EU's klimapolitik

EU vil handle mere offensivt og grønt – og fortsat futte Amazonas af. Det hænger ikke sammen

I en verden i opbrud vil EU skabe en mere offensiv handelspolitik – også for at udbrede værdier som menneskerettigheder og klimabeskyttelse. Det er prisværdigt, men Mercosur-handelsaftalen med Sydamerika ligner nærmere benzin på Amazonas’ bål
»Efter års forhandlinger lagde EU og Mercosur-landene i 2019 hjørnestenene til en omfattende frihandelsaftale, men den blev atter lagt på is efter en fortjent proteststorm. Nu vil den portugisiske regering, der sidder på EU-formandskabet, lægge nyt pres på for at få aftalen igennem. Og på sit møde bekræftede Valdis Dombrovski, at EU-Kommissionen vil det samme.« skriver Mathias Sonne.

»Efter års forhandlinger lagde EU og Mercosur-landene i 2019 hjørnestenene til en omfattende frihandelsaftale, men den blev atter lagt på is efter en fortjent proteststorm. Nu vil den portugisiske regering, der sidder på EU-formandskabet, lægge nyt pres på for at få aftalen igennem. Og på sit møde bekræftede Valdis Dombrovski, at EU-Kommissionen vil det samme.« skriver Mathias Sonne.

John Thys

Udland
20. februar 2021

Prøv at lukke øjnene og sige »EU-Kommission«, »strategipapir« og »handelspolitik«.

Trækker det i gaberefleksen? Synd og skam! For i en verden i opbrud med et fremstormende Kina, amerikansk handelskrig, et globalt klimaproblem og en pandemi, der piller glansen af globaliseringsoptimismen var det sindssygt interessant, hvad der udspillede sig i Bruxelles i denne uge: På et undseligt pressemøde fremlagde viceformand Valdis Dombrovski EU-Kommissionens strategi for den europæiske handel de næste ti år.

I centrum stod ikke mindst den frihandel og de handelsaftaler, som EU’s globale model, vores kortsigtede velstand og millioner af europæiske arbejdspladser afhænger af.

Dombrovski lovede en »mere åben, bæredygtig og slagkraftig« europæisk handelspolitik: Altså fri og global handel på europæiske præmisser. Underforstået: Mindre underdanigt over for både Kina og USA.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vi skal dén vej, sagde konen fra unionen, mens hun pegede til højre og venstre.

Vibeke Niels-Christiansen

Amazonas er ikke verdens lunge!
det blev tilbagevist for mange år siden.

Vibeke « Amazonas’ jungle producerer mere ilt, end den optager, men det er ganske vist ikke så meget mere, som man drømte om.
Hvis du brænder Amazonas af, frigiver du til gengæld de enorme mængder CO2, skoven igennem sit liv har optaget - der blev sidste og forrige år sat lys i medierne på nogle nogle beregninger af mængden, som alene har en betydelig effekt på jordens klima.