Leder

Macrons kæmpe-corona-gamble: Han laver en omvendt Mette Frederiksen

For en politiker som Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, der sælger sig selv på at være en kompetent og effektiv leder, har håndteringer af pandemien indtil nu været overraskende middelmådig. Nu skifter han spor. Personligt underkender han sundhedsmyndighederne og blokerer for en ny nedlukning. Det er et stort gamble
Emmanuel Macron (t.v.) har meget at tabe, hvis hans optimistiske coronastrategi slår fejl. Her deltager han med ansigtsmaske i en videokonference med WHO.

Emmanuel Macron (t.v.) har meget at tabe, hvis hans optimistiske coronastrategi slår fejl. Her deltager han med ansigtsmaske i en videokonference med WHO.

Christian Hartmann

Udland
12. februar 2021

Da den franske regering i forrige uge indkaldte til endnu et coronapressemøde, vidste alle, hvad der skulle ske: en ny nedlukning. Smittetallene var igen stigende, den nye britiske variant spredte sig, og flere steder var de lokale hospitaler pressede. Læger og eksperter sad på tv og talte for nye restriktioner, men det skete ikke. Og det var præsident Emannuel Macrons personlige beslutning.

Frankrigs nuværende restriktioner med udgangsforbud mellem klokken 18 og seks, med lukkede barer og restauranter, lukkede kultur- og sportstilbud, men til gengæld åbne skoler og åbne forretninger, er tilstrækkelige, mener præsidenten. Regler skal håndhæves hårdere, ikke strammes.

Det er en enorm satsning. En omvendt Mette Fredriksen kan man sige: Macron har personligt underkendt sine sundhedsmyndigheder ved ikke at indføre en nedlukning. Det er et gamble. Som måske handler om valget næste år.

For en politiker som Macron, der slår sig op på at være kompetent og effektiv, og som i foråret lovede, at »nationen passer på sine børn«, har håndteringen af COVID-pandemien indtil nu været overraskende middelmådig.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her