Leder

Italiensk regeringskrise: Politikerne har fejlet. Nu tager en bankmand over for tredje gang

Det siger meget om de folkevalgte italienske politikeres manglende ansvarlighed, at Italien nu er nødt til at bede tidligere chef for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, om at løse landets problemer. Samtidig kan det i et demokrati ikke ses som andet end et problem, at en teknokratregering nu står til at skulle styre landet
Det er endnu ikke helt sikkert, at Mario Draghi rent faktisk bliver Italiens næste premierminister, for han har stadig brug for et politisk flertal i parlamentet. Hvis Draghi ikke får tilstrækkelig opbakning, kan præsident Mattarella stadig være tvunget til at udskrive valg.

Det er endnu ikke helt sikkert, at Mario Draghi rent faktisk bliver Italiens næste premierminister, for han har stadig brug for et politisk flertal i parlamentet. Hvis Draghi ikke får tilstrækkelig opbakning, kan præsident Mattarella stadig være tvunget til at udskrive valg.

Alessandra Tarantino

Udland
5. februar 2021

Pest eller kolera. Eller rettere: et parlamentsvalg midt i en pandemi eller en teknokratregering.

Det var valget, som Italiens præsident Sergio Mattarella så foran sig, da det tidligere på ugen blev klart, at landets folkevalgte politikere ikke var i stand til at danne en ny regering, efter den nu tidligere premierminister Giuseppe Contes regering kollapsede.

Præsident Mattarella valgte det sidste af de to onder og bad onsdag den tidligere chef for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, om at forsøge at få stablet en ny »ikkepolitisk regering« på benene.

Det er i sig selv et tegn på et dysfunktionelt demokrati og på, at politikerne ikke er deres ansvar voksent, når præsidenten som forfatningens beskytter er nødt til at erstatte de folkevalgte med en ’voksen’ til at håndtere situationen.

Kontrasten mellem det råbende, polemiske, intrigante og ofte ineffektive italienske politiske kaos og den stilige, kølige, bankmand Draghi kunne nærmest ikke være større.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her