meget forsigtige med at håbe på de store forandringer.
Men det må dog alt andet være bedre med en Demokrat i det ovale værelse end en Republikaner.
Måske lykkes det, hen ad vejen, at skabe bedre vilkår indenfor sundhedssektoren og angående farvedes forhold; Små skridt er bedre end ingenting.
På det udenrigspolitiske ?. Lidt mere indsigt i hvordan verden er skruet sammen og lidt bedre samarbejde på klima- og handelsområderne.

At samle den amerikanske befolkning er ikke kun Bidens opgave. Her har Republikanerne et kæmpe ansvar; Vil GOP magte at distancere sig fra Trump og diverse konspirationsteoretikere ? Eller vil partiet fortsætte med at splitte nationen ?.

Der er en lang vej til at omverdenen får tro på at USA faktisk kan blive funktionelt som nation , for alle dets borgere og for resten af verden.

kjeld hougaard, Carsten Wienholtz, Lisbeth Glud, Inge Lehmann og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Her er et andet problem, som Biden-administrationen næppe har tænkt sig at adressere - men som faktisk kunne have medvirket til en yderst relevant retsforfølgelse af Trump:

"Today WikiLeaks releases more internal documents from the OPCW regarding the investigation into the alleged chemical attack in Douma in April 2018.

One of the documents is an e-mail exchange dated 27 and 28 February between members of the fact finding mission (FFM) deployed to Douma and the senior officials of the OPCW. It includes an e-mail from Sebastien Braha, Chief of Cabinet at the OPCW, where he instructs that an engineering report from Ian Henderson should be removed from the secure registry of the organisation:

“Please get this document out of DRA [Documents Registry Archive]... And please remove all traces, if any, of its delivery/storage/whatever in DRA”.

The main finding of Henderson, who inspected the sites in Douma and two cylinders that were found on the site of the alleged attack, was that they were more likely manually placed there than dropped from a plane or helicopter from considerable heights. His findings were omitted from the official final OPCW report on the Douma incident.

Another document released today is minutes from a meeting on 6 June 2018 where four staff members of the OPCW had discussions with “three Toxicologists/Clinical pharmacologists, one bioanalytical and toxicological chemist” (all specialists in chemical weapons, according to the minutes).

The purpose of this meeting was two-fold. The first objective was

“To solicit expert advice on the value of exhuming suspected victims of the alleged chemical attack in Douma on 7 April 2018”. According to the minutes, the OPCW team was advised by the experts that there would be little use in conducting exhumations. The second point was “To elicit expert opinions from the forensic toxicologists regarding the observed and reported symptoms of the alleged victims.”

More specifically,

“...whether the symptoms observed in victims were consistent with exposure to chlorine or other reactive chlorine gas.”

According to the minutes leaked today: “With respect to the consistency of the observed and reported symptoms of the alleged victims with possible exposure to chlorine gas or similar, the experts were conclusive in their statements that there was no correlation between symptoms and chlorine exposure”.

The OPCW team members wrote that the key “take-away message” from the meeting was

“that the symptoms observed were inconsistent with exposure to chlorine and no other obvious candidate chemical causing the symptoms could be identified”.
https://wikileaks.org/opcw-douma/

Og når talen falder på Wikileaks, som er blandt de allermest troværdige redaktioner i verden, så kunne det også være på sin plads at Biden af tvinges til offentligt at forholde sig til hvad USA vil foretage sig overfor Julian Assange, som man arbejder på at få udleveret fra UK og idømt en straf, som bringer ham i mørket resten af hans liv - og i øvrigt vil tjene som et signal til uafhængige journalister med kritik af amerikansk magtpolitik om at stikke enhver pibe ind.

Flemming Berger, Torben Arendal, Inge Lehmann, Peter Beck-Lauritzen, Anders Graae, Lars Løfgren og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Altså, det har da længe været America first - Trump kom da bare til at sige "the quite part out loud", som den dejlige tumpe han er og var.
Gode ting:
1) Kina politik bliver forhåbentlig ved med at være mere årvågen og kritisk. Stadig nervøs ved at "Wall Street" får det vendt rundt.
2) Klima-aftale er tilbage.
Dårlige ting:
Alt andet er tilbage til same old same old.

Republikanerne smagte på det ypperste af selvforståelsen med Trump ved roret, og selv om denne selvforståelse også indebar et brud med demokratiet og dets rammer, så smagte denne magt af selvforståelse så godt, at man uden tøven vil have mere.

Man vil igen ikke have Trump dømt ved en rigsretssag, og er klar til at frikende Trump atter engang, for republikanerne står Trump fortsat som de store leder - "Den ypperste liberale Massias" for Amerikas egen vej - ganske vist i isolationismens navn overefor omverdenen(Amerika first), men også som nationalistisk frelser på de indre linjer, hvor renselsens vej går via nedlæggelsen af demokratiet og retsstaten.

Som tidl. FBI chef James Comey beskrev det efter sine møder med Trump; "Jeg følte jeg skulle aflægge troskabsed overfor en mafiabos" - ikke overfor vor demokratiske land og dets institutioner.

MEd Trumpismen er Amerikas republikanere slået ind på en udemokratisk vej - stik imod det og den Amerikanske frihedskamp stod for siden også deres frihederklæring - "forfatningen" og den efterfølgende borgerkrig om friheden for slaveriet, - alt det vil republikanerne have fjernet, og vejen går via en ny regeringsperiode til Trump.

Det er tydeligt republikanerne ser demokratiet som hovedfjenden på de indre linjer, og bevæger sig i en mere og mere udemokratisk retning henimod et republikansk diktatursamfund - etpartistyre, helt i tråd med adskillige andre, under foregivende af at ville frelse verden fra diktatur - selv om de benytter de selvsamme politiske redskaber som diktaturerne, - fjernesle af borgerrettigheder, fratagelse af retstatsbegreberne - i skjulte vedtagesler om og imod tredelingen af magten, således som vi ser de i nogle Østeuropæiske lande(Polen) i dag.

Ligheden med kommunistiske stater som Rusland og Kina bliver mere og mere påfaldende, i det republikanske parti, - at det hvad man ønsker sig i sine vildeste drømme, og med Trump som den nye Messias.

PS: Hvis ikke det bliver "Islamisk Stat" på amerikansk i republikanske hænder!

Apropos Biden-administrationens udmeldinger om at skabe ophøre med at eksportere offensive våben til saudiernes krigsførelse i Yemen: www.youtube.com/watch?v=x9qRdwR1xuE

-skabe

Ete Forchhammer

Sikkert klogt at spille på mere end en hest, men der må ikke være tvivl om hvilken hest der satses mest på!

Må vi ikke godt blive fri for udtrykket ‘at sværge ind’. Jeg ved godt, at man på engelsk bliver ‘sworn in’, men på dansk bliver man altså ‘taget i ed’.

Lars Løfgren, Ole jakob Dueholm Bech, Ete Forchhammer , Flemming Berger, Torben Arendal, Inge Lehmann og Jan Damskier anbefalede denne kommentar