Leder

Qatar skal ikke have lov til at bruge VM i fodbold som politisk propaganda

Forleden afslørede en britisk avis, at 6.750 arbejdere er døde i arbejdet med at bygge fodboldstadioner og infrastruktur, siden Qatar i 2010 fik foræret værtskabet for VM i fodbold i 2022. Det er en glimrende anledning til at sige fra – Qatar skal ikke have lov til at bruge sport som politisk propaganda
Dusinvis af rapporter har dokumenteret, hvordan Qatar har brudt menneskerettighederne. Migrantarbejdere, der har byttet stadioner og infrastruktur op til VM i fodbold 2022, er blevet stavnsbundet som slaver i det såkaldte Kafala-system: ingen løn, ingen frihed og ingen rettigheder.

Dusinvis af rapporter har dokumenteret, hvordan Qatar har brudt menneskerettighederne. Migrantarbejdere, der har byttet stadioner og infrastruktur op til VM i fodbold 2022, er blevet stavnsbundet som slaver i det såkaldte Kafala-system: ingen løn, ingen frihed og ingen rettigheder.

Karim Jaafar

Udland
25. februar 2021

Qatars værtskab for det næste verdensmesterskab i fodbold har atter vakt debat, efter den britiske avis The Guardian forleden afslørede, at mindst 6.750 arbejdere er døde siden 2010, hvor Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) forærede ørkenstaten værtskabet. Det er arbejdere, der især er kommet fra sydøstasiatiske stater for at bygge stadioner og infrastruktur til slutrunden, og værtslandet har givetvis endnu flere døde på samvittigheden, skriver avisen, der ikke har kunnet opgøre tal for døde arbejdere fra lande såsom Kenya og Filippinerne.

Dusinvis af rapporter har dokumenteret brud på menneskerettighederne. Arbejderne bliver behandlet som slaver: ingen løn, ingen frihed og ingen rettigheder. Migrantarbejderne er stavnsbundet i det såkaldte Kafala-system.

Fra dansk side ville det være oplagt med en tydelig protest, men DBU vil ikke boykotte verdensmesterskabet. DBU er »modstander« af, at Qatar er fodboldvært, som landstræner Kasper Hjulmand har udtrykt det her i Information, men Danmark er et lille land i fodboldens økosystem, og Amnesty International har rådgivet DBU til ikke at boykotte.

Til gengæld har bevågenheden skabt et »mulighedsrum for at forbedre vilkårene i Qatar«, sagde landstræneren. Kritikken har ført til reformer, selv om det stadig er dybt kritisabelt, at den lov, som for eksempel skulle afvikle Kafala-systemet, endnu ikke er implementeret.

Sport er ikke blot sport

At DBU og landstræneren stræber efter at løfte en offentlig debat om menneskerettigheder for at presse ørkenstaten, er prisværdig. Men det er ikke nok, og ønsker man at stimulere en kritisk offentlighed, vil det være bedre at boykotte. For boykotter Danmark nu, vil det ud over at skabe debat også kunne tvinge ligesindede lande til at forholde sig til en evt boykot.

Kulturministeren sagde under et samråd i januar, at regeringen ikke vil bede DBU om at boykotte. Sport er sport, og politik er politik, mente ministeren. Men sport er ikke blot sport; det er også politisk diplomati. Værtskabet er centralt for Qatars politiske prestigeprojekt, og sporten er sågar skrevet ind som et diplomatisk værktøj i ørkenstatens nationale vision. Denne sportswashing, altså at autoritære stater bruger sport til at male et skønmaleri, er ikke just ny. Autoritære stater har altid investeret i sporten i politisk øjemed – fra Italiens Mussolini til den stenrige oliestat Qatar.

Derfor bør Danmark trække en tydelig streg i ørkensandet. Qatar skal ikke kunne købe politisk kapital med VM. Og for fodboldlandsholdet er det ikke et odiøst politisk statement at boykotte, men et signal om, at Danmark ønsker at fremme menneskerettigheder. Danmark bør ikke støtte sport, der misbruges til politisk propaganda.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Lauge Johannesen

Selvfølgelig skal det ikke være DBU og Hjulmand, der tager beslutningen om at bokytte Qatar - det burde være regeringen. Men hver gang det her land skal stå på mål for noget, hvor det risikerer at koste - om det så er Kina eller Qatar - trækker vi kortet om, at vi jo blot er et lille land, som om det er et evigyldigt, legitimt argument. Det koster da også store lande at stå for noget. Spørgsmålet er, om vi som land overhovedet har en nedre grænse? Vil vi også dukke op, hvis WM i 2030 bliver holdt i Nordkorea ?

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Carsten Munk og Christian de Thurah anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Slavestaten Qatar og slavelandene i Golfen i det hele tages burde ikke kunne deltage i det internationale samfund før de effektivt stopper deres brug af slavearbejdere. Dvs ingen arbejdskraft til Golfen, ingen fly til og fra Golfen, ingen turister til og fra Golfen, ingen international sport i Golfen, ingen eksport fra verden af biler og alt muligt andet til Golfen, ingen import af olie og gas fra Golfen ... øhh nej, den går vist ikke.

Eva Schwanenflügel og Peter Mikkelsen anbefalede denne kommentar

Jeg tvivler ikke på, at Qatar er en pariastat, men jeg savner stadig at få sat dødstal i nærmere perspektiv.

Det sker også hele tiden, at danske medarbejdere i byggeriet afgår ved døden, så hvor stor er overdødeligheden i Qatars slavearbejdersektor, og hvad dør de af?

Margit Johansen

Vi venter allerede med nysgerrighed på de afslørende reportager fra VM - hvor vi kan få syn for sagn om forholdende i det gamle kulturland - hvordan asiater lever som slaver, mens olieoverklassen lever som greve og baroner. Send de hårde bananer - graverjournalisterne og ikke (kun) kultur-sports-journalisterne. Tak.

jens peter hansen

På trods af disse horrible forhold vil Amnesty International ikke støtte boycott af VM i i Qatar. Her er det tilsyneladende mere interessant at buldre op om bedre sexualundervisning i skolen. Det er skandaløst.

Jeppe Lindholm

Men deres olie har vi købt og brændt af i mange mange årtier uden tøven for menneskerettigheder og ødelæggelse af klimaet. Det er ikke mindst derfor araberne overhovedet har råd til deres arrogante livsførelse uden respekt for andres liv og levne.

Sædvanen tro er det i Vestens optik alle andre, som er forkerte. Mens vi selv er rigtige.

jens peter hansen

Forleden dag kunne man læse:

Two years after the Khashoggi assassination, a CNN host is headlining Saudi Arabia’s corporate conference https://nytimes.com/2021/01/25/business/dealbook/wall-street-saudi-arabi...

Havde Qartar dræbt en fodboldspiller, som Saudierne dræbte en journalist, så ville de Qartarske repræsentanter i Europa blive forfulgt af et vredt fodboldfolk og kunne aldrig vise sig offentligt igen. Ja, det ville måske ligefrem føre til kongedømmets fald.......

jens peter hansen

Fra the Guardian:
“There is a real lack of clarity and transparency surrounding these deaths,” said May Romanos, Gulf researcher for Amnesty International. “There is a need for Qatar to strengthen its occupational health and safety standards.”

Hold da fast hvor Amnesty tramper....

Anders Sørensen

Gab.

Qatar blev tildelt værtsskabet via korruption og har sidenhen været genstand for kritik fra korrumperede medier, og nu er den skid slået. I smuk samhørighed.

Nu gennemfører vi den slutrunde og får det overstået. og DEREFTER fatter vi, at NÆSTE GANG bliver alt anderledes.

Sune Sørensen

Jeg har lidt et problem med den måde dødstallet bliver opgjort på.
Der findes ingen dokumentation for hvor mange af arbejderne der direkte kan linkes VM og den medfølgende byggeaktivitet der er opstået pga arrangementet.

Qatar, UAE, Saudi Arabien er alle lande hvor en meget stor del af indbyggerne er gæstearbejdere, hushjælp og alt muligt andet. Man bliver nødt til at sammenligne dødtallet med de foregående 10 år, hvor man også tager højde for den relative stigning af brugen af gæstearbejdere i de andre lignende lande, for at få et nogenlunde sandfærdigt billede af hvor mange konsekvenser afholdelsen af VM i Qatar har.

Misbrug af dødstal eller oppportunt brug af tal man ikke har sat sig ordentlig ind i, skader mere end det gavner.

Det enester der hjælper på at få stoppet at globale organisationer som Den Olympiske Komite, FIFA, ATP, IAFF osv i at medvirke i undertrykkende regimers sportswashing, er hvis de rammes økonomisk. Problemet er at almindelige demokratiske lande ikke længere vil betale de høje beløb det koster at afholde disse kæmpe arrangementer, og så er der kun regimerne tilbage

Det kræver vi aktivt slukker for vores tv, og ikke ser begivenhederne og at der opstår en folkelige bevægelser der konfrontorer der store sponsorer der smider en masse penge for at være hovedsponsorer.

Hovedsponsorerne er Coca-Cola, Adidas, QatarAirwais, Visa, Wanda, Hyundai, McDonalds, Budweiser og Vivo

jens peter hansen

Amnesty har ikke rost Qatar. Amnesty ønsker mere transparency før man sådan synes det er såå slemt. Det er pinligt at denne organisation nu er så slap at man nøjes med at bede om lidt mere klarhed om dødsfaldene... please.