Leder

Europas sikkerhed bliver for alvor et eksplosivt spørgsmål, når oliefesten slutter

Nye konflikter vil opstå, når efterspørgslen og prisen på olie falder drastisk. Det stiller det europæiske sikkerhedssamarbejde over for nye udfordringer
Lande som Angola, Aserbajdsjan og Nigeria (billedet) ventes at blive kastet ud i destabiliserende konflikter, når efterspørgslen på olie falder.

Lande som Angola, Aserbajdsjan og Nigeria (billedet) ventes at blive kastet ud i destabiliserende konflikter, når efterspørgslen på olie falder.

Afolabi Sotunde

Udland
1. marts 2021

»America is back

Efter fire år med Trump gjorde Biden det for nylig klart ved årets virtuelle udgave af Sikkerhedskonferencen i München: Stol på os. Stol på NATO.

Men den transatlantiske tillid vaklede allerede under weekendens EU-topmøde. Bag en beroligende erklæring om, at vi europæere vil tage mere ansvar for NATO og dermed for vores egen sikkerhed, var der dyb uenighed: Hvor meget skal vi lægge i Bidens løfte fra et USA, der vender sig mod Asien? Hvor mange forsvarsopgaver skal EU overtage? Hvor meget er varm luft, når især Macron taler om »strategisk autonomi« i EU?

Svarene bør afstemmes med truslerne.

På den front har klimaorganisationen Carbon Tracker leveret en gruopvækkende rapport: Teknisk, politisk og finansielt går det den rigtige vej for udfasningen af fossil energi, men sikkerhedspolitisk er udsigterne katastrofale.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Madsen

Tvivler meget på at der kommer "styrtdyk i efterspørgslen", men det er da rart at se at der faktisk er nogle der forholder sig til at store økonomier er meget afhængige af olien og derfor, på den korte bane, har meget lidt lyst til at gå over til noget andet. Det bliver normalt totalt glemt i den offentlige debat.