Leder

Myanmars militær kunne ikke vinde i et politisk spil, selv om det selv har skrevet reglerne

Myanmars nyvundne politiske rettigheder var kun til låns, og på ironisk vis blev det generalernes manglende evne til at kontrollere et politisk system, de selv havde konstrueret, der gjorde udslaget
En militær funktionær akkompagneret af soldater forlader et Hindu-tempel i Yangon den 2. februar, dagen efter at Myanmars generaler havde gennemført et kup i landet.

En militær funktionær akkompagneret af soldater forlader et Hindu-tempel i Yangon den 2. februar, dagen efter at Myanmars generaler havde gennemført et kup i landet.

AFP

Udland
5. februar 2021

Aung San Suu Kyi er i husarrest, og Myanmar ledes atter af en korrumperet militær elite. Efter ti år med reformer og frie valg kuppede juntaen sig denne uge tilbage til magten. Dermed er det fattige sydøstasiatiske land sendt retur til, hvad der ganske tragisk bedst kan beskrives som en normaltilstand i form af militærdiktatur.

De nyvundne politiske rettigheder var kun til låns, underlagt militærets princip kaldet disciplineret demokrati. På ironisk vis blev det generalernes manglende evne til at kontrollere et politisk system, de selv havde konstrueret, der gjorde udslaget.

Folkelig fingerspidsfornemmelse er sjældent en spidskompetence i diktaturer. En total fejlvurdering af egen opbakning i befolkningen ledte to gange til ydmygende valgresultater. Senest måtte det kakifarvedes parti nøjes med 33 pladser ved parlamentsvalget i november. Regeringspartiet NLD med Aung San Suu Kyi i spidsen tog 396 af de i alt 476 pladser på valg.

 

Få overblik og analyser af vor tids største og vigtigste begivenheder.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

kjeld hougaard

handler dette om politik?

Atilla Thcengiz

Umiddelbart er det den rene geopolitik. Jeg har læst et par artikler om Burma/Myanmar og Suu Kyo og hendes fader Aung San som blev myrdet af det Britiske efterretningtjeneste fordi han som leder af Socialist Partiet ville indgå en alliance med Det Kommunistiske Parti af Burma i 1948 - samme skæbne måtte en Italiensk og Europæisk politiker lide på hænderne af CIA via det indfiltrerede Røde Brigader fordi han ligeledes ville inddrage Det Italienske Kommunist Parti i en koalitions regering sammen De Kristelige.

Suu Kyo deler intet med sin Fader og hans anti-imperialistiske Socialist Parti af Burma, hun er en marionet det neo-imperialistiske og neo-liberale Vesten, og som til og med har ført en etnisk udrensnings politik i.f.t. landets muslimske mindretal under dække af Demokrati & Menneskerettigheder. Hendes "moderate" buddhisme såvel som diverse lydige "moderate" islamiske projekter i Mellemøsten blev planlagt, finansieret og udført af diverse magtcentre i den gode, gamle Vesten.